Pozwolę sobie przekopiować mojego posta z tematu "Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie" Może komuś się tutaj przyda
Wczoraj miałem przyjemność korzystania z 6d
Do tej pory korzystałem z 5dII + 50d. 50d ostatnio zostało sprzedane. Wybór nowego body ograniczam do 6d oraz 5d III. 5d III nigdy jeszcze nie miałem w dłoniach więc sie nie wypowiadam, ograniczam się do porównań 5dII do 6d.
Wykonanie i materiały podobne do 5d II
Klawiszologia zdecydowanie gorsza od tej z 5dII brakuje przycisków po lewej stronie, brak joysticka to kolejny minus, na początku nie mogłem się połapać ale pwenie z czasem szło by się przyzwyczaić. 6d jest też mniejsze i gorzej leży w dłoni (co innego mówią testy na youtube)
Jeżeli chodzi o jakość zdjęć to jest nieco lepsza od 5d II. Podczas gdy na niskich ISO ciężko określić które zdjęcie było robione którym modelem to od ISO 3200 nie mam już z tym najmniejszego problemu, kilka lat robi w temacie matryc naprawdę sporą różnicę. Wszystkie zdjęcia robiłem w RAWach, ISO 20 000 w 6d jak najbardziej użyteczne.
AF sprawdzałem tylko na punkcie centralnym. 6d jest szybszy, nie jest to ogromna różnica ale wyczuwalna. Testowałem na obiektywach
Canon 28
Canon 50 f1,4
Canon 85 f1,8
Ze wszystkimi obiektywami AF trafiał w punkt. Najbardziej odczuwalne przyspieszenie ustawiania ostrości można było odczuć korzystając z 50mm f1,4
Różnica AF była jeszcze większa kiedy w pokoju był półmrok, Kiedy 5dII gubił się na mało kontrastowych miejscach 6d bez większego problemu ustawiał ostrość.
Mam nadzieje że może komuś moja wypowiedź pomoże w wyborze body. Jeżeli ma ktoś jeszcze jakieś pytania proszę pisać