Jakość zdjęć jest praktycznie taka sama. Różnica to AF oraz ergonomia (przede wszystkim). Ja za te 4 tys. wolę kupić szkło.
Czy ktos z posiadaczy 6d przesiadlby sie na 5d mk3. Czy odczuwa braki?
Ostatnio edytowane przez scooter ; 05-03-2014 o 17:10
a kto by sie nie chciał przesiąść xD
Ja z checia bym sie przesiadl. Brakuje mi dobrego AF. Ale roznice w cenie wole wydac na inne cele, ale bym chcial.
ja bym jednak nie przesiadl sie. przy wyborze korpusu macalem oba i po 5D mkII to na pewno 5D mkIII wydawal sie organoleptycznie lepszy jako korpus do statywowego landszafcenia. ale z przyczyn zdroworozsadkowych (po co wydawac dodatkowy 1000 EUR?) stanelo na 6D. po prawie 3 miesiacach z tym korpusem doszedlem do wniosku, ze to jednak 5D mkII byl za duzy na moja lape a 6D po prostu lezy lepiej w mojej lapie.
jesli chodzi o fiuczery - prawda, AF w 6D tez d* nie urywa, ale do moich potrzeb w zupelnosci wystarcza, AF nie jest dla mnie kluczowa kwestia. a poza tym to 6D ma praktycznie wszystko co mi potrzeba, poza 100% celownikiem.
koniec koncow - nie wymienilbym na 5D mkIII. tysiac eurasow chetniej wydam sobie na jakies 2-3 dlugie weekendy foto. za ta kase moge smignac w jakies gorki, w cztery dni ufocic sie jak maly mis i jeszcze niezle pojesc. do Francji czy Niemiec stad blisko, a na upartego i do Angli moge smignacjak dla mnie duzo lepiej wydane pieniadze na fotografie
![]()
Mam podobnie, sportu nie focę, używam jednego punktu autofocusa ale jak sprawdzałem pozostałe to o dziwo autofocus też działał - dla mnie jest wystarczający - ogólnie to ja nigdy na af nie narzekałem, mam ustawione af pod kciukiem bo w fotografii jaką robię to jest znacznie bardziej efektywne ustawienie, brak 100% wizjera to duża wada ale jakoś trzeba z tym pogodzić (firma w obcinaniu jest doskonała) - zastanawiam się kiedy zrozumieją że aby kadrować trzeba widzieć kadr, cały kadr - niby proste a takie trudne do zrozumienia. Podoba mi się natomiast auto iso nie używam go cały czas bo często potrzebuję focić na niskim iso, ale przy "normalnym" foceniu z ręki to bardzo udane rozwiązanie. Wielkość jest odpowiednia, mógłby być nawet mniejszy (a ręce mam spore może nawet duże), wynalazków typu grip nie używam.
Wi-fi - krótka historia: podłączyłem zadziałało, próbowałem ponownie nie chciało ruszyć, w plenerze ruszyło (od kopa w 10 sekund) ale soft jest przefilozofowany ja potrzebuję tylko inteligentny wężyk i nic więcej, żadnych transmisji, wyświetlania itp (muszę poszukać jakiegoś softa) dslr controller wypisał żebym przekonfigurował af-a na spust migawki - geniusze wydaje się im że ktoś będzie zmieniał ustawienia bo oni mają taki pogląd na sprawy (u mnie na wsi wójt na takie propozycje odpowiada: pocałujta w .... wójta) - na drugi dzień kupiłem wężyk z kablem (projektant tego gniazda wężyka też nie był geniuszem), temat włączania i wyłączania wi-fi jest przekombinowany (nie będę nazywał projektanta po imieniu ale na to zasługuje) - "na filmy wyłączyć" bo nie działa z filmami - nie sobie sam wyłączy na film a potem włączy to chyba nie jest ponad zdolności programisty po trwającym pół godziny kursie programowania. Ogólnie to na tym wi-fi jeszcze lagi nie położyłem ale byłem blisko.
GPs - nie włączyłem ale nie wykluczam że kiedyś skorzystam.
Ale ogólnie to jestem zadowolony nawet bardzo zadowolony. Różnicę wolałbym wydać na szkło bo za taką kasę można nabyć coś w miarę konkretnego lub wycieczkę w fajne miejsce.
Ostatnio edytowane przez jaś ; 05-03-2014 o 20:47
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
W większości wypowiedzi podkreśla się różnicę cenową i owa różnica przeznaczana rzeczywiście lub hipotetycznie na dobre szkło.
To oznacza,że dla tych ,dla których ta podkreślana różnica nie ma znaczenia,bez wahania wybiorą 5DMKIII.
W kilkunastu przypadkach znanych mi fotografików amatorów -tak właśnie było.
"http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII
Ostatnio edytowane przez jaś ; 05-03-2014 o 22:57
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień