Strona 68 z 79 PierwszyPierwszy ... 1858666768697078 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 671 do 680 z 814

Wątek: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar halogen
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie Odp: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

Cytat Zamieszczone przez marcar Zobacz posta
    Jestem przypadkiem, który zamienił 5dmkII na 6D. Za niewielką (wówczas) dopłatą zyskałem nowy aparat z po prostu - lepszą matrycą - (ISO, subiektywnie oceniany DR). Do tego kilka przydatnych gadżetów jak bardzo fajna i dobrze działająca funkcja Auto ISO i mimo wszystko lepszy (rzadziej mylący się) AF. Decyzji nie żałowałem nawet przez minutę.

Do "kierunkowego wybieraka" można się przyzwyczaić, choć szczytowe osiągnięcie ergonomii to na pewno nie jest, a braku czasu 1/8000 sek raczej nie odczuję. Mniejsza waga to dla mnie akurat zaleta. Innych "wad" w stosunku do 5mkII nie widzę.

Tak całkiem szczerze mówiąc, to jeżeli ktoś wybiera używany 5dmkII zamiast nowego 6d - potrafię zrozumieć tylko argument ceny (czyli że jednak ta różnica zł ma znaczenie). I to jest ok, normalna sprawa.
    ok ale czy sprawa by się miała tak samo do 5d mk III ? tzn czy za dopłatą mając 6d zmieniłbyś na niego ? czy różnice są żadne i to ten sam aparat jedynie z gorszą ergonomią i ale taka samą jakościa zdjęć ? wiem że szkło jest najwazniejsze no ale...

Dopiero zaczyna Awatar marcar
    Miasto
    Tychy

Cytat Zamieszczone przez halogen Zobacz posta
    ok ale czy sprawa by się miała tak samo do 5d mk III ? tzn czy za dopłatą mając 6d zmieniłbyś na niego ? czy różnice są żadne i to ten sam aparat jedynie z gorszą ergonomią i ale taka samą jakościa zdjęć ? wiem że szkło jest najwazniejsze no ale...
    Ponieważ nie potrzebuję lepszego AF niż ten który mam w 6D - na pewno bym nie zamienił.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Jakość zdjęć jest praktycznie taka sama. Różnica to AF oraz ergonomia (przede wszystkim). Ja za te 4 tys. wolę kupić szkło.

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Czy ktos z posiadaczy 6d przesiadlby sie na 5d mk3. Czy odczuwa braki?
    Ostatnio edytowane przez scooter ; 05-03-2014 o 17:10

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

a kto by sie nie chciał przesiąść xD

Pełne uzależnienie

Ja z checia bym sie przesiadl. Brakuje mi dobrego AF. Ale roznice w cenie wole wydac na inne cele, ale bym chcial.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

ja bym jednak nie przesiadl sie. przy wyborze korpusu macalem oba i po 5D mkII to na pewno 5D mkIII wydawal sie organoleptycznie lepszy jako korpus do statywowego landszafcenia. ale z przyczyn zdroworozsadkowych (po co wydawac dodatkowy 1000 EUR?) stanelo na 6D. po prawie 3 miesiacach z tym korpusem doszedlem do wniosku, ze to jednak 5D mkII byl za duzy na moja lape a 6D po prostu lezy lepiej w mojej lapie.

jesli chodzi o fiuczery - prawda, AF w 6D tez d* nie urywa, ale do moich potrzeb w zupelnosci wystarcza, AF nie jest dla mnie kluczowa kwestia. a poza tym to 6D ma praktycznie wszystko co mi potrzeba, poza 100% celownikiem.

koniec koncow - nie wymienilbym na 5D mkIII. tysiac eurasow chetniej wydam sobie na jakies 2-3 dlugie weekendy foto. za ta kase moge smignac w jakies gorki, w cztery dni ufocic sie jak maly mis i jeszcze niezle pojesc. do Francji czy Niemiec stad blisko, a na upartego i do Angli moge smignac jak dla mnie duzo lepiej wydane pieniadze na fotografie
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Mam podobnie, sportu nie focę, używam jednego punktu autofocusa ale jak sprawdzałem pozostałe to o dziwo autofocus też działał - dla mnie jest wystarczający - ogólnie to ja nigdy na af nie narzekałem, mam ustawione af pod kciukiem bo w fotografii jaką robię to jest znacznie bardziej efektywne ustawienie, brak 100% wizjera to duża wada ale jakoś trzeba z tym pogodzić (firma w obcinaniu jest doskonała) - zastanawiam się kiedy zrozumieją że aby kadrować trzeba widzieć kadr, cały kadr - niby proste a takie trudne do zrozumienia. Podoba mi się natomiast auto iso nie używam go cały czas bo często potrzebuję focić na niskim iso, ale przy "normalnym" foceniu z ręki to bardzo udane rozwiązanie. Wielkość jest odpowiednia, mógłby być nawet mniejszy (a ręce mam spore może nawet duże), wynalazków typu grip nie używam.
    Wi-fi - krótka historia: podłączyłem zadziałało, próbowałem ponownie nie chciało ruszyć, w plenerze ruszyło (od kopa w 10 sekund) ale soft jest przefilozofowany ja potrzebuję tylko inteligentny wężyk i nic więcej, żadnych transmisji, wyświetlania itp (muszę poszukać jakiegoś softa) dslr controller wypisał żebym przekonfigurował af-a na spust migawki - geniusze wydaje się im że ktoś będzie zmieniał ustawienia bo oni mają taki pogląd na sprawy (u mnie na wsi wójt na takie propozycje odpowiada: pocałujta w .... wójta) - na drugi dzień kupiłem wężyk z kablem (projektant tego gniazda wężyka też nie był geniuszem), temat włączania i wyłączania wi-fi jest przekombinowany (nie będę nazywał projektanta po imieniu ale na to zasługuje) - "na filmy wyłączyć" bo nie działa z filmami - nie sobie sam wyłączy na film a potem włączy to chyba nie jest ponad zdolności programisty po trwającym pół godziny kursie programowania. Ogólnie to na tym wi-fi jeszcze lagi nie położyłem ale byłem blisko.
    GPs - nie włączyłem ale nie wykluczam że kiedyś skorzystam.
    Ale ogólnie to jestem zadowolony nawet bardzo zadowolony. Różnicę wolałbym wydać na szkło bo za taką kasę można nabyć coś w miarę konkretnego lub wycieczkę w fajne miejsce.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 05-03-2014 o 20:47
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar zysk

W większości wypowiedzi podkreśla się różnicę cenową i owa różnica przeznaczana rzeczywiście lub hipotetycznie na dobre szkło.
    To oznacza,że dla tych ,dla których ta podkreślana różnica nie ma znaczenia,bez wahania wybiorą 5DMKIII.
    W kilkunastu przypadkach znanych mi fotografików amatorów -tak właśnie było.
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez zysk Zobacz posta
    W większości wypowiedzi podkreśla się różnicę cenową i owa różnica przeznaczana rzeczywiście lub hipotetycznie na dobre szkło.
    To oznacza,że dla tych ,dla których ta podkreślana różnica nie ma znaczenia,bez wahania wybiorą 5DMKIII.
    W kilkunastu przypadkach znanych mi fotografików amatorów -tak właśnie było.
    jakie pytanie taka odpowiedź , zapytaj czy zmieniliby cropa na ff dostaniesz podobną, ja ogólnie to uważam że wszystko poniżej 1dx to amatorska popierdułka jest, a prawdziwe zdjęcia wychodzą tylko z jasnych szkieł lajki.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 05-03-2014 o 22:57
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Strona 68 z 79 PierwszyPierwszy ... 1858666768697078 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów