dolaczylem do watku ogolnego, bo cos czuje, ze sie z tego tasiemiec zrobi i zwyczajowe bicie piany jak przy 24-70 vs 24-105 itp.
E tam... ja tam wiem, że 5DIII jest dla mnie idealne ze względu na AF. Po prostu, z uwagi na ostatnie ciągoty w Koncerty... brakuje mi dobrych bocznych punktów, bo nie uda się zawsze prze kadrować... a cropowanie z ostrzonego środkowym... nie po to jest FF by ciągle wycinać :-)
Dużej kasy brak, więc wolę inwestować w szkła. Kiedyś zmienię na następce mkII bo w kolory N nie chcę mi się w chodzić :grin:
Myślę że pierwsze co będzie to brak aktywnego wyjścia hdmi (pewnie dla wielu osób będzie to bez znaczenia). Matryce się też różnią więc licho wie jak w 6D jest z przeliczaniem pikseli? No i nie mniej ważna kwestia jak wygląda bitrate - wewnętrzny bitrate piątki to jest w okolicach 100 MB/s - jeśli tyle wypuszczą w kwietniu po HD-SDI to mało jest kamer które to potrafią i to łącznie z tymi za 10 i więcej k$.
6D ma (podobno) ok. 50 więc już tu jest różnica (5D mkII - 38). Czy to będzie miało znacznie w praktyce trudno powiedzieć. Niemniej ważna kwestia jak kodowanie koloru też jest niewiadomą.
Myślę że z wielu innych przyczyn filmy będą do odróżnienia i raczej nie liczyłbym na to że Canon tu coś nie namieszał - raczej wręcz odwrotnie myślę że sporo namieszali właśnie w video.
Nie wiadomo też co jeszcze dołożą w kwietniu no bo jakby dali peaking i zebrę to może być ostro.
Przy okazji zmieniłem tytuł watka żeby pisać tu zbiorczo bo w sumie jednak te aparaty łączy bardzo wiele.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 01-11-2012 o 01:43
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Bardzo dobra uwaga! W sumie chciałbym, aby tak było. Rozwiązałoby to przynajmniej dla mnie dylemat wyboru![]()