Polecanie analizy tego tematu to trochę jak żart... 80% wątków to jakaś kpina... pokazane foty i opinie osób które chyba mieli ten aparat jako pierwszy w życiu w rękach... sory ale tak to wygląda na chwilę obecną...
Qbańczyk, ceny 6100 z USA, 6500 za 6D bez FV w PL i 6200 5D MKII z fakturą w PL... takie są ceny na allegro i jak nie wierzysz to wejdź i sprawdź a nie się dziw![]()
Też grubo zastanawiam się nad 6D i 5D MKII... powiedziałem sobie że jak trafi się używane 5DMKII do 5tys. to biorę. Ale się nie trafiło i nie ma co kombinować i szukać na siłę. DO tego za 6D przemawia wszystko to czego brakowało użytkownikom 5DMKII.. Lepszy AF, lepsze ISO, WIFI, HDR, cicha migawka, lepsze odwzorowanie białego koloru, jakość nagrywania filmów... wady: karta SD i rozmieszczenie klawiszy... ale takie wady to nie wady
Ja 6D będę miał we wtorek to mogę coś więcej powiedzieć, oprócz tego co zauważyłem testując te body w kilku sklepach. AF chodzi dość przyjemnie tak jak w 7D... czyli szybko i celnie. Fakt jest mało punktów bo tylko 11... ale może i to zaleta ? Ktoś kiedyś mi powiedział że sprzedał 7D bo miał za dużo punktów AF... nie był to amator i to dało mi do zastanowienia. Teraz zaczynam chyba go rozumieć... że nie samo AF się liczy
Jeszcze jedno... jeśli nie zależy WAM na wysokim iso to w każdej kategorii wygrywa NIKON d600... ilość punktów AF, większa liczba klatek na s., lepsza jakość obrazka na niskim ISO, więcej megapikseli, większy LCD, all servo lepsze, 2 gniazda na karty SD. Jak ktoś ma dylemat to jest pełno filmików na youtobe.
Ostatnio edytowane przez Morfii ; 27-04-2013 o 20:55
było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej
Morfii zdradź proszę jaki impuls pchną Cię do decyzji o zakupie 6D a nie 5DmkII
widzę że edytowałeś... to może inaczej... skąd o tym wszystkim wiesz "...DO tego za 6D przemawia wszystko to czego brakowało użytkownikom 5DMKII.. Lepszy AF, lepsze ISO, WIFI, HDR i cicha migawka... wady: karta SD i rozmieszczenie klawiszy... ale takie wady to nie wady..." jestem pewien że po lekturze forum![]()
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Nie mówię że jest nieprzydatne... jest tylko dużo sprzecznych inf. odnośnie tego modelu...
Należy pamiętać, że nie same opinie się liczą ale jeszcze bardziej trzeba umieć wysnuwać własne wnioski i wybierać to co jest nam potrzebne... tego akurat nauczyłem się na forum i jestem Wam bardzo wdzięczny bo wiem co chcę
Dziękuję.
Ostatnio edytowane przez Morfii ; 27-04-2013 o 20:59
było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej
Brutto:
Obecnie na allegro najtańsza
Canon EOS 6D + SanDisk 32GB Wwa,Kr,Gd,Szcz. (3189043811) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Ale jakieś tydzień temu była aukcja nowego 6d za 6399zł Brutto
--- Kolejny post ---
Jeszcze jedno... jeśli nie zależy WAM na wysokim iso to w każdej kategorii wygrywa NIKON d600... ilość punktów AF, większa liczba klatek na s., lepsza jakość obrazka na niskim ISO, więcej megapikseli, większy LCD, all servo lepsze, 2 gniazda na karty SD. Jak ktoś ma dylemat to jest pełno filmików na youtobe.[/QUOTE]
Jeśli o mnie chodzi to odpada taka opcja to bym musiał zainwestować jeszcze w jakieś szkła do Nikona. A do Canona leży w pudełku prawie nieużywany Canon EF 16-35 f/2.8 L II . Dlatego takie rozwiązanie Canonowskie mnie interesuje. I jak kolega powyżej. Co tknęło aby kupić właśnie 6d?
Do mnie 6d przemawia to, że jest to hmmm nowa konstrukcja. I niby lepszy AF- aczkolwiek z tym AF to też jest dużo informacji, ze nie taki on straszny jak go malują w 5d mark II. No i lekki, niepozorny aparacik.
A za 5d mk II. To jednak te 50 tyś cykli więcej i niby lepsza konstrukcja i uszczelnienie. ( 6d nie trzymałem w ręku więc moje informację są z forum).
Jeśli chodzi o wideofilmowanie. To ktoś napisał że 5d MK II nie można zrobić filmu slow motion a na youtubie jest kilka pozycji które pokazują że jednak można.
Ostatnio edytowane przez piotek ; 28-04-2013 o 08:20
Na tym właśnie polega forum, że są tu różne opinie. A Twoje wpisy odbieram tak jakbyś miał skończoną wiedzę na temat tego co jest dla kogo najlepsze. Może czas wcielić w czyn strzeliste akty, które tu wygłaszasz o "wysnuwaniu własnych wniosków" zamiast bluzgać jakie to forum złe i jaką to stratę ktoś poniesie jak sobie przestudiuje wątek na interesujący go temat.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
A ja proponuję żebyś zamiast dziecinnie odbijać piłeczkę wziął sobie do serca to co wyżej napisałem. Forum to nie blog na jedynie słuszne poglądy.
Śmieceniem się nie martw - się posprząta.
Kapitan Wagner