Strona 32 z 82 PierwszyPierwszy ... 22303132333442 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 814

Wątek: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

Coś już napisał

Domyślnie Odp: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

Też nie mam pojęcia o co chodzi.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    warmińsko-mazurskie

marfot
    proszę sprecyzuj o co "biega" w ostatniej wypowiedzi...

Bywalec
    Miasto
    Radom

Cytat Zamieszczone przez lysy1980 Zobacz posta
    Jak ktoś ma jakieś pytania to chętnie odpowiem.
    Generalnie utwierdziłeś mnie w przekonaniu że w przyszłym miesiącu czas zainwestować w 6D

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    Nie neguję tego, że tak nie jest. Miałem go tylko raz w rękach co nie zmienia faktu, że dopłacanie 4 klocki do poprawionego AF to trochę przesada
    Za te 4 klocki dostajesz znacznie więcej. Jedyne w czym 6D minimalnie wygrywa to szumy, wifi czy gpsy to dla mnie zbędne gadżety.
    Ja absolutnie nie żałuję, że nie czekałem na 6D.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

Naczytałem się i utwierdziłem w przekonaniu, że czas zmienić 7d na 6d

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez 123 Zobacz posta
    marfot
    proszę sprecyzuj o co "biega" w ostatniej wypowiedzi...
    Chodziło mi o to, że 5DII to zaawansowane body amatorskie i niezbyt zaawansowane profesjonalne. Profesjonaliści marudzili na AF (pewnie słusznie) a amatorzy na cenę.
    Aktualna propozycja Canona aby w tej grupie były 2 body FF - 6D i 5DIII z wyraźną dedykacją które dla kogo bardzo mi odpowiada. Okrojone z części ficzerów, mniej trwałe (migawka), mniejsze i tańsze body 6D z bardzo ładnym obrazkiem bardzo pasuje do amatora.
    Zaawansowany AF i inne udoskonalenia w 5DIII robią wreszcie z niego poważniejsze narzędzie dla pro. Przy okazji od pro można chcieć większej kasy bo i tak na tym wydatku zarobi (a i kupi bez VAT ).
    Dlatego uważam, że lepiej wybierać między 6D i 5DIII niż kupować "niezdecydowane" 5DII.
    Oczywiście wielu amatorów kupi 5DIII ale chyba niewielu pro kupi 6D (mam na myśli ludzi żyjących z fotgrafii na co dzień a nie wspomagajacych sie w zawodzie fotografią czy też dorabiających sobie okazjonalnie).
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Początki nałogu Awatar rojo
    Miasto
    Gdynia

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Chodziło mi o to, że 5DII to zaawansowane body amatorskie i niezbyt zaawansowane profesjonalne. Profesjonaliści marudzili na AF (pewnie słusznie) a amatorzy na cenę.
    Aktualna propozycja Canona aby w tej grupie były 2 body FF - 6D i 5DIII z wyraźną dedykacją które dla kogo bardzo mi odpowiada. Okrojone z części ficzerów, mniej trwałe (migawka), mniejsze i tańsze body 6D z bardzo ładnym obrazkiem bardzo pasuje do amatora.
    Zaawansowany AF i inne udoskonalenia w 5DIII robią wreszcie z niego poważniejsze narzędzie dla pro. Przy okazji od pro można chcieć większej kasy bo i tak na tym wydatku zarobi (a i kupi bez VAT ).
    Dlatego uważam, że lepiej wybierać między 6D i 5DIII niż kupować "niezdecydowane" 5DII.
    Oczywiście wielu amatorów kupi 5DIII ale chyba niewielu pro kupi 6D (mam na myśli ludzi żyjących z fotgrafii na co dzień a nie wspomagajacych sie w zawodzie fotografią czy też dorabiających sobie okazjonalnie).
    Już sam znam osobiście 2 osoby żyjące z fotografii które kupiły 6D i kilka które rozważa poważnie przesiadkę z 5DII, z ff canon ma jeszcze jedno body dla prawdziwych ( profesjonalistów, za jedyne 24 tysie.

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Za te 4 klocki dostajesz znacznie więcej. Jedyne w czym 6D minimalnie wygrywa to szumy, wifi czy gpsy to dla mnie zbędne gadżety.
    Ja absolutnie nie żałuję, że nie czekałem na 6D.
    Co masz na myśli pisząc znacznie więcej?
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Zablokowany

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    Co masz na myśli pisząc znacznie więcej?
    Znacznie więcej to duużo lepszy AF któy ma mnóstwo możliwości i nie ma co ukrywać że to jest mistrzostwo.
    Dodatkowy slot na kartę pamięci.
    Pewnie ciut lepszą migawkę która wytrzyma całkiem sporo .
    Obudowa która jest mocniejsza a nie tak jak w 6D górna część korpusu plastikowa.
    No i migawka 1/8000
    Porównywałem 6D organoleptycznie z MKIII od mojego przyjaciela i pewnie w codziennym fotografowaniu zarówno ślubów jak i w innych zleceniach 6D spokojnie wystarczy bo działa bardzo porządnie ,a nie ukrywam że ma fajne ficzer w postaci WIFI dzięki któremu fajnie będzie się pracować przy komercyjnych zleceniach.
    Nie ma co się oszukiwać że oszczędności gdzieś musiały pójść, ale na szczęście aż tego tak nie widać jak się ma w ręku puszkę :-)
    Sam zarabiam tylko z fotografii i nie ukrywam że na dzień dzisiejszy wolę mieć 2 puszki 6D niż jedną 5D MKIII bo mniej więcej taki przelicznik wychodzi :-)
    Tak jak mówiłem ta puszka to jakiś dziwny segment i bliżej jak by się nazywała 5D MKIII a 5D MKIII powinno być 6D nowym segmentem bardziej zawodowym przez co by było pomiędzy 5DMKIII a 1DX.
    No nie ukrywajmy w dniu premiery 5DMKIII miało bardzo wysoką cenę prawie dwa razy taką co 5DMKII przez co cena była już nie dużo mniejsza do 1ds mark IV i markIII a to są bardzo profi puszki.

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Zapytałem z czystej ciekawości bo o zaletach MKIII wiem. Poza lepszym AFem i slotem na 2 karty w MKIII wszystko pasuje mi w MKII. Chyba trzeba podjechac do jakiegos sklepu i pomacac tego zachwalanego 6D. Nadal jednak nie zmienia to faktu , że 4 tysie to kwota absurdalna w porównaniu do MKII.
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Strona 32 z 82 PierwszyPierwszy ... 22303132333442 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów