Pokaż wyniki od 781 do 790 z 814

Wątek: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie
    Miasto

Domyślnie Odp: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

Cytat Zamieszczone przez kuuubu Zobacz posta
    Panowie mam do was pytanie... miałem zamiar kupić starego dobrego 5d ale że dość trudno znaleźć dobrą sztukę teraz skłaniam się ku 5dmkII lub 6d... ale mam jedno pytanie - jak wypada kwestia odwzorowania kolorów przez te dwa aparaty ? ...bo gdzieś czytałem ze obraz z 6d bardzo ciągnie w żółcie a tego nie znoszę z Nikonów. Który da ładniejszy obrazek? (kolor, plastyka) ...kiedyś przez chwile miałem 5dmkII i pod względem kolorów i plastyki był dla mnie świetny i dlatego moje pytanie jak jest w 6d...
    Masz skalibrowany monitor? To zajrzyj tutaj:

Canon EOS 6D ISO Noise Comparison

Poczekaj aż się wszystko załaduje (musi być pod zdjęciem widoczna lista aparatów wraz z różnymi wartościami ISO) i wtedy możesz sobie sprawdzać kolory.

Metodologia: About the Camera ISO Noise Tests

Z tego co ja widzę na swoim monitorze to kolory z 1D X, 5DIII i 6D są praktycznie na tym samym poziomie, natomiast 5DII daje bardziej "sprane" kolory (już nie wspominając o większym zaszumieniu). Najlepiej to widać na "Green" czyli kolorze zielonym. Żeby takie kolory uzyskać na 6D, to najprawdopodobniej wystarczyłoby wybrać z menu aparatu jako "Styl obrazów" "Neutralny" czyli "Naturalne, przygaszone kolory. Dobry do edycji obr. z komput.".
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 18-08-2014 o 00:48

Uprawnienia umieszczania postów