Strona 71 z 82 PierwszyPierwszy ... 2161697071727381 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 701 do 710 z 814

Wątek: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

Ja z checia bym sie przesiadl. Brakuje mi dobrego AF. Ale roznice w cenie wole wydac na inne cele, ale bym chcial.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

ja bym jednak nie przesiadl sie. przy wyborze korpusu macalem oba i po 5D mkII to na pewno 5D mkIII wydawal sie organoleptycznie lepszy jako korpus do statywowego landszafcenia. ale z przyczyn zdroworozsadkowych (po co wydawac dodatkowy 1000 EUR?) stanelo na 6D. po prawie 3 miesiacach z tym korpusem doszedlem do wniosku, ze to jednak 5D mkII byl za duzy na moja lape a 6D po prostu lezy lepiej w mojej lapie.

jesli chodzi o fiuczery - prawda, AF w 6D tez d* nie urywa, ale do moich potrzeb w zupelnosci wystarcza, AF nie jest dla mnie kluczowa kwestia. a poza tym to 6D ma praktycznie wszystko co mi potrzeba, poza 100% celownikiem.

koniec koncow - nie wymienilbym na 5D mkIII. tysiac eurasow chetniej wydam sobie na jakies 2-3 dlugie weekendy foto. za ta kase moge smignac w jakies gorki, w cztery dni ufocic sie jak maly mis i jeszcze niezle pojesc. do Francji czy Niemiec stad blisko, a na upartego i do Angli moge smignac jak dla mnie duzo lepiej wydane pieniadze na fotografie
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Mam podobnie, sportu nie focę, używam jednego punktu autofocusa ale jak sprawdzałem pozostałe to o dziwo autofocus też działał - dla mnie jest wystarczający - ogólnie to ja nigdy na af nie narzekałem, mam ustawione af pod kciukiem bo w fotografii jaką robię to jest znacznie bardziej efektywne ustawienie, brak 100% wizjera to duża wada ale jakoś trzeba z tym pogodzić (firma w obcinaniu jest doskonała) - zastanawiam się kiedy zrozumieją że aby kadrować trzeba widzieć kadr, cały kadr - niby proste a takie trudne do zrozumienia. Podoba mi się natomiast auto iso nie używam go cały czas bo często potrzebuję focić na niskim iso, ale przy "normalnym" foceniu z ręki to bardzo udane rozwiązanie. Wielkość jest odpowiednia, mógłby być nawet mniejszy (a ręce mam spore może nawet duże), wynalazków typu grip nie używam.
    Wi-fi - krótka historia: podłączyłem zadziałało, próbowałem ponownie nie chciało ruszyć, w plenerze ruszyło (od kopa w 10 sekund) ale soft jest przefilozofowany ja potrzebuję tylko inteligentny wężyk i nic więcej, żadnych transmisji, wyświetlania itp (muszę poszukać jakiegoś softa) dslr controller wypisał żebym przekonfigurował af-a na spust migawki - geniusze wydaje się im że ktoś będzie zmieniał ustawienia bo oni mają taki pogląd na sprawy (u mnie na wsi wójt na takie propozycje odpowiada: pocałujta w .... wójta) - na drugi dzień kupiłem wężyk z kablem (projektant tego gniazda wężyka też nie był geniuszem), temat włączania i wyłączania wi-fi jest przekombinowany (nie będę nazywał projektanta po imieniu ale na to zasługuje) - "na filmy wyłączyć" bo nie działa z filmami - nie sobie sam wyłączy na film a potem włączy to chyba nie jest ponad zdolności programisty po trwającym pół godziny kursie programowania. Ogólnie to na tym wi-fi jeszcze lagi nie położyłem ale byłem blisko.
    GPs - nie włączyłem ale nie wykluczam że kiedyś skorzystam.
    Ale ogólnie to jestem zadowolony nawet bardzo zadowolony. Różnicę wolałbym wydać na szkło bo za taką kasę można nabyć coś w miarę konkretnego lub wycieczkę w fajne miejsce.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 05-03-2014 o 20:47
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Dopiero zaczyna Awatar marcar
    Miasto
    Tychy

Cytat Zamieszczone przez halogen Zobacz posta
    ok ale czy sprawa by się miała tak samo do 5d mk III ? tzn czy za dopłatą mając 6d zmieniłbyś na niego ? czy różnice są żadne i to ten sam aparat jedynie z gorszą ergonomią i ale taka samą jakościa zdjęć ? wiem że szkło jest najwazniejsze no ale...
    Ponieważ nie potrzebuję lepszego AF niż ten który mam w 6D - na pewno bym nie zamienił.

Pełne uzależnienie Awatar zysk

W większości wypowiedzi podkreśla się różnicę cenową i owa różnica przeznaczana rzeczywiście lub hipotetycznie na dobre szkło.
    To oznacza,że dla tych ,dla których ta podkreślana różnica nie ma znaczenia,bez wahania wybiorą 5DMKIII.
    W kilkunastu przypadkach znanych mi fotografików amatorów -tak właśnie było.
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez zysk Zobacz posta
    W większości wypowiedzi podkreśla się różnicę cenową i owa różnica przeznaczana rzeczywiście lub hipotetycznie na dobre szkło.
    To oznacza,że dla tych ,dla których ta podkreślana różnica nie ma znaczenia,bez wahania wybiorą 5DMKIII.
    W kilkunastu przypadkach znanych mi fotografików amatorów -tak właśnie było.
    jakie pytanie taka odpowiedź , zapytaj czy zmieniliby cropa na ff dostaniesz podobną, ja ogólnie to uważam że wszystko poniżej 1dx to amatorska popierdułka jest, a prawdziwe zdjęcia wychodzą tylko z jasnych szkieł lajki.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 05-03-2014 o 22:57
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez zysk Zobacz posta
    ale to chyba tylko w Polsce roznica cenowa 4000 PLN nie ma zadnego znaczenia. widac bardzo bogaty kraj
    normalnie ludzie nie wydaja wiecej niz potrzebuja. przynajmniej w Holandii, ale tu ludzie licza sie z forsa, wiec moze dlatego

a tak zupelnie nawiasem mowiac - tak realnie: jakbym chcial, to bym sobie kupic 5D mkIII. biorac pod uwage (srednie tutejsze, ale jednak)
    zarobki i to ile czasu rocznie poswiecam na hobby - to to jest kwota, ktora da sie uzasadnic. tylko po jaka cholere mam dokladac 1000 EUR,
    jesli 6D w zupelnosci wystarcza? de facto mniejsza waga 6D, centralny punkt ostrzacy w totalnej ciemnosci i obecnosc wifi i zwlaszcza GPS
    to dla mnie duze, realne zalety wzgledem 5D mkIII.
    www albo tez flickr

Od siebie dorzuce jeszcze mozliwosc wymiany matowek w 6D.

Początki nałogu Awatar tkosiada
    Miasto
    UK

Akustyk masz racje, przy zabawie w widoczki lepszy AF nie jest tak istotny
    Ale juz przy zabawie w reporterkę ma to kolosalne znaczenie, właśnie to że wszystkie punkty AF masz krzyżowe i możesz już od razu kadrować, strzał i masz fote
    Nie wszyscy używają tylko centralnego, dla mnie może nie istnieć, potrzebuje boczne
    Brak funduszy i ciągłe dokonywanie wyborów jak lepiej zainwestować lub z czego zrezygnować doskonale rozumiem, ale wierzcie mi boczne krzyżowe to jest to !!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Dla mnie wart jest by dopłacić, bo miałem 1D i wiem co to znaczy pewny AF, jeszcze wieksza zabawa

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez tkosiada Zobacz posta
    Akustyk masz racje, przy zabawie w widoczki lepszy AF nie jest tak istotny
    Ale juz przy zabawie w reporterkę ma to kolosalne znaczenie, właśnie to że wszystkie punkty AF masz krzyżowe i możesz już od razu kadrować, strzał i masz fote
    Nie wszyscy używają tylko centralnego, dla mnie może nie istnieć, potrzebuje boczne
    zgadzam sie z Toba, ze wszystko nalezy dobierac od potrzeb i funduszy.
    ale to nie ja zaczalem przekonywanie, ze kazdy marzy o jakims tam konkretnym korpusie

Cytat Zamieszczone przez tkosiada Zobacz posta
    Brak funduszy i ciągłe dokonywanie wyborów jak lepiej zainwestować lub z czego zrezygnować doskonale rozumiem, ale wierzcie mi boczne krzyżowe to jest to !!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Dla mnie wart jest by dopłacić, bo miałem 1D i wiem co to znaczy pewny AF, jeszcze wieksza zabawa
    ciesze sie ze je masz. mnie boczne krzyzowe totalnie zwisaja i dyndaja. mam chwilowo zabrudzony czujnik AF i mi w 6D nie dziala dolny prawy punkt
    (czasem ostrzy, ale czesciej nie). niefortunnie, bo bardzo czesto mam wlasnie tam obiekt, na ktory chce nastawic ostrosc. ale uwierz mi, ze ta niedogodnosc
    ma dla tego co i jak foce znikome znaczenie

taki wybor "oszczedny" zrobilem pomiedzy 600D a 60D. i koniec koncow bede to jednak upgrade'owal za kilka miesiecy (aczkolwiek z zupelnie innych powodow
    niz te, ktorych sie spodziewalem). wiec rozumiem Twoj przyklad. ale w przypadku 6D, po przyzwyczajeniu sie do braku joysticka przy przesiadce z 5D mkII,
    nie mialem najmniejszych zalow, ze to nie jest 5D mkIII. wrecz odwrotnie...
    www albo tez flickr

Strona 71 z 82 PierwszyPierwszy ... 2161697071727381 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów