Strona 43 z 82 PierwszyPierwszy ... 33414243444553 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 814

Wątek: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

Bywalec

Domyślnie Odp: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
    Pomimo rewelacyjnych opinii na temat 6D dziś zamówiłem 5D mark II. Nowy, sklepowy. Wiele rzeczy mnie nęciło w 6D, jednak koniec końców stanęło na starej piątce. Nie wiem czy zrobiłem źle, czy dobrze. Grunt, że po swojemu.
    się nie dziwię, sam kupiłem dwie mkII
    2x5Dmk2/fish15/ 17-40L/ 24LII /85 /135L/ 430 EX II/ 2x600EX
    Regulamin pkt8.

Uzależniony Awatar jac+

Sunders - Przejrzyj w necie materiały z demontażu obu tych puszek. 5D2 ma budowę bardziej modułową. Poszczególne moduły są dobrze odseparowane. W razie ewentualnej awarii podejrzewam, że wymienia się dany moduł, a nie pół aparatu. W okresie gwarancji to może nie ma znaczenia, później - owszem i to duże. 6D idzie za nową modą canona i w środku znajdziesz np czarną plastikową folię do separacji elementów. W starej "piątce" użyto do tego metalowych płytek. Ten aparat kupuję naprawdę na ładnych kilka lat, więc trwałość i koszty ewentualnego serwisowania ma tu naprawdę duże znaczenie.
    Ostatnio edytowane przez jac+ ; 14-05-2013 o 08:36
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
    Sunders - Przejrzyj w necie materiały z demontażu obu tych puszek. 5D2 ma budowę bardziej modułową. Poszczególne moduły są dobrze odseparowane. W razie ewentualnej awarii podejrzewam, że wymienia się dany moduł, a nie pół aparatu. W okresie gwarancji to może nie ma znaczenia, później - owszem i to duże. 6D idzie za nową modą canona i w środku znajdziesz np czarną plastikową folię do separacji elementów. W starej "piątce" użyto do tego metalowych płytek.
    jac+ O.K. przekonałeś mnie. Wygląda na to, że jakieś 2,5 roku temu dokonałem dobrego wyboru/mam5D2/, chociaż do głowy by mi nie przyszło dokonywać analizy pod takim kątem Cóż, człowiek całe życie się uczy Teraz zacznę poszukiwać w necie materiałów z demontażu 5D3, żeby sprawdzić czy bliżej mu do 6D czy do 5D2

Uzależniony Awatar jac+

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    czy bliżej mu do 6D czy do 5D2
    Przypomnij sobie jak canon rozwiązał problem z przenikaniem światła do wnętrza aparatu przez górny wyświetlacz LCD . Chociaż nawet z czarną folią samoprzylepną pod wyświetlaczem, 5D3 jest ZACNYM urządzeniem .
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    Maruuuudzisz Panie Kolego
    Bierz cokolwiek. Każdy z nich to aparat kompletny. I w końcu 35 to 35, a 135 to 135mm.
    A bogać tam marudzę. Piszę, że kupuję jeden z najnowszych wyrobów Canona, chociaż mam już 3 DSLR i niezłego kompakta tej firmy -- znaczy wykazuję konsumencki entuzjazm i umiłowanie sprzętu i firmy a nie marudzę. Mimo, że żona moja żadnej różnicy w zdjęciach nigdy nie widziała i teraz też nie zobaczy.

Niespełna 9 lat temu nabyłem 20d. Dzisiaj Canon daje 6D wprawdzie bez lampy ale za to z GPS za cenę niższa o ok. 20% (inflacja od tego czasu w USA to ponoć 22.5%) . Czyli nie jest aż tak źle, chociaż 20d wtedy był prawie bezkonkurencyjny w swoim przedziale. Faktem jest, jednakowoż, że DR matryc Canona wzrósł w tym czasie bardzo niewiele i dał się wyprzedzić, a to akurat jeden z moich ulubionych parametrów.

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    DR matryc Canona wzrósł w tym czasie bardzo niewiele i dał się wyprzedzić, a to akurat jeden z moich ulubionych parametrów.
    Dla mnie też jeden z najważniejszych. Ale nie determinuje decyzji o wyborze. Liczy się ogólny wygląd obrazka. Dlatego dziś fotografuję Canonem, chociaż w czasach analogowych byłem zagorzałym nikoniarzem ;-)
    Co do cen 6D, u Rythera i w Primotronixie cena za puszkę jest na poziomie $1350. Ale nie wiem, jak z solidnością u nich. Nigdy tam nic nie brałem.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    Dla mnie też jeden z najważniejszych. Ale nie determinuje decyzji o wyborze. Liczy się ogólny wygląd obrazka. Dlatego dziś fotografuję Canonem, chociaż w czasach analogowych byłem zagorzałym nikoniarzem ;-)
    Co do cen 6D, u Rythera i w Primotronixie cena za puszkę jest na poziomie $1350. Ale nie wiem, jak z solidnością u nich. Nigdy tam nic nie brałem.
    Takie ceny nie istnieja. Obie firmy to oszuści, omijać szerokim łukiem.

Początki nałogu Awatar rysib
    Miasto
    Bydgoszcz

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Mimo, że żona moja żadnej różnicy w zdjęciach nigdy nie widziała i teraz też nie zobaczy.
    To normalne, moja żona także twierdziła, że nie widzi różnicy między zdjęciem z lustra a kompaktu. Ale jak zacząłem na wakacjach robić jej zdjęcia komórką to wnioskowała jednak o portrecik z lustrzanki
    Pozdrawiam Rysiek

Uzależniony Awatar jac+

5D2 dziś trafił w moje ręce. Kilka uwag na gorąco... Obudowa jakościowo zbliżona do 50D. Kółka chodzą pewnie, precyzyjnie, ale mam wrażenie, że mniej płynnie (twardsze odczucie kolejnych pozycji kółka). Widok z matówki = multikino lub inny silverscreen Wgrany soft 2.1.2. Z podpiętym 17-40L środkowy punkt AF trafia w ciemnej łazience, bez żadnego problemu, czy bezwiednego jeżdżenia soczewkami. Punkty skrajne boczne ostrzą też bez problemu. Dźwięk układu migawka/lustro: KONKRETNY Testy trwają i wszystko wskazuje na to, że się zaprzyjaźnimy .
    Ostatnio edytowane przez jac+ ; 16-05-2013 o 17:25

Uzależniony Awatar jac+

Jeszcze jedno. Kiedyś poruszyłem sprawę tego, że kupując kompletnie nowy aparat potrafi on mieć kilkadziesiąt lub nawet kilkaset strzelonych fotek. Były głosy, że przesadzam, marudzę (może faktycznie ), a nawet, że przebieg inny od zerowego mógł powstać podczas testów fabrycznych. Ta ostatnia teza padła przy zakupie mojej "piątki". Otóż po wykonaniu 20 klatek podłączyłem (z nudów) aparat pod EOSINFO. Program pokazał przebieg ... 20 klatek . Żadna sztuka wybrana z kilku. Ot zamówiona z neta, ze sklepu - sieciówki elektronicznej, czyli inaczej niż zwykle. To tak w ramach ciekawostki.

Strona 43 z 82 PierwszyPierwszy ... 33414243444553 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów