Strona 36 z 82 PierwszyPierwszy ... 26343536373846 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 814

Wątek: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie Odp: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    No cóż jestem pełen uznania dla wymagań osób którym do amatorskich zastosowań nie wystarcza obrazek z mkII .
    Jeśli dla kolegi sytuacja wyciągania z cieni o +2ev jest czymś dziwnym to przepraszam...
    Nietrudno sobie wyobrazić kadr gdzie 1 RAW wywołuję na światło i cienie a potem składam to do kupy.
    Owszem jestem amator..., ale przynajmniej świadomy tego co robię.
    Ostatnio edytowane przez mirhon ; 07-02-2013 o 14:42
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez mirhon Zobacz posta
    Jeśli dla kolegi sytuacja wyciągania z cieni o +2ev jest czymś dziwnym to przepraszam...
    Nietrudno sobie wyobrazić kadr gdzie 1 RAW wywołuję na światło i cienie a potem składam to do kupy.
    Owszem jestem amator..., ale przynajmniej świadomy tego co robię.
    Wiem, wiem, jam nieświadomy .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Wiem, wiem, jam nieświadomy .
    A ja zboczony bo robię praktycznie wyłącznie w RAW a potem to dopieszczam ;-)
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Pełne uzależnienie

No cóż jestem pełen uznania dla wymagań osób którym do amatorskich zastosowań nie wystarcza obrazek z mkII .
    Wbrew pozorom wymagania amatorów są większe. Jak robisz dla kogoś, to w większości ich znajomość fotografii (techniczna bo o takiej rozmawiamy) jest dużo mniejsza niż pasjonata amatora, więc zadowolą ich mniej dopieszczone "fotki" :wink:

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Ja o tym wiem ale i tak jestem pełen podziwu szczególnie wiedząc jaki obrazek wychodzi z 5D mkII . Bardziej niestety martwi mnie to że nic mi nie pomoże lepszość matrycy skoro kadry zostaną te same .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez mirhon Zobacz posta
    Akurat +2EV to nie jest jakiś problem. Schody zaczynają się od +3EV.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Uzależniony Awatar PoulN

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    Wbrew pozorom wymagania amatorów są większe. Jak robisz dla kogoś, to w większości ich znajomość fotografii (techniczna bo o takiej rozmawiamy) jest dużo mniejsza niż pasjonata amatora, więc zadowolą ich mniej dopieszczone "fotki" :wink:
    To prawda:
    "Profesjonalista" czyli jak to się utarło ten kto co zarabia na życie aparatem - trzaśnie serię JPG ze ślubu (bo nie każdemu się chce obrabiać taką ilość raw`ów) gdzie odbiorca w 90% przypadków nie analizuje zdjęć pod technicznym czy artystycznym kryterium bo się na tym nie zna, a odbitki (jeśli już są w ogóle) to wielkość albumowa, czy np. fotoreportret via paparazzi odda do gazety w której pracuje zdjęcie nóg tgz. gwiazdy wychodzącej z auta, a agencja prasowa z kolei wydrukuje to zdjęcie w "brukowcowej" jakości znanej wszystkim z kolorowych gazet, gdzie + 6 EV czy ISO 25600 to nic wielkiego.

"Amator - Pasjonat" zazwyczaj nie utrzymuje się wyłącznie ze zrobionych przez siebie zdjęć, jest to jego hobby, któremu poświęca bez reszty każdą wolną chwilę, przykładowo pejzaże czy portrety które popełnia pokazuje w gronie osób, które to podobnie jak on są pasjonatami fotografii, a w przypadku wystawiania na konkursy prace takie są analizują doglębnie pod każdym wręcz względem, często też taka fotografia drukowana jest w dużym formacie po czym spoczywa na ścianie tudzież Autora czy potencjalnego klienta, którym to może być np. jakieś wydawnictwo.

I o ile w pierwszym przypadku forsowanie RAW`a +2-3 czy 4 EV z cienia nie ma aż takiego znaczenia, to już w drugim przypadku ma i to duże i z tego powodu raczej druga grupa nie ryzykuje i naświetla scenę poprawnie lub taszcząc w góry statyw naświetla scenę z użyciem AEB nie myśląc nawet o forsowaniu.
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 07-02-2013 o 19:23

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Nie wprowadzam juz w blad, moje niedopatrzenie
    Ostatnio edytowane przez qczman ; 11-02-2013 o 17:54

Początki nałogu Awatar rojo
    Miasto
    Gdynia

Cytat Zamieszczone przez qczman Zobacz posta
    Nikt chyba nie napisal o braku automatycznego czyszczenia znanego z 5D II i innych konstrukcji.
    ale ża co nie ma automatycznego czyszczenia? i czego czyszczenia?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez rojo Zobacz posta
    ale ża co nie ma automatycznego czyszczenia? i czego czyszczenia?
    Niedopatrzylem, wszystko jest

Strona 36 z 82 PierwszyPierwszy ... 26343536373846 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów