Też nie mam pojęcia o co chodzi.
Też nie mam pojęcia o co chodzi.
marfot
proszę sprecyzuj o co "biega" w ostatniej wypowiedzi...
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
Naczytałem się i utwierdziłem w przekonaniu, że czas zmienić 7d na 6d
Chodziło mi o to, że 5DII to zaawansowane body amatorskie i niezbyt zaawansowane profesjonalne. Profesjonaliści marudzili na AF (pewnie słusznie) a amatorzy na cenę.
Aktualna propozycja Canona aby w tej grupie były 2 body FF - 6D i 5DIII z wyraźną dedykacją które dla kogo bardzo mi odpowiada. Okrojone z części ficzerów, mniej trwałe (migawka), mniejsze i tańsze body 6D z bardzo ładnym obrazkiem bardzo pasuje do amatora.
Zaawansowany AF i inne udoskonalenia w 5DIII robią wreszcie z niego poważniejsze narzędzie dla pro. Przy okazji od pro można chcieć większej kasy bo i tak na tym wydatku zarobi (a i kupi bez VAT).
Dlatego uważam, że lepiej wybierać między 6D i 5DIII niż kupować "niezdecydowane" 5DII.
Oczywiście wielu amatorów kupi 5DIII ale chyba niewielu pro kupi 6D (mam na myśli ludzi żyjących z fotgrafii na co dzień a nie wspomagajacych sie w zawodzie fotografią czy też dorabiających sobie okazjonalnie).
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Znacznie więcej to duużo lepszy AF któy ma mnóstwo możliwości i nie ma co ukrywać że to jest mistrzostwo.
Dodatkowy slot na kartę pamięci.
Pewnie ciut lepszą migawkę która wytrzyma całkiem sporo .
Obudowa która jest mocniejsza a nie tak jak w 6D górna część korpusu plastikowa.
No i migawka 1/8000
Porównywałem 6D organoleptycznie z MKIII od mojego przyjaciela i pewnie w codziennym fotografowaniu zarówno ślubów jak i w innych zleceniach 6D spokojnie wystarczy bo działa bardzo porządnie ,a nie ukrywam że ma fajne ficzer w postaci WIFI dzięki któremu fajnie będzie się pracować przy komercyjnych zleceniach.
Nie ma co się oszukiwać że oszczędności gdzieś musiały pójść, ale na szczęście aż tego tak nie widać jak się ma w ręku puszkę :-)
Sam zarabiam tylko z fotografii i nie ukrywam że na dzień dzisiejszy wolę mieć 2 puszki 6D niż jedną 5D MKIII bo mniej więcej taki przelicznik wychodzi :-)
Tak jak mówiłem ta puszka to jakiś dziwny segment i bliżej jak by się nazywała 5D MKIII a 5D MKIII powinno być 6D nowym segmentem bardziej zawodowym przez co by było pomiędzy 5DMKIII a 1DX.
No nie ukrywajmy w dniu premiery 5DMKIII miało bardzo wysoką cenę prawie dwa razy taką co 5DMKII przez co cena była już nie dużo mniejsza do 1ds mark IV i markIII a to są bardzo profi puszki.
Zapytałem z czystej ciekawości bo o zaletach MKIII wiem. Poza lepszym AFem i slotem na 2 karty w MKIII wszystko pasuje mi w MKII. Chyba trzeba podjechac do jakiegos sklepu i pomacac tego zachwalanego 6D. Nadal jednak nie zmienia to faktu , że 4 tysie to kwota absurdalna w porównaniu do MKII.
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.