Pokaż wyniki od 201 do 210 z 814

Wątek: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

Cytat Zamieszczone przez fro Zobacz posta
    Starszy - zgoda, gorszy? I tak i nie. Lepsze ISO, lepszy środkowy AF - zgoda, "lepszy obrazek" - ???? co autor miał na myśli?, parę dodatkowych funkcji które dla niektórych (w tym dla mnie - może jestem starej daty) są tylko gadżetami, ale... gorsza budowa, gorsze materiały, migawka zaprojektowana na 100K i bez gwarancji przebiegu, 1/4000, sync. z lampą. Dla wielu fotografów na całym świecie 5D2 to wół roboczy dla którego przebiegi po 400K to pestka. Trzeba wziąć pod uwagę, że wiele osób (amatorów) kupuje aparat "ponad stan" - w takiej sytuacji sprawdzona konstrukcja 5D2 przetrwa lata nawet wtedy gdy jest brutalnie traktowana, a 6D - wielka niewiadoma....
    Zawsze jest tak, że gdy pojawi się nowy model, co nie bez znaczenia tańszy - zaczynają się zachwyty które z czasem troszkę ostygną. Czekam na pierwsze wątki - problem z AF w 6d Pojawią się na bank...

BTW Używanie lepsze... to już chyba żart?
    lepszy obrazek czyli (dla mnie): lepsza jakość i przyjemniejsze w odbiorze zdjęcia, dotyczy: po ciemku, o tonalności i kolorach w normalnych warunkach jeszcze nie mam zdania - zrobiłem nim na razie jedną sesją i to w studio
    są ciemne miesiące, ostatnio fotografowałem dużo albo w lesie po ciemku lub w nieoświetlonych pomieszczeniach i naprawdę mogę sobie wyobrazić, że jak braknie iso w 5DI (do 1600), to w 5DII (6400?) też może
    wszystkie moje opinie są tylko względem 5DI, bo II nie używałem, chociaż - z tego co widziałem - to chyba materiał obudowy 6D jest bardziej podobny do 5DII niż 5DI

wydawało mi się, że 6D ma gwarancję do 100 tys i z tą wiedzą kupowałem aparat, ale faktycznie trzeba by to obadać, bo to był by poważny minus szóstki

1/4000 synchronizacji z lampą - nigdy takich ustawień nie używałem, bo szczerze mówiąc lamp wykorzystuję tylko w chałturach i jeszcze nigdy nie potrzebowałem HSS - może faktycznie, jak dla kogoś ważne jest fotografowanie z lampą, to może powinien kupować 5DII
    ja raczej w zastanym i to często po ciemku, więc dla samego iso wybrałbym ten aparat

to odbudowy to możesz mieć i rację, chociaż wydaje się porządna, a dzięki temu jest też trochę lżejsza

"używanie lepsze" - miałem na myśli obsługę czy ergonomię
    mi się lepiej używa 6D - mniej wkurza na co dzień
    fajne jest:
    -iso w wizjerze
    -iso zmieniane co 1 EV
    -blokada kółek: górnego i tylnego (aparat mniej robi sam, mnie strasznie wkurza jest się zmieni ekspozycja sama)
    -przypisanie funkcji każdego klawisza
    -możliwość zamiany kółek (w końcu!) - w 5DI kółko pod wskazującym w Av zmieniało przysłonę, a w M czas, teraz można sobie ustawić tę samą funkcję
    -przyciski po prawej stronie - można jedną ręką uruchomić podgląd zdjęcia (tak dało się nastawić w 5DI), nie wciska się MENU nosem
    -powiększenie od razu do np. 100% kadru

Cytat Zamieszczone przez dulak Zobacz posta
    No właśnie wciąż nurtuje mnie ten rzekomy autofocus w skrajnych ciemnościach może ktoś mógłby przetestować. Przy parametrach sztucznego światła 25000 ISO f/2 i czasach rzędu 1/30 środkowy w 5DII spokojnie sobie radzi, w gorszych nie pracowałem więc nie wiem, może ktoś w końcu zrobiłby sensowny test.

Tutaj LensRentals.com - A Quick 6D AF Test wyraźnie piszą, że statyczny środkowy punkt jest taki sam jak w 5DII, różnica być może ma miejsce w dynamicznych scenach, punktach bocznych oraz słabym świetle ale tego nie testowali jak czytamy we wpisie Lens Rental, jednakże pofatygowawszy się na tę stronę: https://www.youtube.com/watch?v=jmnoabuXzy0 można wyraźnie zobaczyć, że w dynamicznych scenach w 6D jest jednak lipnie.

Lens Rental wyraźnie pokazują, że autofokus z "innej bajki" pod względem celności posiada jedynie 5DIII oraz 1Dx LensRentals.com - Autofocus Reality Part 3B: Canon Cameras ale na pewno nie 6D.
    nie wiem, czy 5DII sobie radzi, wiem, że 5DI sobie nie radzi
    widocznie mają inny AF - chociaż gdy wszedł 5DII mówiło się, że to ten sam
    przy iso 51200 f/2 1/30s 6D sobie radził, przestał nastawiać przy iso-100000 f/2 1/30s czyli gdzieś to będzie granica
    nie wiem ile to bezwzględnych EV, bo tam nie określają iso (?) - przynajmniej według wikipedii

tak, AF nie jest taki fajny jak w 5DIII - sprawdzałem i gdyby tylko było mnie na jego stać to bym go brał , ale jest lepszy niż w 5DI i tutaj jakby moja wiedza się kończy, a zaczynają subiektywne opinie

a "z innej epoki" to bardziej miałem na myśli jakaś taką szybkość wykonania zdjęcia - nie wiem dokładnie który to parametr: shutter lag? black out? wydaje mi się, że pierwsze zdjęcie jest szybciej wykonywane i następne też (więcej fps)

egro - AF jest trochę lepszy, zrobienie zdjęcia dużo szybsze

-------------------

btw. wiedzieliście, że 85/1,8 ma szybszy af niż 35/1,4

-------------------

wydaje mi się, że 6D szumi podobnie do 5DIII, bo czemu miałby mniej. ewentualne różnice mogą wynikać z pewnej różnicy wielkości obrazka

-------------------

w ogóle to nie podoba mi się w którą stronę ten wątek dąży
    ja 6D nie sprzedaję i tak naprawdę mam w nosie, który aparat Wy wybierzecie chciałem się podzielić swoimi przemyśleniami, bo jestem z tego pokolenia, które wierzy, że własnością intelektualną należy się dzielić

prawda jest taka, że niekoniecznie 6D jest lepszy od 5DII - tak naprawdę to zależy od Twoich oczekiwań. 6D po prostu bardziej mi odpowiada.
    Ostatnio edytowane przez airhead ; 10-01-2013 o 22:31
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Uprawnienia umieszczania postów