Strona 7 z 82 PierwszyPierwszy ... 567891757 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 814

Wątek: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

Bywalec
    Miasto
    chojnice / piła

Domyślnie Odp: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

Akustyk Prorok 2012?
    Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    - wbudowany jakis okrojony Android, zeby: 1. po wifi sobie automatycznie korygowac strefe czasowa/czas letni; 2. miec jakis software do doraznej podstawowej obrobki fot i ich wyslania mailem badz wrzucenia na jakis serwer; 3. moc sobie google mapsy poogladac (wazne: rowniez offline); 4. odpalic jakiegos sundroida, dof chart czy chocby zwykly notatnik; 5. z automatu zapisac w exifie lokalizacje fot na podstawie pozycji GPS, mapy i ew. recznie wprowadzonego info.
    i może CS-a odpalić?

więcej tu tu

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez tito86 Zobacz posta
    Akustyk Prorok 2012?
    i może CS-a odpalić?
    powiem tak: to sie wydaje sensowne rozwiazanie z punktu widzenia uzytkownika.

natomiast z punktu widzenia kogos kto od lat oglada pomysly skosnookich ksiegowych - nie bedzie android tylko jakis wlasny wyp* Canona/Nikona, nie bedzie wlasnych appsow tylko producenta, nie bezplatnie czy tanio, tylko za gruba kase, i nie funkcjonalnie, tylko walenie kotka za pomoca mlotka. takie Radio Erewan...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

hej hej
    bawiłem się wczoraj trochę (a nawet sporo) obydwiema puszkami (5DIII i 6D oraz innymi gratami) na targach Press Photo Expo i podzielę się wrażeniami - głównie mnie interesował autofokus

6D
    puszka jest trochę mniejsza od 5D, ale dużo lżejsza, z zewnątrz pokryta gumą (to raczej plastik pokryty gumą, a nie metal, bo puszka jest naprawdę lekka)

autofokus jest szybki, stanowczo szybszy niż w 5DI, jest też mniejszy shuter lag i szybsze zdjęcia seryjne

ostrzy bardzo pewnie, a używałem m.in. jakiegoś szkła z f/5,6 na długim końcu w słabo oświetlonej sali
    wydaje się, że wszystkie punkty AF działają tak samo szybko i efektywnie, chociaż Canon skasował w tym modelu joystick do wybierania punktu AF (wtf, czemu?), co jeszcze zwiększa szansę, że będziemy korzystać tylko ze środkowego...

ciekawostka: nowe rozmieszczenie przycisków i pan od Canona musiał i znaleźć play nie ma już przycisków po lewej stronie i tamto miejsce jest właściwie niezagospodarowane
    wygodne jest za to włączanie live view i filmowania (nie tak jak z Fuji x100...)

eureka! Canon nauczył się już używać blokady górnego kółka trybów naświetlania (M, P, A, T) i nie będzie się samo zmieniać (dotyczy też 6D) oraz wprowadził bardzo fajną funkcję cichych zdjęć - gdy włączony jest "podgląd na żywo" słychać tylko dźwięk migawki, a nie lustra - bardzo fajne to zdjęć z biodra (w 6D pewnie też jest)

podsumowując: 6D zrobił na mnie bardzo pozytywne wrażenie, ale sami ludzie z Canona mówią, że to puszka "zabawowa", a jeżeli potrzebuję dobrego AF powinienem kupić 5DIII

szczypta osobistej refleksji: to aparat lepszy niż 5DI, ale Canon inaczej go "pozycjonuje" - 6D nie ma swojej ulotki ani strony, w instrukcji są pierdoły typy wykrywanie twarzy, a na kółku trybów naświetlania są automaty - jakby Canon zrobił dobry aparat, ale chciał obniżyć jego wartość poprzez brak możliwości lansowania się nim

ogłoszenie parafialne: cena 6D sporo spadła ostatnio i jest już niższa niż cena oficjalna Canona - szczególnie, jeśli chcesz kupić bez faktury

5DIII
    jeśli w porównaniu z 5DI nawet 6D wydawała się dużo szybsza, to 5DIII działa obłędnie szybko

AF jest szybszy niż w 6D, shutter laga właściwie nie ma, a zdjęcia seryjne są bajkowe i puszka działa właściwie bez żadnych opóźnień, aż byłem zdziwiony, ile się zmieniło przez ten czas

natomiast rozmieszczenie punktów jest moim zdaniem średnie, faktycznie jest ich bardzo dużo, ale są rozmieszone chyba na jeszcze mniejszym obszarze niż w 6D... fajne może być ich użycie w grupie, bo działają wtedy jak jeden wielki punkt i nie trzeba tak dokładnie ich wybierać (nie wiem, czy w 6D da się tak zrobić)

ciekawostka: Canon chyba popełnił jakiś punkt konstrukcyjny i w czasie ostrzenia (a właściwie potwierdzania ustawienia ostrości lub zmieniania punktu AF) to czerwone podświetlenie rozświetla całą matówkę i strasznie wkurza (utrudnia skupienie się)

podsumowując: różnica jest znaczą pod względem szybkości działania (przez to rozumiem AF, shutter lag zdjęcia seryjne) i każdy musi sobie odpowiedzieć, czy chce zapłacić 3-4 tys. zł więcej

40/2,8
    byłem zainteresowanym tym szkłem, bo może będzie to fajny zestaw z 6D, żeby mieć go zawsze przy sobie. niestety 6D nie jest dużo mniejszy od wcześniejszych pełnych klatek Canona, a 40/2,8 to chyba niezbyt ciekawe szkło

obiektyw jest krótki, ale szeroki, ale jego układ optyczny zajmuje tylko małą część (soczewki mają max. 2 cm szerokości), co nie sugeruje niesamowitych osiągów i kojarzy się z ruskimi Industarami

próbowałem się wypytać gości z Canona, czy działa on tak szybko jak USM, ale powiedzieli tylko, że to nie jest USM, tylko "silnik krokowy do filmowania"

w każdym razie AF nie zachwycał, był cichy ale wolny, chociaż do tego, do czego planowałem wykorzystać ten obiektyw i tak pewnie używałbym ciągle hiperfokalnej

28/2,8 IS
    fajne zgrabne szkło z autofokusem na 4 (jak 35/1,4), ale - może ja jestem jakiś dziwny czy coś - do mojej fotografii wolałbym nowe 28/1,8
    Ostatnio edytowane przez airhead ; 11-12-2012 o 12:24
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Początki nałogu Awatar dulak
    Miasto
    Lublin

Jeśli czytasz po angielsku polecam, może Ci się przydać:

Canon 6D vs 5Diii vs 5Dii vs Nikon D600 - Low Light Focus Speed Comparison - Michael Andrew Photography Blog

pozdrawiam

Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez dulak Zobacz posta
    Jeśli czytasz po angielsku polecam, może Ci się przydać:

Canon 6D vs 5Diii vs 5Dii vs Nikon D600 - Low Light Focus Speed Comparison - Michael Andrew Photography Blog

pozdrawiam
    dzięki, ale to nie jest chyba najlepszy test, jeśli jedną kategorię wygrywa 5DII
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Początki nałogu Awatar dulak
    Miasto
    Lublin

A to niby dlaczego

Uzależniony Awatar jac+

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    z zewnątrz pokryta gumą (to raczej plastik pokryty gumą, a nie metal, bo puszka jest naprawdę lekka)
    Chodzi Ci o to, że tworzywo jest natryśnięte warstwą gumową? Mam nadzieję, że się mylisz. Mam złe doświadczenia z tego typu rozwiązaniami - wyciera się diabelstwo.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

oraz wprowadził bardzo fajną funkcję cichych zdjęć
    No.... gdzieś tak od 40D już to jest .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Warszawa

nie ma już przycisków po lewej stronie i tamto miejsce jest właściwie niezagospodarowane
    i już sobie wyrobiłem o tym zdanie: to dobrze, bo nie wciska się ich nosem
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Miasto
    Warszawa

dalsze refleksje o autofokusie w 6D
    dlaczego martwię się AF? bo uważam, że ilość megapiklesli, jakość zdjęć na wysokich iso, jakość filmowania są już na świetnym poziomie we wszystkich aparatach pełnoklatkowych

ponowie zacząłem się zastanawiać nad (jak się w praktyce okazuje dużo droższym) 5DIII, bo przeczytaniu kilku recenzji w necie. pojechałem więc pobawić się do Media Marktu i już jestem pewien, że kupię ten aparat. autofokus jest msz świetny, na wszystkich punktach działa szybko i pewnie, a to było przecież we wnętrzu i z obiektywem f/4. AF za każdym razem łapał ostrość za pierwszym podejściem nawet na mniej kontrastowych powierzchniach na wszystkich punktach. właściwie nie widać, że punkty poza centralnym nie są krzyżowe, bo właściwie nie ma różnicy między nimi a centralnym. zauważyłem tylko jeden mankament: punkty są trochę większe niż ich kratki (ale to chyba wszystkie aparaty tak mają?), i próba ustawienia ostrości na końcu nosa laboludka dała efekt ustawienia na tle.

przy okazji wywiązała się ciekawa rozmowa z człowiekiem od Canona (nie powiem w którym MM, bo jeszcze go wyrzucicie), że Canon nie ma dobrej 50, a z 24 to polecał Sigmę i uznał bezlusterkowce Canona za nieszczęście w przesadzonej cenie pozdrawiam
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Strona 7 z 82 PierwszyPierwszy ... 567891757 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów