Strona 4 z 82 PierwszyPierwszy ... 234561454 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 814

Wątek: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Domyślnie Odp: Canon 5D II czy 6D?

Fajny wątek, tylko trochę za wcześnie go założono. A jeśli 5DII rzeczywiście zniknie z półek po dacie dostępności 6D, to jeszcze tytuł będzie trzeba zmienić na "Używane 5DII czy używane/nowe 6D"
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    Fajny wątek, tylko trochę za wcześnie go założono.
    aj gdzie tam! to jest forum onani.... wroc: sprze-to-we a skoro juz specyfikacja jest, to mozna do woli bic piane i dowodzic, ze poniewaz X nie nadaje sie do kotleta, to Y jest lepsze i kropka.

tu nawet jest wiecej niz tylko, ze jest specyfikacja. ona jest oficjalna, ten model na pewno bedzie. tym bardziej dobry powod, zeby bic piane...

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    A jeśli 5DII rzeczywiście zniknie z półek po dacie dostępności 6D, to jeszcze tytuł będzie trzeba zmienić na "Używane 5DII czy używane/nowe 6D"
    a owszem, zmieni sie tytul watku
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie 5D2 vs 5D3 vs 6D - konkretne kwestie bez opisówek ;)

Hej!

Tematy różne na forum są, ale takiego nie widziałem i mam parę pytań
    Akualnie jestem zadowolonym użytkownikiem 5D2. AF działa bardzo dobrze (centralny) i ogólnie wszystko jest OK.

Myślę o zmianie jednak głównie dla 60fps i blokady kolka nastaw.

I teraz takie pytania praktyczno/teoretyczne, bo wiadomo że 6D jeszcze nie ma
    Z racji, że są to konkretne pytania oraz dotyczy, aż 3 aparatów to chyba ma sens taki osobny wątek..

1) Czy jest jakaś różnica w trybie filmowym 5D3 i 6D? Inne kodeki lub cokolwiek? Czy tez filmy nie powinny byc do odroznienia?

2) Czy jest rożnica w czułości centralnego punktu AF dla 5D3 i 6D?

3) Czy boczne punkty w 6D są na takim poziomie jak w 5D2 czy też może lepsze?

4) Jak wygląda kwestia podświetlania punktów AF w 6D? Tak jak w 5D2 czy 5D3, a może jeszcze inaczej?

5) 5D3 AF działa dużo szybciej niż w 5D2, a jak z jego dokładnością na przysłonach f/1.2-1.4?

6) Czy poziom uszczelnienia 6D i 5D2 jest taki sam?

7) Czy matryca w 6D to coś zupełnie nowego czy też znamy ją już z jakiegoś aparatu?

8) Czy poza 1/8000s, podwójnym slotem i krzyżowym AF jest jakaś jeszcze ważna przewaga nowej 5tki na szóstką? To, że ISO na 2 milionach jest lepsze to już mało ważna rzecz jednak, ale może o czymś zapomniałem

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie Odp: 5D2 vs 5D3 vs 6D - konkretne kwestie bez opisówek ;)

Pytania...
    2, 3, 5, 7 i 8 to również moje pytania w tym porównaniu

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

dolaczylem do watku ogolnego, bo cos czuje, ze sie z tego tasiemiec zrobi i zwyczajowe bicie piany jak przy 24-70 vs 24-105 itp.
    www albo tez flickr

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    dolaczylem do watku ogolnego, bo cos czuje, ze sie z tego tasiemiec zrobi i zwyczajowe bicie piany jak przy 24-70 vs 24-105 itp.
    No nie do końca Ja nie pytam, które wybrać tylko pytam o "suche fakty" ;-) No ale czekamy z michael_key na odpowiedzi zatem

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

myślę ze jak za miesiąc lub dwa pojawi się 6d na rynku to w sieci pojawi się tyle testów porównawczych do 5d że nie znajdzie się nikt kto je wszytskie ogranie czy nawet przeczyta, póki co uważam że papierkowe wybieranie między aparatem realnym a "wirtualnym" jest z deka bez sensu i zakrawa na onanizm sprzętowy w najczystszej postaci....
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    No ale czekamy z michael_key na odpowiedzi zatem
    E tam... ja tam wiem, że 5DIII jest dla mnie idealne ze względu na AF. Po prostu, z uwagi na ostatnie ciągoty w Koncerty... brakuje mi dobrych bocznych punktów, bo nie uda się zawsze prze kadrować... a cropowanie z ostrzonego środkowym... nie po to jest FF by ciągle wycinać :-)

Dużej kasy brak, więc wolę inwestować w szkła. Kiedyś zmienię na następce mkII bo w kolory N nie chcę mi się w chodzić :grin:

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Hej!

Tematy różne na forum są, ale takiego nie widziałem i mam parę pytań
    Akualnie jestem zadowolonym użytkownikiem 5D2. AF działa bardzo dobrze (centralny) i ogólnie wszystko jest OK.

Myślę o zmianie jednak głównie dla 60fps i blokady kolka nastaw.

I teraz takie pytania praktyczno/teoretyczne, bo wiadomo że 6D jeszcze nie ma
    Z racji, że są to konkretne pytania oraz dotyczy, aż 3 aparatów to chyba ma sens taki osobny wątek..

1) Czy jest jakaś różnica w trybie filmowym 5D3 i 6D? Inne kodeki lub cokolwiek? Czy tez filmy nie powinny byc do odroznienia?

Myślę że pierwsze co będzie to brak aktywnego wyjścia hdmi (pewnie dla wielu osób będzie to bez znaczenia). Matryce się też różnią więc licho wie jak w 6D jest z przeliczaniem pikseli? No i nie mniej ważna kwestia jak wygląda bitrate - wewnętrzny bitrate piątki to jest w okolicach 100 MB/s - jeśli tyle wypuszczą w kwietniu po HD-SDI to mało jest kamer które to potrafią i to łącznie z tymi za 10 i więcej k$.
    6D ma (podobno) ok. 50 więc już tu jest różnica (5D mkII - 38). Czy to będzie miało znacznie w praktyce trudno powiedzieć. Niemniej ważna kwestia jak kodowanie koloru też jest niewiadomą.
    Myślę że z wielu innych przyczyn filmy będą do odróżnienia i raczej nie liczyłbym na to że Canon tu coś nie namieszał - raczej wręcz odwrotnie myślę że sporo namieszali właśnie w video.
    Nie wiadomo też co jeszcze dołożą w kwietniu no bo jakby dali peaking i zebrę to może być ostro.

Przy okazji zmieniłem tytuł watka żeby pisać tu zbiorczo bo w sumie jednak te aparaty łączy bardzo wiele.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 01-11-2012 o 01:43
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bardzo dobra uwaga! W sumie chciałbym, aby tak było. Rozwiązałoby to przynajmniej dla mnie dylemat wyboru

Strona 4 z 82 PierwszyPierwszy ... 234561454 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów