Pokaż wyniki od 1 do 10 z 814

Wątek: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Canon 5D II czy 6D?

Też jestem ciekaw tego typu dobrego porównania ze względu na dużą matrycę.. natomiast jeśli przez sekundę pomyślę o tym ze 6D nie ma magnezowej obudowy to aż mnie ciary przechodzą. Miałem 550D i nie mogłem na niego narzekać, ale obudowa plastikowa to po prostu pomyłka, wystarczy gdzieś lekko puknąć, stuknąć i po sprzęcie.. a tym bardziej nie widzę tego w aparacie tej klasy. Trzeba mieć nadzieję że będzie jeszcze 7D MKII na pełnej klatce i nic więcej nie potrzeba... no chyba że mamy kasę na 5D MKIII :razz:
    było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Bywalec Awatar McLaren
    Miasto
    Mysłowice

Cytat Zamieszczone przez Morfii Zobacz posta
    Też jestem ciekaw tego typu dobrego porównania ze względu na dużą matrycę.. natomiast jeśli przez sekundę pomyślę o tym ze 6D nie ma magnezowej obudowy to aż mnie ciary przechodzą. Miałem 550D i nie mogłem na niego narzekać, ale obudowa plastikowa to po prostu pomyłka, wystarczy gdzieś lekko puknąć, stuknąć i po sprzęcie.. a tym bardziej nie widzę tego w aparacie tej klasy. Trzeba mieć nadzieję że będzie jeszcze 7D MKII na pełnej klatce i nic więcej nie potrzeba... no chyba że mamy kasę na 5D MKIII :razz:
    6D magnezową obudowę posiada (poczytaj trochę), tylko górna część obudowy jest z tworzywa, ale tylko dla tego że jest wbudowany GPS i niestety tak to musiało być zaprojektowane żeby GPS działał (ale to pewnie wiedziałeś).
    Poza tym, 7D na pełnej klatce jest (5D Mark III), niestety kosztuje (chcesz-masz).

Kilka osób z tego forum już miało 6D w rękach (Photokina i ProClub Warszaw) i stwierdziło że AF jest na pewno lepszy niż w 5D Mark II.
    Czułość AF od -3, procesor Digic 5+ (powinno być lepiej)

Też stoję przed wyborem pełnej klatki, tylko ja przesiadam się z Cropa wiec weźcie to pod uwagę.
    Określił bym się jako zaawansowany fotoamator - zrezygnowałem z zakupu 5D Mark II i czekam na 6D.
    Z czego się spodziewam po 6D:
    Lepszego AF-a niż 5D Mark II
    Działające AF Servo na centralnym (twierdze to po ustawieniach w menu aparatu)
    Shutter Lag dużo mniejdzy niż w 5D Mark II (oj... przeszkadza mi bardzo w 5D Mark II)
    Lepsze wysokie ISO (porównywalne do 5D Mark III)
    Wi-Fi może czasami się przydać.

Co mi przeszkadza:
    GPS (wolał bym pełną magnezową obudowe)
    Synchronizacja z lampami błyskowymi 1/180 (ciekawe czy to będzie kompatybilne z tanimi wyzwalaczami TTL - Yongnou lub Pixel King)

W najgorszym przypadku dozbieram do 5D Mark III, ale na dzień dzisiejszy nie biorę tego pod uwagę i wolę różnicę przeznaczyć na C17-40

Cytat Zamieszczone przez BigMan Zobacz posta
    odpowiedź jest prosta - 5D mk III
    Jeszcze troche 5D mk III bedzie tańszy - myślę że zatrzyma się ok 10 000tys PLN może troche mniej (zależy od kursu USD) a wtedy dołożyć smalcu i kupić coś porządnego.
    Wiesz co, jak 5D Mark III będzie za 10.000 pln na przełomie grudzień/styczeń to się zaprę i dozbieram (6D odpuszcze), ale wątkie żeby cena w najbliższym czasie spadła do 10.000 pln, ale Daj Boże.
    5DMk3 ; G7X ; 17-40L ; 35/1.4 Art ; 50/1.4 ; 85/1.2L ; 135/2.0L ; 70-200/2.8L IS ;580EXII ;

sprawa oczywista - jeden czy dwa w miarę zblizone przypadki (choć przyczyn mogło byc wiele) i juz generalizują na wiele stron.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez McLaren Zobacz posta

Wiesz co, jak 5D Mark III będzie za 10.000 pln na przełomie grudzień/styczeń to się zaprę i dozbieram (6D odpuszcze), ale wątkie żeby cena w najbliższym czasie spadła do 10.000 pln, ale Daj Boże.

W USA w B&H juz poniżej 10 000pln (poniżej 3tys USD) więc spora szansa na grudniowa cenę 10 000pln w Europie

PS. nie ma co się zastanawiac nad lipą tylko się zapieraj
    ----------------------
    5D mk III + 40D + Zenitar 2.8/16 + 35L + 85L + 100L​ macro + 70-300L + 600EX-RT + 270EX

Uprawnienia umieszczania postów