Strona 11 z 82 PierwszyPierwszy ... 9101112132161 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 814

Wątek: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie Odp: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

Gdy juz emocje opadna siegnij do instrukcji i z aparatem w reku poznaj go dokladnie

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

ok, gratulacje i takie tam, ale prośba o wrzucanie w końcu jakiś fot z tej nowej puszki

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez SDDR Zobacz posta
    Brak szybkiego dojścia do kompensacji ekspozycji najbardziej obecnie boli mnie, ale nie przesadzajmy, przełączenie trwa może 3-5 sekund dłużej niż w 5d mk 2 czy posiadanej do tej pory 5d czy 40d.
    Uff, straszysz ludzi
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Bywalec
    Miasto
    Gliwice

Na 99% podjąłem decyzję - 5D mk III. Ale... dopóki piłka w grze... Więc tak - subiektywnie: 1) 5D mkII - od samego początku narzekano na AF, gorzej na wysokich ISO niż w pozostałych omawianych tu modelach, generalnie ciut zestarzała konstrukcja (jako całość, nie budowa). Wcześniej duuużo więcej dobrego słyszało się o 5D mk I, niż o następcy. Dobra ergonomia, obrazek, ale działanie już czasem uprzykrza życie - jestem na NIE. 2) 6D - chyba faktycznie taka 60-tka z pełną klatką. Owszem, zależy mi na FF i dlatego zmieniam body, ale, może poza 7D, żaden cropowy następca 40D nie motywował mnie do odnowienia sprzętu. 7D też w sumie nie, bo mimo niezaprzeczalnych zalet, to nadal crop. 7D z FF wziąłbym pewnie bez większego zastanowienia Choć miałbym wątpliwości, czy warto pakować ok. 5K PLN w body z nadal niepełną klatką. Popodziwiałem i zostawiłem na półkach sklepowych . 3) 5D mk III - główna, ogrrromna wada - cena. Walory użytkowe - chyba blisko ideału (no - z braków : w przeciwieństwie do 6D nie zrzuci się w studio, on line na kompa, nie zaznaczy się automatycznie pozycja GPS, by dokładnie umiejscowić fotę na Google Earth . Nie używałem dłużej, tylko się chwilkę bawiłem tym aparatem, ale myślę, że to wręcz wybiegające w przyszłość urządzenie, któremu pod kątem wymagań fotograficznych nic zarzucić nie można (ok, zawsze można - mógłby to być średni format ). Ze stajni Canona niezaprzeczalnie lepszy jest tylko 1 DX, ale to już inna bajka cenowo - gabarytowa, my tu nie o tym . Ok, o zaletach 5D mk III wiemy wszyscy, a co z ta ogromną wadą cenową? Otóż, moim skromnym, wręcz bardzo amatorskim, zdaniem, jeśli ktoś wykłada 7-8 tys. PLN za body (bo może, bo mu się opłaca, bo ma finansowanie, bo uważa, że warto), to kolejne 3 000 PLN tez chyba nie są poza zasięgiem, a przynajmniej ma się jako-taką gwarancję, że mamy wszystko, czego nam potrzeba i nie będziemy utyskiwać na plastikową górę, słaby AF, brak joysticka, pozaszywane w menu funkcje itp.. Zresztą sam jestem tu przykładem klienta, który większość kwoty opłaca kredytem - 3500 gotówką, reszta w leasingu. I uważam, że jeśli fotografia jest dla mnie czymś ważnym, to czy rata leasingowa (kredytowa) wyniesie kilkadziesiąt złotych w lewo czy w prawo - w skali całego nakładu oraz uzyskanych możliwości (czasem czytaj: radości ) wydaje się mieć mniejsze znaczenie.
    Oczywiście to tylko moje subiektywne spostrzeżenie.
    Pozdrawiam

Coś już napisał

Masz rację z każdym wymienionym za i przeciw, byłem w identycznej sytuacji. I też wybrałem 5dmk3+2Lki, 1500€ gotówką, reszta raty 0% na 30 miesięcy. Nie ma sensu wydając tyle pieniędzy brać coś co ma ewidentne wady - fokus w mk2, czy taką sobie względem ff jakość zdjęć (7D) lub plastik i zwaloną ergonomię (6D). Ale właśnie to jest cel Canona i daliśmy mu się zrobić i zarobić.

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

A gdzie są takie supernackie(picowate) raty 0%?
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Coś już napisał

Podpowiem, że nie w Polsce.

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

No właśnie, bo prowadziłem sklep RTV, AGD dlatego napisałem, że to pic na wode Tym bardziej w MediaExpert :P
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

W sklepie dla idiotow sa. Sprawdzone osobiscie.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    W sklepie dla idiotow sa. Sprawdzone osobiscie.
    w rtv-euro-agd też są, sprawdzone osobiście wielokrotnie;-)

Strona 11 z 82 PierwszyPierwszy ... 9101112132161 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów