No to jak 6D jest tańszy to bierz 6D. Najwyżej nie włączysz Wi-Fi.
No to jak 6D jest tańszy to bierz 6D. Najwyżej nie włączysz Wi-Fi.
no to nie takie proste. Miałem 5d potem 5d mark II i jakoś tak przyzwyczaiłem się do jakości tej serii. Czytając forum dalej nie wiem czy na prawde jest sens dopłacać z 2 tys do 5d mark III jeżeli sama jakość zdjęć, praca w jasnym i ciemnym się nie różni a jedynie 5d ma więcej użytecznych punktów AF
Jestem przypadkiem, który zamienił 5dmkII na 6D. Za niewielką (wówczas) dopłatą zyskałem nowy aparat z po prostu - lepszą matrycą - (ISO, subiektywnie oceniany DR). Do tego kilka przydatnych gadżetów jak bardzo fajna i dobrze działająca funkcja Auto ISO i mimo wszystko lepszy (rzadziej mylący się) AF. Decyzji nie żałowałem nawet przez minutę.
Do "kierunkowego wybieraka" można się przyzwyczaić, choć szczytowe osiągnięcie ergonomii to na pewno nie jest, a braku czasu 1/8000 sek raczej nie odczuję. Mniejsza waga to dla mnie akurat zaleta. Innych "wad" w stosunku do 5mkII nie widzę.
Tak całkiem szczerze mówiąc, to jeżeli ktoś wybiera używany 5dmkII zamiast nowego 6d - potrafię zrozumieć tylko argument ceny (czyli że jednak ta różnica zł ma znaczenie). I to jest ok, normalna sprawa.
Jakość zdjęć jest praktycznie taka sama. Różnica to AF oraz ergonomia (przede wszystkim). Ja za te 4 tys. wolę kupić szkło.
Wifi przydaje się do bezpośredniego zrzucania zdjęć na komputer (np. w studio) jak również w terenie można używać aplikacji na smartfonie (android,IOS) do sterowania aparatem/przeglądania zdjęć.
Osobiście posiadam 5dmk3 oraz 6d, z doświadczenia mogę powiedzieć, że różnicy w samym obrazku praktycznie nie ma, 6d ze względu na nieco mniejszą matrycę ma nawet nieco mniejsze szumy. 5dmk3 przyjemniejszy w użyciu ze względu na joystick i dedykowane guziki (WB itp.) oraz szerszy zakres AF. Wszędzie gdzie nie muszę zabierać dwóch body biorę 6d a 5dmk3 zostaje w domu. 6d jest mniejszy, lżejszy oraz ma cichsza migawkę, plusem dla mnie jest również możliwość używania matówki precyzyjnej (5dmk3 nie ma wymiennej matówki)a do tego prosty i pewny AF który bdb. sobie radzi w scenach statecznych. Z pewnością różnicę w cenie pomiędzy 6d a 5dmk3 lepiej przeznaczyć na obiektyw. 5dmk2 w porównaniu z 6d to tragedia pod względem AF.
Ostatnio edytowane przez Mojlo ; 05-03-2014 o 12:06
...
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Czy ktos z posiadaczy 6d przesiadlby sie na 5d mk3. Czy odczuwa braki?
Ostatnio edytowane przez scooter ; 05-03-2014 o 17:10
a kto by sie nie chciał przesiąść xD