Strona 57 z 82 PierwszyPierwszy ... 747555657585967 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 561 do 570 z 814

Wątek: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie Odp: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

Nie jestem strideer, ale napiszę ponownie, że moim zdaniem ma to istotne uzasadnienie.

5dmkII używałem 2,5 roku około 100tyś zdjęć. 6D mam od marca i uważam ze różnica na wszystkich wartościach ISO jak i w działaniu Af jest znaczna. Dodatkowo kolorystyka jest bardziej naturalna coś jak stare 5D(mniej czerwieni). Według mnie różnica jest na tyle duża ze nie ma powrotu do 5dmkII nawet jako Backup, za szybko człowiek przyzwyczaja się do dobrego.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    strideer też mnie interesują te twoje spostrzeżenia. Czy rzeczywiście 6D pod każdym względem przeważa w praktyce nad 5D2 i dopłata 2-2,5tys. zł do takiej zamiany/używany 5D2 na nowy 6D/ ma istotnie uzasadnienie?
    Wg mnie 6D jest lepszym aparatem w każdym aspekcie, chyba że ktoś ma fiksację na metalową górną pokrywę i migawkę 1/8000.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Wg mnie 6D jest lepszym aparatem w każdym aspekcie, chyba że ktoś ma fiksację na metalową górną pokrywę i migawkę 1/8000.
    Metalowa pokrywa IMO bez istotnego znaczenia, migawka 1/8000 jakieś znaczenie może mieć, chociaż na ogół można się bez niej obejść.
    A co myślisz o obecnej wysokości dopłaty ok. 4tys. zł do 5D3 w stosunku do 6D?

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Metalowa pokrywa IMO bez istotnego znaczenia, migawka 1/8000 jakieś znaczenie może mieć, chociaż na ogół można się bez niej obejść.
    A co myślisz o obecnej wysokości dopłaty ok. 4tys. zł do 5D3 w stosunku do 6D?
    Myślę, że lustrzanki się kończą :-)
    Ja i tak nie ostrzę automatycznie, więc zbajerzony AF w trójce plus szybkostrzelność niewiele mi są potrzebne. Za cztery tysie można kupić fajne szkło albo gdzieś pojechać z tym sprzętem :-)

Uzależniony Awatar PoulN

Kończą się kończą,...
    Lada moment będą (a może już są?) ta topie hipsterowe modne bezlusterkowce o wyglądzie retro obowiązkowowo z jasnym skórzanym etui na pasku, androidem i dostępem do fejzbuka... bleegh!!

Dopóki ziemia krąży wokół słońca to nie temat dla mnie.
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 29-10-2013 o 13:34

Pełne uzależnienie

Luzik, w latach 80-90-tych też raczej nikt nie przypuszczał, że Hasselki 500 i Mamcie RB/RZ będą 30 lat później używane jedynie przez pasjonatów antyku. A technologia zasuwa coraz szybciej :-)

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Myślę, że lustrzanki się kończą :-)
    Ja i tak nie ostrzę automatycznie, więc zbajerzony AF w trójce plus szybkostrzelność niewiele mi są potrzebne. Za cztery tysie można kupić fajne szkło albo gdzieś pojechać z tym sprzętem :-)
    Skoro tak, to chyba nie ma sensu kupować ani 6D ani 5D3, lepiej pozostać jeszcze trochę z 5D2

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Odkopię trochę temat i opowiem jak to było w moim przypadku.

Jeszcze kilka tygodni temu byłem dumnym posiadaczem EOS 60D. Niestety po głowie chodził mi FF. Jak dla mnie 5D mk ii można powiedzieć nie istniał (przez wzgląd na nowa polityke Canon'a względem nowych flashy), więc został 6D i 5D iii.
    Długo zastanawiałem się co wybrać, znając plusy i minusy nowych korpusów wybrałem 5D. W 6D kusiło wifi oraz możliwość nabycia nowego szkła, niestety prawdopodobnie za jakiś czas żałowałbym braku dobrego autofocus'a.

Wracając do 6D, nowy wybierak nie jest taki zły, może to tylko moje odczucie - wszak zaczynałem z 450D i 60D gdzie został zapoczątkowany.

Raczej każdy wie ile może wydać i czego będzie potrzebował - ja wybrałem 5'tke ale 6'tka też nie jest taka zła.

Coś już napisał Awatar drsemen
    Miasto
    Czarnków

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Odkopię trochę temat i opowiem jak to było w moim przypadku.

Jeszcze kilka tygodni temu byłem dumnym posiadaczem EOS 60D. Niestety po głowie chodził mi FF. Jak dla mnie 5D mk ii można powiedzieć nie istniał (przez wzgląd na nowa polityke Canon'a względem nowych flashy), więc został 6D i 5D iii.
    Długo zastanawiałem się co wybrać, znając plusy i minusy nowych korpusów wybrałem 5D. W 6D kusiło wifi oraz możliwość nabycia nowego szkła, niestety prawdopodobnie za jakiś czas żałowałbym braku dobrego autofocus'a.

Wracając do 6D, nowy wybierak nie jest taki zły, może to tylko moje odczucie - wszak zaczynałem z 450D i 60D gdzie został zapoczątkowany.

Raczej każdy wie ile może wydać i czego będzie potrzebował - ja wybrałem 5'tke ale 6'tka też nie jest taka zła.
    Możesz rozwinąć, bo chyba coś umkło mojej uwadze.
    5DmkII; 400Dh; 24-70L; 70-200/2.8L; 135L; 35/2; 85/1.8; 50/1.8II; Ʃ 20/1.8; T 17-50/2.8; SY 8/3.5 fish-eye; T 28-300/3.5-6.3 VC; 580ex II; Metz 58 AF-1; YN565EX ::EOS 5; EOS 500N; S5Pro; Ʃ18-35/1.8; 80-200 2.8D ED; 50/1.8D; SY 85/1.4; Ʃ24-60/2.8; EX1;
    Pozdrawiam Szymon

Strona 57 z 82 PierwszyPierwszy ... 747555657585967 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów