Strona 56 z 82 PierwszyPierwszy ... 646545556575866 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 551 do 560 z 814

Wątek: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

Awatar mikel
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Odp: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

A ja mam pytanie... Dlaczego obrazek z 5D mk II jest ładniejszy niż z 6D?

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Nie wiem. Nie zauważyłem jakoś.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez mikel Zobacz posta
    A ja mam pytanie... Dlaczego obrazek z 5D mk II jest ładniejszy niż z 6D?
    W którym miejscu? Mam dokładnie odwrotne spostrzeżenia (po 3 latach strzelania Mark II i pół roku korzystania z 6D).

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    W którym miejscu? Mam dokładnie odwrotne spostrzeżenia (po 3 latach strzelania Mark II i pół roku korzystania z 6D).
    Dokładnie, 6D poza znacznie niższymi szumami ma większe DR i to widać. IMO duzo lepiej zachowuje się WB oraz kolorystyka jest lepsza.

Awatar mikel
    Miasto
    Gdańsk

Po prostu pooglądałem zdjęcia robione jednym i drugim body i wnioski są takie, że obrazek z 5d mk2 jest ładniejszy:

6D:
    http://photography-on-the.net/forum/...52637&page=386

5D mk2:
    http://photography-on-the.net/forum/...09837&page=498

Oczywiście pomijając po prostu słabe zdjęcia... szczególnie te z linka 6D bo to w większości wybór początkujących
    Ostatnio edytowane przez mikel ; 28-10-2013 o 15:02

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez mikel Zobacz posta
    Oczywiście pomijając po prostu słabe zdjęcia... szczególnie te z linka 6D bo to w większości wybór początkujących
    Świetne porównanie z forum, na którym większość fot jest po grubym processingu.

Ja natomiast zmieniłem 5DmkII na 6D jakiś tydzień temu i po pierwszych testach mogę napisać, że był to krok w dobrym kierunku. Do zmiany głównie przekonało mnie coś co niektórym może wydać się dziwne ale właśnie ergonomia. Wiadomo układ guzików inny, wszystko po prawej stronie ale 6D daje jednak nieporównywalne do 5D możliwości konfiguracji przycisków, które można ustawić pod siebie co zdecydowanie ułatwia pracę. Brak joy'a nie jest dla mnie problemem - w piątce praktycznie go nie używałem do wybierania punktu AF bo po co w 5D korzystać z innego niż środkowy . Co prawda do poruszania się po menu był troszkę bardziej wygodny niż wybierak z 6D. Trzeba jednak przyznać, że same guziki lepiej chodziły w 5D, tam odczuwało się należyty opór a w 6D czasami nie wiadomo czy się guzik wcisnęło a wybierak również chodzi zbyt lekko. Generalnie jednak dużo więcej wg mnie przemawia za 6D. No i druga sprawa bardzo dla mnie istotna to możliwość konfiguracji AutoISO oraz maksymalnego czasu otwarcia migawki - świetne, bardzo użyteczne funkcje których brakowało mi w 5D. Poza tym co napisałem to oczywiście mniejsze szumy na wysokich ISO (6400 można używać bez zastanowienia - powyżej szum zaczyna być widoczny) i lepsze możliwości konfiguracji AF. Trochę ładniejsze kolory w 6D - odczucie subiektywne, no i wi-fi, gps i inne pierdoły, które dla mnie nie były decydujące ale oczywiście nie zaszkodzą i czasem nawet się przydadzą
    Może moje spostrzeżenia pomogą komuś w podjęciu decyzji.
    C 6D + C 35 2,0 IS + C 100 2,8 macro + EX430II

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

stoje przed podobnym wyborem wiec dopytam: wysokie ISO czy niskie? bo mnie to drugie tylko obchodzi...
    www albo tez flickr

Niskie iso tez dobre, widać większe DR i to znacznie.

Pełne uzależnienie

strideer też mnie interesują te twoje spostrzeżenia. Czy rzeczywiście 6D pod każdym względem przeważa w praktyce nad 5D2 i dopłata 2-2,5tys. zł do takiej zamiany/używany 5D2 na nowy 6D/ ma istotnie uzasadnienie?

Strona 56 z 82 PierwszyPierwszy ... 646545556575866 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów