6D wygrywa dla mnie nie tylko na papierzeKolory są bardzo dobre, ale to też kwestia użytego obiektywu (jedne dają ładniejsze kolory a inne tylko zwyczajnie ładne
)
zdjęcia z 6d są bardzo ciepłe w porównaniu z 5d II, a w świetle żarowym idą mocno w pomarańcz.
Jakoś nie zauważyłem. Kolory są wyraźnie lepsze niż w 5D2.
E tam mit. Nie twierdzę, że jest idealnie. Jest lepiej.
Już o tym pisałem. 5D Mark II (i podobnież 50D, będący w środku bardzo podobnym sprzętem) ma tendencję do popychania balansu bieli w magentę oraz dodatkowo ma nieco zbyt mocne (moim zdaniem, ale zdaje się jest parę osób na forum o podobnej opinii) nasycenie w kanale czerwonym, co najpewniej wynika z takiej a nie innej separacji barw ma filtrze RGBG na matrycy. Jedno i drugie można korygować i są to w miarę automatyczne czynności podczas obróbki w ACR/LR. W porównaniu, 6D jest pozbawiony tych mankamentów. Dotychczas po paru sesjach i kilkudziesięciu luźnych pstrykach właściwie jedyne operacje, jakie musiałem wykonywać, to delikatne podbicie kontrastu i ewentualnie wyciąganie cieni (rzędu 10-20 maks.), kolory wychodzą od razu bardzo fajne.
No to z 6D będziesz naprawdę zadowolony![]()
Mam 6D od miesiąca. Posiadam 50 D od 4 lat. Wiadomo, przepaść w jakości zdjęć. Przy czym zauważyłem, że na sali gimnastycznej, która jest pomalowana w dziwne odcienie zółtego 6D dawał dziwne kolory, poza tym jakość zdjęć rewelacja. Obudowa niestety lepsza w 50D
6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.