Strona 49 z 82 PierwszyPierwszy ... 39474849505159 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 481 do 490 z 814

Wątek: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    znaczenie moze miec np. joystick do wyboru punktow AF, ktorego 6D nie ma.
    Ma, w formie przypominającej wybierak w Nikonach. Z punktu widzenia ergonomii trudno upierać się że to lepsze rozwiązanie, ale z kolej przy mało użytecznych skrajnych punktach AF w 5D mkII ten dżojstick jest tam potrzebny jak świni siodło ;-)
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    Nie wiem, do czyjego posta piszesz odpowiedź, a jeśli do mojego - to tak: można przypuszczać, że migawka w 6D jest mechanicznie słabsza, niż w piątkach, co wynika ze specyfikacji.
    Ale z drugiej strony, znając życie, jest też możliwe, że z uwagi na obniżenie kosztów produkcji, montowana jest dokładnie taka sama migawka w seriach 5Dx i 6D, a tylko programowo obniżone są jej parametry w 6D. A to w związku z niższym pozycjonowaniem tego modelu i niższą ceną dla końcowego odbiorcy. Ale to tylko moje gdybanie. Jak jest naprawdę, wie tylko producent i ewentualnie serwisanci.

Co do różnicy pomiędzy czasami synchro - napisałem, że różnica ta jest w praktyce pomijalna i nie jest problemem - patrz post #473

Dodam jeszcze, że opcję instalowania w 6D migawki wyższej klasy, czyli z piątki, może sugerować właśnie nietypowy czas synchro, czyli 1/180s.
    Czas bez problemu do uzyskania przy migawce klasy 1/8000s, podczas, gdy od wieków typowym czasem synchro dla migawki klasy 1/4000s jest czas 1/125s.
    6D ma cichszą migawkę
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Ma, w formie przypominającej wybierak w Nikonach. Z punktu widzenia ergonomii trudno upierać się że to lepsze rozwiązanie, ale z kolej przy mało użytecznych skrajnych punktach AF w 5D mkII ten dżojstick jest tam potrzebny jak świni siodło ;-)
    tu bym polemizowal.

regularnie uzywam 5D i 600D, oba w ujeciach statycznych i nie oszukujmy sie - tu i tu AF tylka nie urywa (5D wolny jak smierc, w 600D punkty niedostatecznie precyzyjne).
    ale jakbym mial wymieniac najwieksze fizyczne roznice miedzy nimi w uzytkowaniu, to to beda: 1. brak joysticka, 2. malo pojemna bateria, 3. duzy "crop" w celowniku (5D tez nie ma 100%, ale w 600D nie widac kawalu foty po bokach) 4. brak gornego LSD, 5. brak tylnego kolka. w tej kolejnosci!
    i to sa obserwacje, ktore mnie samego zdziwily, bo po 8 latach klepania xxD/5D pewne przyzwyczajenia sa bardzo silne. a tu okazalo sie, ze bez tylnego kolka jak najbardziej da sie obejsc i rownie szybko pracowac. a brak joysticka wymusza zmiane przyzwyczajen i sklania do czestego korzystania z automatycznego wyboru pol AF, bo reczny okazuje sie znacznie za czasochlonny...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Co do różnicy pomiędzy czasami synchro - napisałem, że różnica ta jest w praktyce pomijalna i nie jest problemem - patrz post #473
    Pytanie było do tych co uważają za wadę czas synchro 1/180. Pewnie jest jakis przypadek gdzie to jest wazne, skoro tyle ludzi narzeka i z ciekawości chciałbym wiedzieć

Uzależniony Awatar jac+

jest też możliwe, że z uwagi na obniżenie kosztów produkcji, montowana jest dokładnie taka sama migawka w seriach 5Dx i 6D
    Migawka w 5D2 i w 6D to na pewno inne konstrukcje. Poszukaj w necie.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Zablokowany

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    O ile na braku 1/8000 sam się złapałem i jest to proste do wytłumaczenia, o tyle ciągle nikt mi nie wytłumaczył dlaczego ważna jest ta róznica w synchro. Chcialbym to wiedzieć z ciekawości.
    Mnie brak "kołka" przeszkadza bardzo (jak narazie).
    Którego kółka? Bo ja u siebie w 6D mam kółko a nie mam joystika ale w kółku jest krzyzak ktory go zastępuje. ...

Wysłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

Uzależniony Awatar jac+

Panowie, dajmy spokój. "Plusy dodatnie" i "plusy ujemne" wszystkich wymienionych w tytule tematu aparatów zostały wymienione. Wałkujemy je od 50 stron, wciąż te same. Na podstawie tylu postów, ktoś kto zna swoje priorytety, wybierze właściwie. DOPÓKI JEST WYBÓR. Fanatyczna fascynacja co niektórych na punkcie 6D i wręcz zaczepki w stosunku do myślących inaczej doprowadzają znów do coraz większej zaciekłości. W tym momencie chyba lepiej byłoby zamknąć post. Dla fanów tej, czy innej puszki są przecież wątki dedykowane wprost ich aparatom.
    Ostatnio edytowane przez jac+ ; 22-05-2013 o 20:35
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Coś już napisał
    Miasto
    Stargard

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Taaa, do tego AF z 1Dx, wielkość i guzikologię z 5D oraz cenę 60D. Brak słów...
    No z ceną to pojechałeś...

Poważnie teraz - tak jak Matsil napisał, tak jak napisali inni, tak jak napisałem ja! 5DIII jest dla Matsila 6D jest dla mnie i Roja a 5DII jest dla Jac+. DLA KAŻDEGO CO INNEGO QFA MAĆ! ehhhh idę spać, dobrej nocy i kolorowych snów (takich z saturacją na +30)

Zablokowany

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Ja nie mam, ale Ty masz problem z zauroczeniem się 6D. Jedne argumenty dla Ciebie są dobre a inne już nie, wedle potrzeb.
    Nie wiem w czym problem. To samo zobaczysz porównując zdjęcia z 1/4000 i 1/2000 na swoim 6D, chociażby tej głupiej lampki. Myśleć trochę...
    Zrób dobrze naświetlone zdjęcie tej lampki a później zmień ekspozycję o 1EV.
    Sorry stary ale nie masz pojecia co jest dla mnie dobre :-)... lol

Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 23-05-2013 o 02:19 Powód: polityka

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez lysy1980 Zobacz posta
    Sorry stary ale nie masz pojecia co jest dla mnie dobre :-)... lol

Widzę że wartość merytoryczna dyskusji rośnie .

BTW: ponawiam prośbę administracji:
    proszę nie zaśmiecać forum tymi wpisami z czego ktoś coś wysłał!
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 49 z 82 PierwszyPierwszy ... 39474849505159 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów