Fajny wątek, tylko trochę za wcześnie go założono. A jeśli 5DII rzeczywiście zniknie z półek po dacie dostępności 6D, to jeszcze tytuł będzie trzeba zmienić na "Używane 5DII czy używane/nowe 6D"![]()
Fajny wątek, tylko trochę za wcześnie go założono. A jeśli 5DII rzeczywiście zniknie z półek po dacie dostępności 6D, to jeszcze tytuł będzie trzeba zmienić na "Używane 5DII czy używane/nowe 6D"![]()
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!
aj gdzie tam! to jest forum onani.... wroc: sprze-to-wea skoro juz specyfikacja jest, to mozna do woli bic piane i dowodzic, ze poniewaz X nie nadaje sie do kotleta, to Y jest lepsze i kropka.
tu nawet jest wiecej niz tylko, ze jest specyfikacja. ona jest oficjalna, ten model na pewno bedzie. tym bardziej dobry powod, zeby bic piane...
a owszem, zmieni sie tytul watku![]()
Hej!
Tematy różne na forum są, ale takiego nie widziałem i mam parę pytań
Akualnie jestem zadowolonym użytkownikiem 5D2. AF działa bardzo dobrze (centralny) i ogólnie wszystko jest OK.
Myślę o zmianie jednak głównie dla 60fps i blokady kolka nastaw.
I teraz takie pytania praktyczno/teoretyczne, bo wiadomo że 6D jeszcze nie ma
Z racji, że są to konkretne pytania oraz dotyczy, aż 3 aparatów to chyba ma sens taki osobny wątek..
1) Czy jest jakaś różnica w trybie filmowym 5D3 i 6D? Inne kodeki lub cokolwiek? Czy tez filmy nie powinny byc do odroznienia?
2) Czy jest rożnica w czułości centralnego punktu AF dla 5D3 i 6D?
3) Czy boczne punkty w 6D są na takim poziomie jak w 5D2 czy też może lepsze?
4) Jak wygląda kwestia podświetlania punktów AF w 6D? Tak jak w 5D2 czy 5D3, a może jeszcze inaczej?
5) 5D3 AF działa dużo szybciej niż w 5D2, a jak z jego dokładnością na przysłonach f/1.2-1.4?
6) Czy poziom uszczelnienia 6D i 5D2 jest taki sam?
7) Czy matryca w 6D to coś zupełnie nowego czy też znamy ją już z jakiegoś aparatu?
8) Czy poza 1/8000s, podwójnym slotem i krzyżowym AF jest jakaś jeszcze ważna przewaga nowej 5tki na szóstką? To, że ISO na 2 milionach jest lepsze to już mało ważna rzecz jednak, ale może o czymś zapomniałem![]()
Pytania...
2, 3, 5, 7 i 8 to również moje pytania w tym porównaniu![]()
myślę ze jak za miesiąc lub dwa pojawi się 6d na rynku to w sieci pojawi się tyle testów porównawczych do 5d że nie znajdzie się nikt kto je wszytskie ogranie czy nawet przeczyta, póki co uważam że papierkowe wybieranie między aparatem realnym a "wirtualnym" jest z deka bez sensu i zakrawa na onanizm sprzętowy w najczystszej postaci....
http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...
E tam... ja tam wiem, że 5DIII jest dla mnie idealne ze względu na AF. Po prostu, z uwagi na ostatnie ciągoty w Koncerty... brakuje mi dobrych bocznych punktów, bo nie uda się zawsze prze kadrować... a cropowanie z ostrzonego środkowym... nie po to jest FF by ciągle wycinać :-)
Dużej kasy brak, więc wolę inwestować w szkła. Kiedyś zmienię na następce mkII bo w kolory N nie chcę mi się w chodzić :grin:
Myślę że pierwsze co będzie to brak aktywnego wyjścia hdmi (pewnie dla wielu osób będzie to bez znaczenia). Matryce się też różnią więc licho wie jak w 6D jest z przeliczaniem pikseli? No i nie mniej ważna kwestia jak wygląda bitrate - wewnętrzny bitrate piątki to jest w okolicach 100 MB/s - jeśli tyle wypuszczą w kwietniu po HD-SDI to mało jest kamer które to potrafią i to łącznie z tymi za 10 i więcej k$.
6D ma (podobno) ok. 50 więc już tu jest różnica (5D mkII - 38). Czy to będzie miało znacznie w praktyce trudno powiedzieć. Niemniej ważna kwestia jak kodowanie koloru też jest niewiadomą.
Myślę że z wielu innych przyczyn filmy będą do odróżnienia i raczej nie liczyłbym na to że Canon tu coś nie namieszał - raczej wręcz odwrotnie myślę że sporo namieszali właśnie w video.
Nie wiadomo też co jeszcze dołożą w kwietniu no bo jakby dali peaking i zebrę to może być ostro.
Przy okazji zmieniłem tytuł watka żeby pisać tu zbiorczo bo w sumie jednak te aparaty łączy bardzo wiele.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 01-11-2012 o 01:43
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Bardzo dobra uwaga! W sumie chciałbym, aby tak było. Rozwiązałoby to przynajmniej dla mnie dylemat wyboru![]()