Strona 19 z 82 PierwszyPierwszy ... 917181920212969 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 814

Wątek: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

Bywalec
    Miasto
    Radom

Domyślnie Odp: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    kupiłem 6D i chętnie odpowiem na pytania
    Częsciej tutaj piszą o 6d vs 5d III... a mnie bardziej interesuje 6d czy 5dII ?
    ... a kolega jak widzę ma starą i kultową piąteczkę... jakie wrażenia z przesiadki? Czy rzeczywiście przeskok jest duży (ISO, AF) - pomijam kwestię ergonomi i klawiszologi - bo do tego mozna szybko się przyzwyczaić.

Początki nałogu Awatar Kosmo

Mark II to do tej pory bardzo dobry wysokiej klasy aparat. Nie zgodzę się, że to przestarzała konstrukcja. To, że Canon wsadził do II jakiś przedpotopowy system AF (a mógł wsadzić np ten z 50D) to inna bajka.
    Dla 90% użytkowników 5D II jest aż za dobry i spora część tej grupy nigdy nie wyciśnie z tego aparatu 100% możliwości. Sama jakość obrazka zostanie na najwyższym poziomie jeszcze przez kilka lat i ciężko będzie ją mocno przebić.
    Ja np należę do tej grupy użytkowników gdzie zmiana na III ma sens z dwóch powodów. Po pierwsze robię sporo zdjęć przy słabym świetle i tu II sobie radzi różnie (z tendencją ustawiania ostrości na tło) oraz użycia pełnej klatki do fotografii przyrodniczej. Nowy system AF pozwoli rozwinąć skrzydła. Reszta bajerów jak 2 słoty itp mniej mnie interesuje ale zawsze się przyda.
    Czy wybrać 6D czy 5d II ciężko powiedzieć. Moim zdaniem sprzęt prawie identyczny z kilkoma nowinkami po stronie 6D. Jak komuś potrzebne to 6D jak nie 5D II.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez jacab1 Zobacz posta
    Częsciej tutaj piszą o 6d vs 5d III... a mnie bardziej interesuje 6d czy 5dII ?
    ... a kolega jak widzę ma starą i kultową piąteczkę... jakie wrażenia z przesiadki? Czy rzeczywiście przeskok jest duży (ISO, AF) - pomijam kwestię ergonomi i klawiszologi - bo do tego mozna szybko się przyzwyczaić.
    jest bardzo duży przeskok, to jak aparat z innej epoki
    iso jest kosmiczne - podobnie jak w 5D żadne za bardzo nie szumi, ale to jest max. 25600 :P to 4 EV więcej jakby z f/4 zrobiło się f/1,4
    aparat działa znacznie szybciej i sprawniej - AF, seria itd
    jest kilka bardzo fajnych rozwiązań i lepsza ergonomia - np w manualu można zamienić działanie klawisz, wszystkie są konfigurowalne itd, live wiev, blokada kółka, więcej klawisz itd
    właściwie lepsze jest wszystko oprócz obudowy - w 6D jest z jakiegoś porządnego materiału, ale na pewno nie metalu

5d II - nie wiem, dlaczego miałbym brać starszy i gorszy aparat w takiej samej cenie? zarówno obrazek jak i używanie jest lepsze w 6D, bo to nowsza puszka

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez sebfoto Zobacz posta
    Jak się zachowują szkła typu 50/1.2, 85/1.2 na 6d?
    nie mam f/1,2 więc nie powiem
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Cytat Zamieszczone przez Kosmo Zobacz posta
    Czy wybrać 6D czy 5d II ciężko powiedzieć. Moim zdaniem sprzęt prawie identyczny z kilkoma nowinkami po stronie 6D. Jak komuś potrzebne to 6D jak nie 5D II.
    Łukasz, 6D i 5D3 szumią tak samo, wiec w zestawieniu z nimi pod tym wzgldem 5D2 jest przedpotopowy Jesli ktos wymaga bardzo dobrej jakosci zdjec na wysokich czulosciach wybor ogranicza sie do 6D lub 5D3.

Z reszta 5D2 znika ze sprzedazy, wiec jeszcze kilka tygodni i ten watek nie bedzie mial sensu

Bywalec
    Miasto
    Radom

airhead dzięki za odpowiedź... ja skłaniam się bardziej w kierunku właśnie 6d ze względu na AF i szumy... 5d MK II brałem pod uwagę używany - ale ceny używek są wg mnie mocno przesadzone bo 5tyś pln za aparat z przebiegiem 60-80 tyś a nawet powyżej 100tyś to trochę dużo tym bardziej, że jak widzę 6d mozna "zdobyć" za ok 6,5tyś pln.

ps. Czacha nie do końca będzie bez sensu, bo niektórzy będą się zastanawiać czy właśnie nie zakupić z drugiej ręki MK II i zaoszczędzić na lepsze szkło ... a tak przy okazji- fajne foty robisz.

Bywalec

5d II - nie wiem, dlaczego miałbym brać starszy i gorszy aparat w takiej samej cenie? zarówno obrazek jak i używanie jest lepsze w 6D, bo to nowsza puszka
    Starszy - zgoda, gorszy? I tak i nie. Lepsze ISO, lepszy środkowy AF - zgoda, "lepszy obrazek" - ???? co autor miał na myśli?, parę dodatkowych funkcji które dla niektórych (w tym dla mnie - może jestem starej daty) są tylko gadżetami, ale... gorsza budowa, gorsze materiały, migawka zaprojektowana na 100K i bez gwarancji przebiegu, 1/4000, sync. z lampą. Dla wielu fotografów na całym świecie 5D2 to wół roboczy dla którego przebiegi po 400K to pestka. Trzeba wziąć pod uwagę, że wiele osób (amatorów) kupuje aparat "ponad stan" - w takiej sytuacji sprawdzona konstrukcja 5D2 przetrwa lata nawet wtedy gdy jest brutalnie traktowana, a 6D - wielka niewiadoma....
    Zawsze jest tak, że gdy pojawi się nowy model, co nie bez znaczenia tańszy - zaczynają się zachwyty które z czasem troszkę ostygną. Czekam na pierwsze wątki - problem z AF w 6d Pojawią się na bank...

BTW Używanie lepsze... to już chyba żart?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Fajnie by było jak by canon wypuścił za rok np. 4D z nowym Afem. Miło by było posłuchać, że 6D jest starszy i gorszy

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez fro Zobacz posta
    migawka zaprojektowana na 100K i bez gwarancji przebiegu
    a skąd Ty masz takie informacje bo w to akurat nie chce mi się wierzyć, że nie ma gwarancji przebiegu na migawke jeszcze w ff jak w aparatch z niższej pólki jest.Mogę tylko powiedzieć, że zadzwoniłem do csi i nie wiedzą nic o migawce czy jest gwarantowana bo nie mieli wogóle jeszcze w naprawie żadnego 6D.Podano mi numer na infolinie canon polska i również nie uzyskałem takiej informacji bo jej nie posiadają.Gdy tylko dowiedzą się to dadzą mi znać. Napewno podziele się tą informacją na forum.Moim zdaniem jest taka gwarancja i innej opcji nie będzie bo było by to nielogiczne bo aparat nie kosztuje mało.Pozdrówki
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 10-01-2013 o 14:10

Dopiero zaczyna Awatar luc
    Miasto
    wawa

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    Fajnie by było jak by canon wypuścił za rok np. 4D z nowym Afem. Miło by było posłuchać, że 6D jest starszy i gorszy
    4D to nie wypuszczą, z uwagi na to, że cyfra cztery jest uważana za pechową w Japonii. Wymawiana jest jako shi, podobnie jak wyraz "śmierć".

Ale nie wzgardziłbym 3D, w którym zaimplementowaliby znany mi z EOSa 30V wybór punktu AF za pomocą oka. Tylko jak ten bajer z analoga pogodzić z kilkunastoma punktami AF? ;-)
    'jak czlowiek umrze, to nie zyje' kurt vonnegut, jr.
    Masz Dropboxa? Nie? To masz: http://goo.gl/wDbXq + 500MB dodatkowo ;-)

Początki nałogu Awatar dulak
    Miasto
    Lublin

jest bardzo duży przeskok, to jak aparat z innej epoki (...)
    aparat działa znacznie szybciej i sprawniej - AF, seria itd(...)

No właśnie wciąż nurtuje mnie ten rzekomy autofocus w skrajnych ciemnościach może ktoś mógłby przetestować. Przy parametrach sztucznego światła 25000 ISO f/2 i czasach rzędu 1/30 środkowy w 5DII spokojnie sobie radzi, w gorszych nie pracowałem więc nie wiem, może ktoś w końcu zrobiłby sensowny test.

Tutaj LensRentals.com - A Quick 6D AF Test wyraźnie piszą, że statyczny środkowy punkt jest taki sam jak w 5DII, różnica być może ma miejsce w dynamicznych scenach, punktach bocznych oraz słabym świetle ale tego nie testowali jak czytamy we wpisie Lens Rental, jednakże pofatygowawszy się na tę stronę: https://www.youtube.com/watch?v=jmnoabuXzy0 można wyraźnie zobaczyć, że w dynamicznych scenach w 6D jest jednak lipnie.

Lens Rental wyraźnie pokazują, że autofokus z "innej bajki" pod względem celności posiada jedynie 5DIII oraz 1Dx LensRentals.com - Autofocus Reality Part 3B: Canon Cameras ale na pewno nie 6D.

Strona 19 z 82 PierwszyPierwszy ... 917181920212969 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów