Wojtku, bez nerwowKilka osob (w tym ja) zrozumialo ze 6D niszczy 5D3 pod wzgledem ISO. To samo wyczytalem u Ciebie na fejsie ale nie wdawalem sie w dyskusje. Moze troche zagmatwanie to napisales i stad nieporozumienia?
Dla jasnosci. Roznicy w jakosci obrazka pomiedzy 6D a 5DIII nie ma zadnej moim zdaniem. Natomiast te dwa aparaty dosc mocno roznica sie pod wzgledem szumow z 5D2. Jesli ktos nie widzi roznicy to znaczy ze nie uzywal ISO wiekszego niz 1600 .. lub potrzebna wizyta u okulistyRoznica w AF, ogolnej szybkosci puszek itd jest oczywiscie na korzysc 5D3, ale do koncertow zapewne niczego nie zabraknie w 6D.
Co do 7D - to dobry aparat, ale to nie ta polka jakosci obrazka. Roznica do 6D (i 5D3) jest nie do opisania. Zreszta 5D2 tez wypada lepiej. Oczywiscie posiadacze 7D beda twierdzili inaczej, ale maja prawo zaklinac rzeczywistosc jesli dzieki temu czuja sie lepiej![]()
Ostatnio edytowane przez Czacha ; 09-01-2013 o 23:37
se porównajcie i po krzyku, z tego co widzę 6d faktycznie mniej szumi od 5d3 ale na pewno nie "niszczy"
Imaging Resource "Comparometer" Digital Camera Image Comparison Page
http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...
Bez watpienia 5D3 jest lepszym narzedziem i uwazam ze warto wydac na niego kase - ja kupilem go w 1 dniu sprzedazy i nie zaluje ani zlotowkiJako 2gie body tez wolal bym miec jeszcze jedno 5D3, ale wydaje mi sie ze kupie 6D jako ze w planach mam jeszcze 24L.
Oj, oj, doczytaj dobrze co jest napisane na tej stronie:
"These images are JPEGs straight from the camera, and were taken under carefully-controlled conditions, to provide valid comparisons of camera capabilities in actual shooting situations"
JPGi z 5DIII w standardowych ustawieniach z aparatu wychodzą paskudne. Dodatkowo w puszce domyślnie jest chyba ustawione odszumianie na poziomie 2, które rewelacyjnie psuje zdjęcie. Ja korzystam z RAWów i po wywołaniu wygląda to całkiem inaczej. Dla upartych co robią w JPG proponuję od razu wyłączyć odszumianie, albo przynajmniej zejść do poziomu 1.
Nie wiem jak będzie w 6D z bocznymi i 24L, bo w 5DII średnio to wychodzi. To szkło jest bardzo specyficzne i kapryśne, ale jednocześnie rewelacyjne.
W 5DIII spokojnie można na bocznych jechać bez stresu i 90% jest trafionych, co przy tym obiektywie daje bardzo dobry rezultat.
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
Mysle, ze 6D jest bardzo dobrym uzupelnieniem do 5dMK3 jako dodatkowy aparat. Posiada zblizona jakosc obrazka, jesli nie taka sama, a cenowo tez plasuje sie w sam raz jak na zapas![]()
- .. -
Własnie siedziałem i testowałem 6d pod tym kątem, i jest podobnie (robiłem choinkę na iso 6400, 12800 i wyżej), ale akurat odszumianie na 1 nie ma sensu zupełnie bo nie odszumia za bardzo, a kasuje szczegóły, wiec albo rzucasz się na wyczyszczone zdjęcie bez drobnych detali (ale bardzo drobnych raczej niż np twarzy) czyli odszumianie wysokich iso ustawione na standard, albo przyjmujesz na twarz nie aż tak bardzo w sumie zaszumione zdjęcie z maksymalną ilością szczegółów na jakie pozwala szkło/matryca/iso i doczyszczasz już to sobie programowo, co pewnie jest lepszą opcją ale też często bardziej pracochłonną. Jak ktoś robi np zdjęcia z imprez które w 99% idą do neta to nie ma co się pierdzielić tylko odszumianie na standard i jechane, jak ktoś potrzebuje detali w dużych wydrukach a musi pchać iso do góry to koniecznie odszumianie jpgów należy wyłączyć (tylko kto wtedy robi na jpgach jak ma rawy...)
Jak się zachowują szkła typu 50/1.2, 85/1.2 na 6d?
Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.