Strona 15 z 82 PierwszyPierwszy ... 513141516172565 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 814

Wątek: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?

Wybor miedzy 5Dmk3 i 6D jest raczej niezbyt skomplikowany. Przy roznicy 4tys. wybor bedzie zdeterminowany mozliwosciami finansowymi. Jezeli ogos stac to oczywiscie nalezy brac 5mk3, jezeli nie to 5mk2. Jezeli pomiedzy 5mk2 i 6D wielkiej przepasci nie ma to mz. lepiej brac 6D (nowsza konstrukcje). Ja stosuje zawsze zasade ze kupuje najlepszy model na jaki mnie stac (bez rat, szarpania sie, itp.). Mam nadzieje ze juz niedlugo zakupie 6D. W Chinach kosztuje juz okolo 6.5tys zl., raczej duzo nizej nie spadnie, wiec dlugo nie ma sensu czekac.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    Wybor miedzy 5Dmk3 i 6D jest raczej niezbyt skomplikowany. Przy roznicy 4tys. wybor bedzie zdeterminowany mozliwosciami finansowymi.
    taki algorym opiera sie na zalozeniu, ze odbiorca wydaje na maksa. a to nie musi byc prawda.

Jezeli ogos stac to oczywiscie nalezy brac 5mk3, jezeli nie to 5mk2.
    jakos nie dociera do mnie ta koniecznosc. mam kase na mk3, ale jakby mial na dzien dzisiejszy wybierac, to pewnie bym kupil mk2. i to pewnie uzywane, bo jeszcze taniej.

miedzy mk2 a mk3 nie ma dla mnie takiej roznicy, zeby to uzasadnialo az tyle dodatkowej kasy.

Jezeli pomiedzy 5mk2 i 6D wielkiej przepasci nie ma to mz. lepiej brac 6D (nowsza konstrukcje).
    5D mkII sa tez uzywane, w znacznie nizszej cenie niz 6D.

Ja stosuje zawsze zasade ze kupuje najlepszy model na jaki mnie stac (bez rat, szarpania sie, itp.).
    tego sie domyslilem.

ale nie kazdy tak ma...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez Usjwo
    Wybor miedzy 5Dmk3 i 6D jest raczej niezbyt skomplikowany. Przy roznicy 4tys. wybor bedzie zdeterminowany mozliwosciami finansowymi.
    taki algorym opiera sie na zalozeniu, ze odbiorca wydaje na maksa. a to nie musi byc prawda.
    Ten algorytm dotyczy niezdecydowanych, zdecydowani nie maja dylematu

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    Jezeli ogos stac to oczywiscie nalezy brac 5mk3, jezeli nie to 5mk2.

jakos nie dociera do mnie ta koniecznosc. mam kase na mk3, ale jakby mial na dzien dzisiejszy wybierac, to pewnie bym kupil mk2. i to pewnie uzywane, bo jeszcze taniej.

miedzy mk2 a mk3 nie ma dla mnie takiej roznicy, zeby to uzasadnialo az tyle dodatkowej kasy.
    Mialo byc "Jezeli kogos stac to oczywiscie nalezy brac 5mk3, jezeli nie to 6D"

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    Ja stosuje zawsze zasade ze kupuje najlepszy model na jaki mnie stac (bez rat, szarpania sie, itp.).
    tego sie domyslilem.

ale nie kazdy tak ma...
    Jak juz wyjasnilem wyzej, dotyczy to niezdecydowanych, czyli sposobu rozwiazywania dylematow. Jak jestes zdecydowany ze dany model Ci wystarczy to nie ma sensu wywalac kasy na wyzszy.
    Ja tez jestem zdecydowany na 6D, chociaz tez stac by mnie bylo na 5Dmk3, tym bardziej ze podstawowe obiektywy juz mam, a C17-55 moglbym sprzedac. Ja bede sie przesiadal z 40D, wiec 6D i tak bedzie duzy postep. Tylko jakas nagle ujawniona wada 6D moglaby sklonic mnie do dolozenia kasy na mk3
    Ostatnio edytowane przez Usjwo ; 09-01-2013 o 02:16

Uzależniony

Moim zdaniem, "następny" aparat powinien przede wszystkim charakteryzować się brakiem ograniczeń stawianych użytkownikowi przez dotychczasowy.. W moim ubiegłorocznym przypadku, następny, aby spełnić ten wymóg musiał być pełno-klatkową jedynką.. Szczęśliwie, zanim zdążyłem wyasygnować potrzebną kwotę (~25KPLN) wyszedł 5D3, za blisko 2-krotnie niższą cenę oferując to, czego mi brakowało dotychczas. Gdybym kupił najlepszy, na jaki mnie stać, za ogromną różnicę w cenie zyskałbym już tylko kilka dodatkowych, mało istotnych dla mnie właściwości aparatu. Dla kogoś innego mogą one być kluczowe i ten wyda więcej, ja jeszcze długo zadowolę się 5D3, bo to, co aktualnie odróżnia od niego jedynkę (1Dx), dla mnie nie stanowi powodu do jej zakupu ("następny" sprzętowo wnosiłby coś istotnego dla mnie tylko flagowy Nikon, ale sza.. , może Canon poprawi DR swoich matryc).

Rozumiem doskonale punkt widzenia Akustyka, bo 5D2 to jest bardzo dobry sprzęt do uprawiania fotografii, która jego interesuje.

Tak bym swój wywód podsumował, że mam wrażenie, iż podobną analogię do mojego 5D3 vs 1Dx może niejeden użytkownik zastosować w przypadku dylematu 6D czy 5D3 - różnice pewne są, ale czy rzeczywiście kluczowe dla Ciebie? Bo obrazek będzie w obu przypadkach na podobnym poziomie technicznym..

--- Kolejny post ---

He he, Usjwo w międzyczasie napisał to co ja, tylko szybciej.

Bywalec

... i kupiłem, wczoraj odebrałem ... 5Dmk2 nówka. Mam nadzieje że będzie działał przez najbliższe 2 lata
    Za dwa lata kupię mk3 jak trochę stanieje
    2x5Dmk2/fish15/ 17-40L/ 24LII /85 /135L/ 430 EX II/ 2x600EX
    Regulamin pkt8.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez KGR Zobacz posta
    ... i kupiłem, wczoraj odebrałem ... 5Dmk2 nówka. Mam nadzieje że będzie działał przez najbliższe 2 lata
    Z ciekawości - dlaczego, przy tak niskiej różnicy w cenie, nie 6D?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez Voyager70 Zobacz posta
    przypomina mi się, bodaj żydowskie, przysłowie: "jeśli ktoś ci powie, że jesteś osłem, zignoruj to, ale jeśli ci to powie 10 osób - idź i kup sobie siodło"
    Jest też takie przysłowie, że kłamstwo powtórzone 10 razy staje się prawdą. Albo pluj, pluj a na pewno coś przyschnie.
    Więc nie jest tak łatwo jak by się wydawało .

Ja mam zdanie jak kolega Usjwo i kupuję to na co mnie stać. Kupiłem 5DIII choć 5DII spokojnie mi wystarczał, z mojej strony to był może taki kaprys, ale dzięki temu mam teraz 2 fajne body FF. Subiektywnie muszę stwierdzić, że różnice technologiczne pomiędzy tymi aparatami nie są aż tak duże, żeby usprawiedliwić dużą różnicę w cenie. Jak dla mnie 5DIII powinien kosztować ok. 9k. Tak by pewnie było, gdyby canon nie wprowadził na rynek 6D. Prawie 4 lata temu za 5DII zapłaciłem poniżej 9k a był na rynku dopiero kilka miesięcy. Cena 3-ki na pewno aż tak nie spadnie.
    Nie znaczy to jednak, że nie warto kupić 5DIII. Ja nie żałuję, bo to wyczuwalnie lepszy aparat pod wieloma względami. Od kiedy go używam, ciężko mi się wraca do 2-ki i nie tylko dlatego, że układ przycisków jest inny .
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Z ciekawości - dlaczego, przy tak niskiej różnicy w cenie, nie 6D?
    Sądzę, że specyfikacja go nie przekonała, tzn. wystarczy mu wszytko to co oferuje mkII. Poza tym możliwe, że już sprawdzona ergonomia miała też znaczenie.
    Ja analogicznej sytuacji postąpiłbym tak samo, kupił bym drugą 5-tkę.

Początki nałogu
    Miasto
    Kielce/fr

Cytat Zamieszczone przez KGR Zobacz posta
    Mysle ze za 2 lata to juz mkIV wyjdzie ?
    Jesli ktos nie potrzebuje super AF-u jaki ma MKIII to MKII wystarczy?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Raideur Zobacz posta
    Jesli ktos nie potrzebuje super AF-u jaki ma MKIII to MKII wystarczy?
    IMHO: tak, z okladem
    www albo tez flickr

Strona 15 z 82 PierwszyPierwszy ... 513141516172565 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów