Niektórym trudno zrozumieć, że sklep zarabia na tym, że kupujący zgada się spłacić pełną cenę, jaka wynosi w danym momencie za towar.
witam.
podzielę się z Wami jak ja dokonałem wyboru między 6D a 5D. Po godzinach spędzonych na różnych forach postanwiłem, że kupuję 6D. Idę do sklepu robie troche testowych zdjęć żonie i dziecku głównie na wyższych iso i jakoś nie było takiego wow, przynajmniej dla mnie (porównanie mam do 40D). Ergonomia 6D dla mnie ok.
trochę rozczarowany poprosiłem jeszcze o 5D i ... już na wyświetlaczu mi się to podobało ( skóra miała jakiś bardziej naturalny wygląd) dodatkowo fakt, że 5D mark II to SPRAWDZONy aparat podjąłem decyzję. Wychodzę zadowolony ze sklepu z 5-tką. Gdyby nie to, że aparat potrzebowałem na juz to jeszcze bym sie wstrzymał z zakupem i poczekał co wyniknie z tego 6D. Ja po ślubie w ostatnią sobote jestem b. zadowolony ze swojej decyzji. Świadomość, że kupca za jakiś czas znajdę na ten aparat też brałem pod uwagę ale czy z 6D będzię tak samo to nie wiem. No chyba, że okaże się bardzo dobrym aparatem to mogę mieć problem z odsprzedażą bo każdy będzie chciał 6D![]()
Ostatnio edytowane przez angus79 ; 07-01-2013 o 19:38
m_o_b_y
--------------------------------------------------------
Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
Witold Gombrowicz
6d już 6.5tyś ?![]()
Mówisz o cenach z allegro ? To prywatny import. Bez dowodu zakupu (ew. z hurtowni w Niemczech).
Czekam aż u nas w sklepach spadnie poniżej 7k i kupuję. Może Cichy będzie miał dobre ceny ?
Canon EOS 6D | C 24-105 f/4 L | C 70-200 f/4 IS L | C 1.4x | C 50 f/1.4 | C 85/1.8 | C 35/2.0 | 580EX
Słyszałem, czytałem, ludzie pisali, ktoś komuś powiedział, tamten powtórzył itd.. Po co przepisywać te wszystkie bzdury, potem są opinie jakie są. Mam 5DII i 5DIII. AF w 2-ce spokojnie mi wystarczał, może rewelacji nie było, ale w 98% przypadków byłem zadowolony. Obrazek z tego aparatu w porównaniu do poprzednika też na dużą korzyść, o 5DI czytało się najwięcej dobrego, bo to była pierwsza lustrznka FF w tym zakresie cenowym. 5DIII ma na pewno o wiele lepszy AF, dodatkowo całe menu funkcji z nim związane, więc amatorzy sportów motorowych i nie tylko będą zachwyceni. 3-ka ostrzy wyczuwalnie szybciej, ale przepaści nie ma. Do tej pory fociłem rajdy 5DII i jeżeli AF nie trafiał, to tylko z mojej winy i jakoś nie narzekałem. Fajne w 5DIII jest to, że wreszcie w kiepskim świetle AF trafia, choć po przeczytaniu tylu zachwyconych po testach spodziewałem się czegoś więcej, bo trochę to trwa zanim trafi. Nie wiem co autor ma też na myśli pisząc, że 5DII ciut zestarzała konstrukcja używając jednocześnie 40D. Jak dla mnie jest to nadal bardzo dobry aparat bijący ergonomią 6D. Tego ostatniego miałem tylko 2 razy w ręku na pokazach premierowych, ale po 5 min. z nim orgazmu nie przeżyłem. Ot, fajna puszka, AF z centralnym może trochę lepszy niż w 5DII, boczne podobne, ale ogromnego skoku na przód nie zobaczyłem.
Porównywanie ISO powyżej 6400 nie ma sensu, bo 5DII wyżej ma już tzw. wartości rozszeżone a 5DIII takie ma powyżej ISO25600, więc z definicji musi być lepiej. Do ISO6400 różnica raczej kosmetyczna z niewielką przewagą nowego, powyżej tej wartości o 5DIII prezentuje nadal bardzo akceptowalną jakość co niezwykle miło mnie zaskoczyło.
Tyle ode mnie. Uważam, że 5DII to nadal dobry aparat, którym da się robić zdjęcia i wybór pomiędzy nim a 6D wcale nie jest taki prosty.
Ostatnio edytowane przez Matsil ; 08-01-2013 o 18:25
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
A po co jest forum, a w nim wątki dotyczące sprzętu, jeśli nie do wymiany opinii?
Poza tym, niepotrzebne są złośliwości typu: "Nie wiem co autor ma też na myśli pisząc, że 5DII ciut zestarzała konstrukcja używając jednocześnie 40D ." Otóż gdyby 40D był przede wszystkim FF, gdyby "widział" w ciemości itd., pewnie nie szarpałbym się na nowszy sprzęt. Gdybym był poszukiwaczem nowinek, pewnie zdążyłbym się pobawić i 50D i 60D i 7D. Ale nie. Decyzja o zmianie to przejście na FF. Moim zdaniem, które wyrażam, ale nikomu nie narzucam, jeśli są ku temu warunki, należy wybrać coś przyszłościowego - a takie ma: AF, matrycę, używalne ISO, ergonomię i parę innych cech - mk III. A że mk II ciut się zestarzał? Porównaj np. AF i używalne ISO. Nie mówię, że mk II to zły aparat, nie neguję jego niezaprzeczalnych zalet, ale mk III jest lepszy pod kilkoma, moim zdaniem, istotnymi względami. I stąd mój wybór.
Forum jest do wymiany opini a opinie mają ci, którzy z danym sprzętem mięli do czynienia. Ja nie opisuję zalet Dreamlinera, bo jeszcze w nim nie siedziałem, ale znajdzie się conajmniej kilku takich, co będą na niego psioczyć albo wychwalać, bo przeczytaki artykuł jakiegoś pismaka na WP.
Oczywiście na forum można pisać co sie podoba, ale chyba nie o to chodzi. Większość ludzi poszukuje tu sensownych porad a nie powielania gdzieś przeczytanych lub usłyszanych bzdur, które w większosci nie mają nic wspólnego z rzeczywostością. Ja mam taką zasadę, że jeżeli czegoś nie jestem pewien, to się nie udzielam. Jeżeli mam coś do powiedzenia, staram się rzeczowo temat opisać, żeby pomóc a nie zamęcić. A niestety na forach mamy większość postów niekoniecznie związanych z tematem lub wręcz wprowadzajacych w błąd i taki biedny człowiek, który chce tu coś sensownego znaleźć przebija się przez tysiąc podstron, gdzie tylko 5% jest rzeczowych, dostając przy okazji bzika.
Nie chciałem, żebyś to odebrał osobiście, miałem tylko zamiar pokazać to, co opisałem powyżej. Każdy ma prawo kupować co mu się tylko podaba czy to jest zasadne czy nie i nie musi się tłumaczyć. Jeżeli zdecydowałeś za FF, świetnie, to bardzo dobry wybór. I nie ma znaczenia czy kupisz 6D czy 5DII, bo w porównaniu do 40D będzie to jakościowo kilka kroków w górę i na pewno nie będziesz żałował. Irytują mnie tylko powielane głupoty, jak ta o przestarzałej konstrukcji.
Życzę dobrego wyboru i świetnych zdjęć.
Ostatnio edytowane przez Matsil ; 08-01-2013 o 22:31
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
Ok, zmęczyło mnie już to pisanie o wyborze, bo jest coraz mniej merytoryczne. W tym wątku, przed zakupem - kończę - ustosunkuję się po zakupie. Tylko jedno sprostowanie - to jest wątek właśnie o wyborze FF Canona. Dla użytkowników jest właściwsze np. "5D mk III w praktyce".Wiem, że każdy z modeli będzie przeskokiem z mojego 40D. Nie wątpię też, że nawet wysłużony i zasłużony mk I dawałby lepszy obrazek niż to co mam. Lecz jeśli od wielu osób słyszałem o problemach mk II z autofokusem, że wstrzymują się z FF, że czekają na poprawiony model - a tych głosów - mniej lub bardziej wiarygodnych, jest niemało - przypomina mi się, bodaj żydowskie, przysłowie: "jeśli ktoś ci powie, że jesteś osłem, zignoruj to, ale jeśli ci to powie 10 osób - idź i kup sobie siodło"AF to jedno, a wysokie ISO przy wieczornych i nocnych zdjęciach to drugie. Mogłoby wyjść na 6D (i nie zarzekam się, że tak się nie skończy), ale całościowo piątki są lepsze, a spośród nich - ta obecnie najnowsza. I tak każda FF jest za droga
Aha - i - dotyczy całości - moim zdaniem
Pozdrawiam