Proste jesli sie wie "co poeta mial na mysli"Zamieszczone przez iczek
Bo ja caly czas myslalem ze chodzi o "kadrowanie = kompozycja". Teraz jasne.
Proste jesli sie wie "co poeta mial na mysli"Zamieszczone przez iczek
Bo ja caly czas myslalem ze chodzi o "kadrowanie = kompozycja". Teraz jasne.
okey. Wiec nie chodzilo o kompozycje bo trudno na podstawie kilku fotek krytykowac Cie za kompozyccje.
Polecam podmienic te fotki - wyklad zyska i mi zamkniesz paszcze![]()
oj chyba się iczek trochę czepia - wielu chcialoby mieć takie fotki na stanie - a i wyklad dla tych co dopiero zaczynają airfocić bardzo przydatny. Byłem na kilkudziesiećiu Airshow i wiem jakim bólem jest robienie RAW-ów - już mi sie zdarzało po ok 1000 zdjęc dziennie robić - potem na samo przejrzenie RAW-ów trzeba by tydzień stracić - dlatego bardzo brakuje mi w Canonie opcji RAW + mały (naprawde mały jpg taki 1024x800 skompresowany do ok 100kb w zupełności by wystarczył) - choćby po to by szybko w terenie ziarno od plew oddzielić
Hmm, "w terenie" jakoś sobie mi to ciężko wyobrazić - w trakcie samych pokazów prawie nigdy nie mam czasu na chimping, ewentualnie czasem spojrzę na histogram, czy wszystko w normie. A w domu - to już mniejszy problem, seryjna konwersja CRW do małych jpegów, z nich wybieranie co lepszych i ponowna obróbka rawów. Tak czy tak praca nad fotkami po airshow to kilka tygodni, także różnicy nie zrobiZamieszczone przez Broncobilly
Jednak w moim przypadku po prostu (na dużym airshow) najzwyczajniej w świecie nie wyrobiłby databankprzynajmniej zakładając, że ratio między RAW i JPG to ok. 1:4. "Ale kiedyś się wezmę"... ;-)
Zamieszczone przez muflon
Znaczy na airshow robisz RAWy?
Ja inaczej - przegladanie BreezeBrowserem (szybki i skuteczny) w nim czasem wywolane prevki, tagowanie najlepszych.
No to może ja odświeżę wątek.
Muflon
Ostatnio byłem na pikniku lotniczym, już po powrocie przypomniałem sobie o twojej lekcji. Teraz widzę, że kilka twoich wskazówek bardzo by mi się przydało. Robiąc fotki (głównie samolotom śmigłowym) nieco przesadziłem z czasami i oczywiście śmigła wyszły zamrożone. W swojej lekcji sugerujesz wydłużenie czasu nawet do 1/100. W związku z czym mam pytanie czy robisz zdjęcia obiektywem z IS czy tez przy fotach z ogniskową > 70 jesteś w stanie uzyskać z ręki ostre zdjęcia?
P.S Bardzo fajna lekcja
Ostatnio edytowane przez Fan nr 1 ; 17-09-2006 o 23:13
Hihi, teraz powiedziałbym wręcz, że nie nawet ale minimum do 1/100Głównie kwestia treningu - z braku laku można zawsze stanąć przy jakiejś drodze i ćwiczyć na autach (uwaga na czarne BMW ;-)). No i seriami... nie ma się co łudzić, 1/30 @400mm to jednym strzałem się nie uda.
To pierwsze (IS). Aczkolwiek ostatnio znajomy podrzucił mi ciekawą technikę, podpatrzoną podobno u strzelców i z użyciem której robił podobne sztuczki Sigmą 120-300/2.8 (bez IS): trzeba skrócić pasek tak, żeby po założeniu go za łokieć i wzięciu aparatu w rękę napinał się prawie na sztywno. Ponoć działa...Zamieszczone przez Fan nr 1
Chciałbym lekko odgrzac ten watek krotkim pytaniem z nadzieja ze jeszcze Muflon tu zajrzy
Kilka twoich zdjec jest wykonanych z innych samolotow (Super Puma,Alouette III,Hornet, Mirage z twojej galerii). Jak sie dostajesz na poklad? Masz to w jakis sposob zalatwione(praca,znajomosci...) czy po prostu umiesz sie dobrze zakrecic?
Niestety kiedy ja mialem mozliwosc krecenia sie po plycie, prawie bez oganiczen to nie myslalem o fotografowaniu. Nie mazylem nawet o kompakcie.Uraz kregoslupa mnie uziemil zanim zdazylem sie dobrze od ziemi oderwac i przezucilem sie na focenie, zeby nie zwariowac bez hobby![]()
Teraz jestem w stanach,wiec nawet znajomosci nie mam i zastanawialem sie czy mozna byc na tyle zaradnym zeby sie wepchnac na poklad jakiejs maszyny zeby z gory fotografowac.
Dzieki i pozdrawiam.
Ps. Swietny wyklad.
jak widac nie chetnie sie odzywam i gratulacje ze Ci się udalo mnie zmusic. Przekazuje wyrazy szacunku dla lekcji i klasy w swoim skromnym imieniu konsultowanym z mniej skromnymi (przeciez "madrzejszszymi"). no i .... jest jedna sprawa która nie daje mi spokoju. Dla czego proponujesz ustawic ISO400?- poprostu jesli moge prosic o uzasadnienie.
jeszcze (przy okacji) grtuluje koledze reki (chodzi o 1/30s)
gratuluje techniki Vitezowi (oraz ilosci postow - przy okazji) no i ta grypserka - robi wrazenie
no i gratuluje iczekowi (...tez przy okazji)
jeszcze raz dziekuje za ciekawą lekcje i pozdrawiam.