Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: Stara pełna klatka czy stary aps-h czy nowszy crop ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Stara pełna klatka czy stary aps-h czy nowszy crop ?

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    nawet jak magii nie ma, to warto wierzyć, że jest (u mnie wciąż brak tej wiary)
    Wiesz co ? Mądrze gadasz. Właśnie tak samo jak Ty jako ten niewierny Tomasz, który jak sam nie pomaca to nie wierzy w ślepo, spędziłem ostatnich kilka miesięcy pożyczając po znajomych i rodzinie korpusy i szkła masci i marek wszelakich, żeby tylko samemu się przekonac doświadczalnie co mi pasuje i czego szukam a przy okazji tak prawie "na koniec" pożyczyłem również 5D, by zetknąć się z tą mityczną "magią" obrazka. Najwyraźniej wcześniej słabo trafiłem w necie na sample obrazujące tą magię. Bardzo dobrze robisz, że w ciemno nie wierzysz. Pożycz korpus, wrzuć parę szkieł, kilkadziesiąt zdjęć później jak sam doswiadczysz to zrozumiesz. Wrzucenie zdjęć (nawet surówki prosto z puszki) na 24 calowy monitor generalnie zamyka temat definitywnie. Tak było u mnie. W zaleznosci od rodzaju robionych zdjęć możesz nie odczuć tak bardzo tej zmiany a może ona być kolosalna. Pytanie co Ci pasuje i do czego Ci to Na nie jednak musisz sobie odpowiedzieć sam.
    Pozdrawiam i wielu dobrych fot życzę
    G.

Początki nałogu Awatar Heilsberg
    Miasto
    Lidzbark Warmiński

Na dzień dzisiejszy wszystkim, którzy chcieliby się przesiąść z jakiegoś 20D czy 30D na coś nowszego proponowałbym używane 5DII. I nie dlatego, że to magiczne FF tylko dlatego, że to bardzo dobra, porządna puszka z nie najwyższych lotów ale dającym radę AF i akurat teraz jest duży wysyp tych puszek za dobre pieniądze. Ceny poleciały strasznie.
    EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM

Początki nałogu

Domyślnie Re: Stara pełna klatka czy stary aps-h czy nowszy crop ?

Ja mam, oprócz np. 5D3 także staruszka 5D1- i wiem że się go nigdy nie pozbędę. To aparat z katastrofalną ergonomią, dający jednak na poziomie 100% powiększenia pliki chyba lepsze od nowszych braci z większymi rozdzielczościami. Działa pewnie "magia" jedynych 12mpix na FF. Zdecydowanie polecam więc tego staruszka.
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Re: Stara pełna klatka czy stary aps-h czy nowszy crop ?

Cytat Zamieszczone przez jagular Zobacz posta
    To aparat z katastrofalną ergonomią
    A co w temacie ergonomii jest nie tak w 5D?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu

Używałeś jedynek (od serii mk III w górę)? To aparaty (dla mnie o wzorcowej ergonomii. Koncepcja "bezpokrętłowa" oraz duży korpus to jest to.

Miasto
    Kraków

Używałeś jedynek (od serii mk III w górę)? To aparaty (dla mnie o wzorcowej ergonomii. Koncepcja "bezpokrętłowa" oraz duży korpus to jest to.
    Mam 40D i analogową 3-jkę, więc ergonomia "jedynkowa" jest mi z grubsza znana. Wolę tą z 40D, zdecydowanie.

Początki nałogu

No to pozostaje polecenie zapoznania się z jedynkami A co do 40D - też mam i chociaż bardzo mało używam, to nawet prz epizodycznych użyciach mogę napisać że jest to aparat zdecydowanie przyjaźniejszy w użyciu od 5D1.

Miasto
    Kraków

No to pozostaje polecenie zapoznania się z jedynkami
    Na sobie testować nie będę, a nie mam gdzie "pomacać".

A co do 40D - też mam i chociaż bardzo mało używam, to nawet prz epizodycznych użyciach mogę napisać że jest to aparat zdecydowanie przyjaźniejszy w użyciu od 5D1.
    40D to szybszy korpus i ma lepszy AF, to oczywiste. Ale pod względem ergonomii piątka ustępuje tylko brakiem osobnego przycisku AF-On. Za to ma przyciski koło wyświetlacza w lepszym miejscu, po staremu.
    Mnie przed zakupem starej piątki powstrzymuje w zasadzie jedna rzecz: brak "czyszczałki" matrycy. Niby taki drobny bajer, a różnica w użytkowaniu zasadnicza. 30D ciągle mi się brudziło, a 40D nawet nie pamiętam kiedy ostatnio czyściłem...

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Fakt matryca 5d mk1 łatwo łapie syfy i wymaga regularnego czyszczenia. No chyba że się przyspawa na stałe 50/1,8

Miałem wcześniej 5d mk1 i to jest najbardziej surowy aparat cyfrowy z jakim miałem do czynienia kiedykolwiek. Fakt, obrazek, czyli efekt końcowy, jest tak dobry że można puszce wiele wybaczyć, ale są momenty frustrujące okropecznie... zwłaszcza nawyk ostrzenia środkowym i przekadrowywania obniża procent celnych trafień jasnymi szkłami... a z innych niż centralny da się korzystać wyłącznie w bardzo dobrych warunkach świetlnych...
    600D | X-M1

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Nie marudzcie z tym czyszczeniem Wystarczy raz w tygodniu przedmuchac. Mam tylko stałki i jeszcze nie czyscilem na mokro (2 lata) Używałem 20d 40d 50d 450d i juz do cropa nie wrócę

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów