Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: Stara pełna klatka czy stary aps-h czy nowszy crop ?

Coś już napisał Awatar Rafał K

Domyślnie Odp: Stara pełna klatka czy stary aps-h czy nowszy crop ?

Cytat Zamieszczone przez uzi4u Zobacz posta
    ... Głównie fotografuję ludzi, zwierzęta i przyrodę. Dojrzałem do wymiany puszki na inną...
    Obrazek z 5d mI faktycznie różni się od konkurencji aps-c, ale z tą magią to bym nie przesadzał ;-) Magię w fotografii (cokolwiek to znaczy;-) ) osiąga się moim skromnym zdaniem wyłącznie za pomocą światła.

Przy wyborze aps-c/ff trzeba mieć też na uwadze, że to co kusi najbardziej w bagnecie EF kosztuje nie mało pieniążków. Skompletowanie sensownej szklarni ef-s napewno wyjdzie taniej.

Zdaje się, że to A. Mroczek napisał kiedyś coś w sensie, że każdy parający się fotografią musi w końcu zrozumieć, że lepszy aparat nie zrobi z niego lepszego fotografa. Z drugiej jednak strony całkowicie rozumiem chęć posiadania dobrego sprzętu i płynącej z tego frajdy. Nawet jak się człowiek rozczaruje po zakupie, to przynajmniej wie, że to nie aparat go ogranicza ;-)

Cytat Zamieszczone przez Rafał K Zobacz posta
    Przy wyborze aps-c/ff trzeba mieć też na uwadze, że to co kusi najbardziej w bagnecie EF kosztuje nie mało pieniążków. Skompletowanie sensownej szklarni ef-s napewno wyjdzie taniej.
    to prawda ale jeżeli chodzi o kompletowanie szklarni pod APS czy FF to już nie jest taka duża różnica w cenie zakupu
    Ostatnio edytowane przez mario553 ; 26-10-2012 o 19:34

Coś już napisał Awatar Rafał K

Cytat Zamieszczone przez mario553 Zobacz posta
    to prawda ale jeżeli chodzi o kompletowanie szklarni pod APS czy FF to już nie jest taka duża różnica w cenie zakupu
    Jak chcę się mieć topowe ef-y na korpusie aps-c no to się na szklarni nie przyoszczędzi ;-) Odpowiedniki szkieł o ogniskowych 24-105, czy 24-70 na aps-c są jednak znacznie tańsze. Myślę zwłaszcza o nowym 24-70, które można chyba ( bez posądzenia o obrazoburstwo ;-) ) porównywać z 17-55 2.8, mającym jeszcze w dodatku IS.

W każdym razie ja zdecydowanie zamiast w bliżej nieokreśloną magię obrazka wolałbym zainwestować w konkretny obiektyw.
    Ostatnio edytowane przez Rafał K ; 26-10-2012 o 19:56

tu kolega ma rację jeżeli chodzi o nowe szkiełko 24-70 bo to wydatek ponad 8 tyś. ale już między starszym bratem 24-70 nie ma przepaści a i nowe 17-55 tanie też nie jest, niestety

Uzależniony Awatar jac+

Lepszy sprzęt nie czyni lepszego fotografika - fakt niezaprzeczalny. Jednak lepszy sprzęt i fotograf W PEŁNI NAD NIM PANUJĄCY, mający wiedzę i iskrę bożą to dopiero wzorcowy "zestaw".
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Dlaczego nie bierzesz pod uwagę po prostu 5DII.
    Bo cena morduje

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    Wiesz w ogóle, co to znaczy robienie zdjęć w RAW i na czym polega całe 'dobrodziejstwo inwentarza' z tym związane?
    Wiem, często z tego korzystam, co nie znaczy, że jest jakiś przepis, który mówi, że surówka jpg prosto z puszki nie może dobrze wyglądać

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    A już w ogóle nie myśl o 5D, skoro nie dostrzegasz zalet pełnej klatki...
    Problem w tym, że przeczytanie o czymś a doświadczenie tego samemu to dwie kompletnie różne rzeczy.

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    Co do 5d mkI - magia pełnej klatki istnieje, obrazek jest o wiele ładniejszy, ostrzejszy, mniej muszę kombinować z obróbką
    Zdecydowanie to prawda. Mogę to potwierdzić

Cytat Zamieszczone przez rysib Zobacz posta
    Spokojnie kolego. To kwestia tylko wyświetlacza w komórce. Podejrzewam że gdy tylko zdjęcie zrobione SGSem obejrzysz na ekranie monitora i porównasz z obrobionym plikiem z 20D, to zmienisz zdanie.
    Widzę, że przemówiła przez Ciebie mądrość doświadczonego człowieka. Faktycznie tak zrobiłem i faktycznie okazało się, ze zdjęcie wygląda bosko tylko na ekranie telefonu Co ciekawe zdjęcia z lustrzanki wyświetlane na telefonie wyglądają jeszcze lepiej. Nie wiem na czym polega ta "magia amoleda" ale działa

Cytat Zamieszczone przez RAFAL_PAWLEWICZ Zobacz posta
    Myślę, że powinieneś iść w stronę 5D I jeśli nie stać Cię na 5D II - przy pracy na centralnym pkt. AF aparacik wyrabia się
    Rafale, prorok jakiś z Ciebie czy cóś ? Otóż tak się właśnie złożyło, że miałem możliwość wypożyczenia 5Dc (c=classic) na trzy dni (PT,SO,NIE). W poniedziałek miałem oddać aparat i byliśmy umówieni ze sprzedającym, że trzyma aparat do środy, żebym miał czas na analizę zdjęć i jeśli się zdecyduję, to przyjeżdżam z kasą zabrać aparat. W niedzielę w nocy puściłem zgrywanie zdjęć z pierwszej karty i poszedłem spać, w poniedziałek rano dograłem zdjęcia z drugiej karty i po śniadaniu usiadłem do komputera, żeby dokładnie się przyjrzeć co ja tam natrzaskałem. To co zobaczyłem sprawiło, że jeszcze przed obiadem dzwoniłem do sprzedającego z informacją, że właściwie nie widzę sensu odwożenia mu tego sprzętu, tylko po to, żeby za dwa dni odbierać go z powrotem i zaczęliśmy rozmawiać o cenie

Mogę śmiało potwierdzić, ze istnieje tzw. magia pełnej klatki. Łatwiej ją doświadczyć niż opisać ale gdybym miał ją jakoś zdefiniować, zdecydowanie stwierdziłbym, że polega ona na znaczącym zwiększeniu ostrości obrazu z posiadanymi szkłami, zdecydowanym "odcięciu" od tła obiektu na który się ostrzyło, ziarno przy wysokich ISO jest jakieś takie bardziej jak jakaś nadmiarowa dodatkowa ilość szczegółów a mniej jak przeszkadzający kolorowy szum, do którego się przyzwyczaiłem w 20D, no i do tego muszę przyznać, co ma dla mnie bardzo duże znaczenie wizjer wielgachny jak 42 calowa plazma - w końcu widzę różnicę gdzie jest ustawiony AF. Muszę też przyznać, że jesli chodzi o zapas matrycy, to zaliczyłem totalny opad szczęki przy wyciąganiu zdjęcia mniej więcej takiej treści - wyjście z hotelu i kilkumetrowy daszek, dający cień a na końcu schody - ja robię zdjęcie od strony drzwi hotelowych w kierunku schodów na których w cieniu z daszka stoją ludzie, których kompletnie nie widać - bo dalej daszek się kończy i całe tło tonie w słońcu a aparat kierował się ustawieniami i uwzględnił oświetlenie w tle. Jadę suwakiem do końca - bez problemu z cienia pojawiają się twarze z widocznymi szczegółami - i co więcej nie ma tego kolorowego szumu z 20D.
    I w sumie ostatnia ale również ważna sprawa. Opowieści dziwnej treści, jakoby 5D miał słaby AF. Ustawiony środkowy punkt ze wspomaganiem tych 6 ukrytych w servo. Robiłem zdjęcia gdy ludzie stali oświetleni od przodu resztkami światła z oddalonej latarni, zaś za nimi dużo blizej była dużo silniejsza latarnia, więc miałem silne światło w obiektyw, kontrast jak cholera i generalnie ciemno. W 20D w zyciu bym tego zdjęcia nie zrobił inaczej niż ustawiając ostrość ręcznie. AF w 5D ustawił i trafił bez problemu.

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez uzi4u Zobacz posta
    Mogę śmiało potwierdzić, ze istnieje tzw. magia pełnej klatki. Łatwiej ją doświadczyć niż opisać ale gdybym miał ją jakoś zdefiniować, zdecydowanie stwierdziłbym, że polega ona na znaczącym zwiększeniu ostrości obrazu z posiadanymi szkłami, zdecydowanym "odcięciu" od tła obiektu na który się ostrzyło, ziarno przy wysokich ISO jest jakieś takie bardziej jak jakaś nadmiarowa dodatkowa ilość szczegółów a mniej jak przeszkadzający kolorowy szum, do którego się przyzwyczaiłem w 20D, no i do tego muszę przyznać, co ma dla mnie bardzo duże znaczenie wizjer wielgachny jak 42 calowa plazma - w końcu widzę różnicę gdzie jest ustawiony AF. Muszę też przyznać, że jesli chodzi o zapas matrycy, to zaliczyłem totalny opad szczęki przy wyciąganiu zdjęcia mniej więcej takiej treści - wyjście z hotelu i kilkumetrowy daszek, dający cień a na końcu schody - ja robię zdjęcie od strony drzwi hotelowych w kierunku schodów na których w cieniu z daszka stoją ludzie, których kompletnie nie widać - bo dalej daszek się kończy i całe tło tonie w słońcu a aparat kierował się ustawieniami i uwzględnił oświetlenie w tle. Jadę suwakiem do końca - bez problemu z cienia pojawiają się twarze z widocznymi szczegółami - i co więcej nie ma tego kolorowego szumu z 20D.
    I w sumie ostatnia ale również ważna sprawa. Opowieści dziwnej treści, jakoby 5D miał słaby AF. Ustawiony środkowy punkt ze wspomaganiem tych 6 ukrytych w servo. Robiłem zdjęcia gdy ludzie stali oświetleni od przodu resztkami światła z oddalonej latarni, zaś za nimi dużo blizej była dużo silniejsza latarnia, więc miałem silne światło w obiektyw, kontrast jak cholera i generalnie ciemno. W 20D w zyciu bym tego zdjęcia nie zrobił inaczej niż ustawiając ostrość ręcznie. AF w 5D ustawił i trafił bez problemu.
    Widzę tu wprost przykładowy objaw zarażenia wirusem FF.
    Witaj w klubie.
    I wiedz ,że nie ma na to lekarstwa.
    No, może średni format.

Bywalec Awatar filharmoniusz
    Miasto
    Kraków

Ale po co leczyć cokolwiek. Robić zdjęcia trzeba po prostu.

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

To jest właśnie ta magia której nie ma

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

nawet jak magii nie ma, to warto wierzyć, że jest
    (u mnie wciąż brak tej wiary)

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów