Cytat Zamieszczone przez kalatos Zobacz posta
No właśnie i ja mam pytanie o Capture One w wersji 7 szczególnie w porównaniu do najnowszego Lightrooma. Czy ktoś mógłby w obiektywny sposób porównać oba te narzędzia. Do tej pory byłem wierny produktom Adobe, ale po przeczytaniu tego tematu, poszperaniu troszkę w sieci może warto byłoby spróbować Capture One, szczególnie w kontekście pozytywnych opinii jakie pojawiają się w sieci.
subiektywnie
to prawie jak z korpusami canon nikon raz jedna firma raz druga (no może nie do końca )
usuwanie aberracji w C1 było lepsze niż LR4 teraz mz jest odwrotnie w C1 mocno brakuje ręcznego suwaczka dostępnego w LR5
korekty lokalne oceniam podobnie słabo lub podobnie dobrze jak kto woli
korekty koloru mz LR jest słabszy dodatkowo kolor z C1 uzyskiwany na tzw. "dzień dobry" jest lepszy (znacznie lepszy) niż LR dodatkową zaletą jest brak profile typu adobe standard czy canon coś tam (jest jakiś erzatz profili ale on ogranicza się raczej do kontrastu) mz temat kolorystyki jest lepiej ogarnięty.
katalogowanie jeśli ktoś potrzebuje czegoś rozsądnego to raczej tylko LR, C1 ma do tego osobny program
mogą być też inne względy np. capture ponoć jest znacznie stabilniejszy w C1 (nie wiem nie używam)
C1 ma sporo drobnych wnerwiających błędów, sporo usunięto w updejtach ale coś zostało nie są to błędy powodujące pady ale błędy w interfejsie czy nadmiar mało interesujących komunikatów
ogólnie to uważam że czas na wersję 8 - najwyższy czas