Strona 8 z 16 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 159

Wątek: Capture One 7

Domyślnie Odp: Capture One 7

Używam C1v7 od momentu kiedy się pojawił i stał się moim podstawowym programem do rawów. Jakość końcowa zdjęcia jest lepsza (moim zdaniem) niż w C1v6 do którego, mimo wielu podejść, nie mogłem się przekonać. Zresztą to samo miałem z LR. Jest to trochę dziwne, ponieważ w każdym z tych programów możemy wywołać rawa tak jak nam pasuje, ale w C1v7 efekt końcowy jest naprawdę doskonały.

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Witajcie,

jak ustawić, żeby export oryginału i wariantów, czyli wszystkich zaznaczonych plików był znowu pod Ctr+D ?? Jak na razie mam totalnego nerwa na 7-ke

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez woyd Zobacz posta
    Witajcie,

jak ustawić, żeby export oryginału i wariantów, czyli wszystkich zaznaczonych plików był znowu pod Ctr+D ?? Jak na razie mam totalnego nerwa na 7-ke
    Nie pamiętam teraz gdzie to ustawić, ale jeśli trzymasz SHIFT+klik na wywołanie (to zębate kółeczko) to powinny się wywołać wszystkie warianty. Działa w 7 i poprzednich wersjach.
    Miłego dnia
    moja www

Dopiero zaczyna

Dzisiaj w przypływie fantazji, po przeczytaniu niniejszego wątku , postanowiłem ściągnąć wersję próbną Capture One 7. Nigdy nie używałem tego programu i powoli próbuję się odnaleźć.
    Po imporcie RAWów, które aktualnie obrabiam także w Lightroomie, stwierdziłem jedną rzecz: wg Capture One praktycznie wszystkie zdjęcia mają wypalone światła, tu mniej tu bardziej. W lightromie wszystko mieści się w zakresie tonalnym i przepaleń ani śladu. Nie są to jakieś kosmetyczne róźnice ale wypaleniu uległy całe połacie świateł. Wg histogramu aparatu też wszystko ok.
    Wie ktoś o co chodzi?

Zaznaczę, że są to kopie dokładnie tych samych rawów z 5dII.
    5d, 5dmk2, 24 f/1.4 IIL, 50 f/1.4, 85 f/1.8 , 135 f/2.0L
    lampy, blendy i inne graty.
    adamx25@gmail.com

Dopiero zaczyna

Dziwna sprawa z tym programem . Wziąłem przykładowe zdjęcie, ktróre w oknie Capture 1 wygląda tak:

Jest to RAW prosto z puszki i widac że Capture One wskazuje na przepalenia . W ligtroomie przepaleń zero.
    Jeszcze dziwniejsze jest, że po wywołaniu tego zdjęcia w Capture One przepaleń nie widać ( przynajmniej tej plamy w prawej dolnej części) a plik wygląda tak:

Gołym okiem widać, że miejscu gdzie pokazał przepalenia na pompowanym basenie jest błękitny kolor.

Dla porównania to samo zdjęcie , wołane z lightrooma przy identycznych ustawieniach ( goły RAW):

Ktoś mi to wytłumaczy?
    adamx25@gmail.com

Coś już napisał Awatar Hadrian
    Miasto
    Wawa

A co na to instrukcja? W opcjach wszystko ustawiłes tak jak chcesz zeby działało... ?

Dopiero zaczyna

W opcjach nic nie ustawiałem. Z tego co widzę wszystko jest na zero. Tak wygląda RAW zaraz po imporcie.
    Zdziwiłem się do początku bo na tch samych plikach pracowałem na Lightroomie i nie było problemów z przepaleniami. W jednym ze zdjęć, które wg lightrooma jest ok , żeby przepalic pierwsze światła muszę podnieść EV o 0.5 ( w lightroomie) . W capture 1 to samo zdjęcie jest przepalone masakrycznie na wejściu i żeby zniknęły wypalenia w najwyższych światłach muszę obniżyć EV aż o 1.6 . W tym czasie cienie są juz czarne. Coś tu chyba jest nie tak ze mną, bo to chyba nie możliwe, żeby tak było. Chyba, czegoś nie rozumiem :-(((( ( same "chyba" na koniec mi wyszły :-))))
    adamx25@gmail.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Z tego co pamiętam to C1 pokazywał przepalenia dla wartości mniejszych niż w 255 (to chyba można zresztą ustawić) i to wystarczy, że w jednym kanale. Racje ma o tyle, że chociaż jest tam kolor błękitny, to szczegółów kompletnie brak w tym obszarze.

--- Kolejny post ---

Clipping (albo bardzo blisko) masz pewnie w kanale niebieskim.

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Zgadza się. Zerknij od jakich wartości C1 pokazuje Ci przepalenie. Można to ustawić w preferencjach. Nie koniecznie jest to np. 255 dla przepalenia, bo może być ustawione z pewnym zapasem np. 250. Przepalenie może też być na jednym kanale.
    Miłego dnia
    moja www

Dopiero zaczyna

Macie rację. Mozna ustawić poziom po przekroczeniu którego sygnalizuje wypalenia. U mnie było na 250 i sygnalizowało na kanale niebieskim. Bardzo fajne opcje. Duży plus za warstwy.
    Jednak mimo wszystko zdecydowanie lepiej pracuje mi sie na lightroomie i efekty tez są subiektywnie lepsze. Jakoś ciężko mi w C1 osiągnąc zamierzony efekt i mam wrażenie że ogólnie C1 daje mi większy kontrast i padają trochę cienie. To chyba kwestia innych przyzwyczajeń.
    Bardziej obiektywnie będzie chyba po dłuższym kontakcie z C1. Pewnie działa też tu efekt przyzwyczajenia sie do wyglądu zdjęc. Dotychczas wszystko robiłem w C1, wcześniej wywoływałem w Lightroomie. Za jakiś czas postaram się coś najpierw spartolić w C1 :-)))
    adamx25@gmail.com

Strona 8 z 16 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów