Działają w końcu mRAW/sRAW z 5D3?
--- Kolejny post ---
Ok, już widzę na stronie C1 że wciąż tego nie dodali - dla mnie zatem to bezużyteczne narzędzie.
Działają w końcu mRAW/sRAW z 5D3?
--- Kolejny post ---
Ok, już widzę na stronie C1 że wciąż tego nie dodali - dla mnie zatem to bezużyteczne narzędzie.
Pobawiłem się parę godzin, wnioski póki co dwa:
a) nie widzę *dramatycznej* poprawy jakości (odszumianie itp.). Zapuściłem batcha 800 fotek z ustawieniami ze starego C1 i porównywałem efekty 1:1 - jest trochę inaczej (widać np. różnice w działaniu funkcji clarity/shadow/highlights, ale nie jest to jakiś powalający postęp
b) bardzo duża różnica w szybkości pracy (na niekorzyść 7) - widoczna na i5-2500K / 8GB. Fakt że w VM (VirtualBox), ale stary C1 chodzi mi na pełnym ekranie praktycznie płynnie, jedyne drobne opóźnienia zaczyna być widać gdy używa się funkcji HDR.
Ostatnio edytowane przez Jerzy ; 28-10-2012 o 13:16
Eos 20D,5D,Eos 30 bez "D" i troche dodatków....
http://www.maxmodels.pl/juras.html
C1 przed otwarciem upomina się o dodatek NetFramework. Mam Windowsa 7 w wersji 64. To co ściąga automatycznie to nieco później powiada, że to nie do tego Windowsa. Czy może mi ktoś pomóc?
Z nowym C1 to widzę że więcej kłopotów niz przyjemności.
Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)
Sprawdzam od kilku dni 7-kę a równocześnie dość mocno eksploatuję Lightrooma 4.1. Ktoś wspomniał o lepszości tego pierwszego, dla mnie różnica w szybkości działania na korzyść Lr jest wręcz kosmiczna. Pracuję na Maku.
U mnie eksport nie działa, tj. w jego efekcie dostaję piękny jednolicie czarny obrazek.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Pewnie nie wszyscy już pamiętają ale Lightroom i Capture 1 mają wspólne korzenie.Chyba w 2006 roku część programistów z Phase One odeszła i stworzyła w owym czasie bardzo dobry program do wywoływania RAW-RawShooter essentials.Po niedługim czasie Adobe wykupiła prawa do programu i chyba zatrudniła programistów.Tak powstał Lightroom..Jestem użytkownikiem C1 od wersji chyba 3.7.Do Lightrooma jakoś nigdy nie mogłem się przekonać,zresztą nie widziałem potrzeby,przecież to prawie to samo co ACR w Photoshopie...Co do wersji 7.0 to wydaje mi się że po prostu poprawa jakości przetwarzania spowodowała znaczne spowolnienie programu.Co do niestabilnej pracy programu to sądzę że może być winna karta graficzna,ja preferuję Nvidię i nigdy nie miałem żadnych kłopotów.Poza tym polecam zacząć pracę z programem w trybie "SESSIONS" a nie "CATALOGS".Upraszcza to w dużym stopniu przetwarzanie plików.
Eos 20D,5D,Eos 30 bez "D" i troche dodatków....
http://www.maxmodels.pl/juras.html