Miłego dniamoja www
Dla mnie C1 jest bardziej intuicyjny. Tylko ze ja pracuje na clonach. Jutro instaluje Lr i na siłę się pobawię bo szczerze nigdy nie obrabiałem w nim zdjęc.
Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)
Właśnie testuję C1v7 równolegle z Lr. Mocno używam katalogów/DAM w AfterShotPro. W Lr bardzo podoba mi się moduł Library - można wciągnąć wszystkie zdjęcia i podzielić je na kolekcję. Nadawanie słów kluczowych to miód/malina.
Ale to co zrobili z zarządzaniem słowami kluczowymi w C1 to jest jakaś kpina niegodna nawet Painta: można dodawać pojedynczo, ręcznie na każdym zdjęciu, słowa kluczowe w zakładce obsługi danych IPTC. Nie znalazłem też nigdzie filtra połówkowego/gradientowego.
Natomiast w por. do AfterShotPro - zdecydowanie lepsze kolory oraz odzyskiwanie świateł.
Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy
Co do katalogowania i słów kluczowych to Ci nie pomogę, bo tego nie używam/ nie potrzebuję. Jeśli chodzi o to trzeba wejść w zakładkę local adjustments, + dodać nową warstwę i zamiast pędzla wybrać gradient mask (skrót na klaw. G), nanieść przejście gradientu na zdjęciu i zjechać exposure wedle upodobań![]()
Miłego dniamoja www
O spoko, dzięki. W ogóle ktoś znalazł/zrobił porównanie Lr5 do CP1v7?
Po co porównywać C1 jest pod każdym względem lepszy :-)
No nie wiem.. zarządzanie zbiorem zdjęć ma chyba jednak dużo słabszy -> patrz słowa kluczowe itp; tego mi tu brakuje. A kupować osobno Media Pro to mi się nie widzi specjalnie.
Kompletny brak współpracy z pluginami (w ASP używam ich sporo), np. Nik. W ogóle nie rozpatrywałbym zakupu nowego softu, ale AfterShotPro 1 jest nierozwijany, a wersja 2 nadal nie obsługuje X-Trans.
C1 to obróbka i to jest priorytet. Zadaj sobie pytanie po co ci program Mi do obróbki tobie kombajn.
A jak sobie radzisz z wymianą danych pom. C1 a programem dodatkowym np. Photoshop, Gimp? Poprzez eksport do Tiff?
W zakładce output masz wybór formatu wywoływanego zdjęcia (np. jpeg) i Open with czyli ustawienie np. PS, NIK itd. Wywołanie rawa to skrót ctrl+d i już masz otwarty w wybranym programie.
Potagować i katalogować możesz sobie wywołane jpegi w swoim ulubionym AfterShot Pro jesli C1 kuleje w tej kwestii. Ja na początku jeszcze za LR1.1 tez strasznie jarałem się możliwością tagowania zdjęć itd. ,ale po jakimś czasie zauważyłem, że to nie ma sensu. Chyba, że focisz dla stocków. Najlepsze zdjęcia najlepiej przenosić na papier a nie szukać ich po czeluściach dysku twardego po słowach kluczowych![]()
Ostatnio edytowane przez jinks ; 28-07-2014 o 13:48
Miłego dniamoja www