Wymieniając spostrzeżenia podczas rozmów w kuluarach w czasie trwania jednego z fotograficznych spotkań dowiedziałem się, że muszę zrobić coś z drzwiami. Sięgnąłem wyobraźnią tam gdzie wzrok nie sięga i pomimo wytężonej pracy szarych komórek nie bardzo mogłem zrozumieć jaki jest wpływ drzwi na zdjęcia. W wyniku przeprowadzonego śledztwa tajemnica się wyjaśniła. Są osoby, które trafiają kadrem nie tylko w modelkę ale również w drzwi znajdujące się poza granicą tła. Coś co może się wydawać w teorii oczywiste w praktyce takim oczywistym nie jest. I w teorii jest całkiem proste kiedy mówimy modelce aby coś zrobiła. A jak już zrobi to zrobi a przyjemny wyraz twarzy może nie koniecznie być wyrazem jaki mieliśmy na myśli. A najgorzej jak modelka gadatliwa. Pyta i pyta: a gdzie mam patrzeć? A co z rękoma mam zrobić? A jak mam stanąć? W teorii odpowiedzi są proste ale w praktyce już takie proste nie są. Za to proste jest światło. Błyska i tyle. Niby jest tam jakieś główne, wypełniające czy kontra ale zawsze jest ktoś kto ustawi i można pstrykać. I potem w domu na kompie widać jakieś cienie ale te to pół biedy gorzej jak jakieś plamy światła skądś się pojawiły. Ktoś coś znowu źle ustawił? I o tym jak i co ustawić, światło i modelkę oraz co i jak działa nawet wtedy gdy działać nie powinno porozmawiamy na spotkaniu. W zasadzie na spotkaniach bo będą dwa. W czwartek 4 07 o godz 19 dla działkowców ( tych co w weekend na działki jadą ) i w sobotę 6 07 o 13 Jako, że omówimy zagadnienia, na które odpowiedzi próżno szukać w książkach i sieci a i ja zbyt leniwy jestem aby pracować społecznie koszt spotkania wynosi 150zł a dla przyjaciół królika ( członków klubu ) 100zł Wystarczy puścić sygnał lub SMS na numer 788 80 54 69 a oddzwonimy i umówimy się na spotkanie. Zapraszam.