Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
akustyk

Fajne zdjęcia.

Zastanawia mnie dlaczego tak zaprezentowałeś zdjęcie nr. 6 ?
Napisz, proszę.

Albo szerzej,

Dlaczego naciskasz na spust migawki i dlaczego tak a nie inaczej wywołujesz/obrabiasz ?
Jakie warunki musi spełniać zdjęcia abyś je mógł/chciał zaprezentować w sieci/na ścianie ?
Co Cię inspiruje że właśnie TO a nie inne zdjęcie ?

jp

drzewko to jest detal z ponizszego kadru. sfocilem, bo podobala mi sie jednolitosc kolorystyczna tego ujecia i wrazenie nieskonczonosci winnic, ktore daje takie ciasne ujecie, z drzewkiem przelamujacym monotonie kadru.
w zasadzie byl to dla mnie dosc oczywisty wybor najsilniejszego ujecia w tym miejscu/momencie i jest to moj ulubiony kadr z tego popoludnia.

jesli chodzi o wywolywanie zdjec, to to jest u mnie bardzo prosty proces. jest to jakas tam korekta balansu bieli - raczej w ograniczonym zakresie, bo jako pocztowkowiec lubie zafarby "filmowe" (w znaczeniu, jak za
czasow kiedy robilo sie na standardowym filmie do swiatla dziennego). potem kontrasty, zeby dobrze wygladalo na pelnym ekranie monitora, profil i nasycenie kolorow, automatyczne korekty optyczne i odplamkowanie
(w sumie jedyne u mnie zmudne). z lokalnych korekt, poza odplamkowaniem, dosc czesto uzywam polowek 0.5 EV, jesli to co zakladalem (lub nie) w realu gdzies tam jest ciut za slabe badz za mocne.

wybor zdjec do prezentacji w sieci - zawsze wedlug wlasnego wyczucia co mnie sie podoba. wiem mniej wiecej jak ludzie reaguja na okreslone zdjecia, ale pokazuje pod swoim katem, ufajac wlasnemu smakowi, nie chwilowym
modom czy przekonaniom internetowym. wybor pojedynczych zdjec jest prosty (musze po prostu miec to poczucie, ze to jest to zdjecie), w przypadku kolekcji czy pokazow slajdow znaczenie ma spojnosc zestawienia
i tez odpowiednia kolejnosc. na filckrze akurat zdjecia wrzucam chronologicznie, wiec z ta kolejnoscia na pewno moznaby lepiej, gdyby robic pokaz slajdow.