Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Filtr ND Problem

Coś już napisał

Domyślnie Filtr ND Problem

Witam

Interesuje mnie zakup filtra ND. Mam Obiektyw SMC TAKUMAR 50mm 1.4 i nie ukrywam że głębia jest wspaniała przy takim F i nie chciałbym jej zbyt często tracić Dlatego przede mna stoi zakup filtra ND o średnicy 58mm...gdyż w niedalekiej przyszłości planuje zakup czegos pod taka średnicę i teraz pytanie brzmi który filtr polecacie Stały ND2? ND4? ND8? czy Flipery? Obeceni mogę wydać 100~150zł.
    Pozdrawiam Serdecznie

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie Odp: Filtr ND Problem

Cytat Zamieszczone przez xxmystiquexx Zobacz posta
    ... który filtr polecacie Stały ND2? ND4? ND8? czy Flipery?...
    flipera (jakkolwiek to się zwie fachowo?) polecam odpuścić, natomiast radziłbym się zastanowić nad cockinami. Koszt hitecha (od 2.1 do 3.0) to troszkę ponad 200zł, zwyczajne ND4, ND8 w zależności od firmy to 20-80 zł.

Odpozdrawiam.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Nie sądzę żeby ktoś Ci odpowiedział jakiego stopnia masz kupić filtr :-). Przecież to Ty wiesz najlepiej co i gdzie będziesz fotografował. Jak chcesz pstrykać na plaży w pełnym słońcu to raczej mocno ciemny, jak w pochmurne dni w lesie to niskie ND.
    A co do marki to nie wypowiem się, ja rzadko używam ND, chyba HOYA. Jak dla mnie jest wystarczający. Patrz żeby nie wprowadzał zafarbu, jak lubią to robić tanie wynalazki.
    300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez dzidofon Zobacz posta
    ... Patrz żeby nie wprowadzał zafarbu, jak lubią to robić tanie wynalazki.
    Pierwsze primo taki GREEN L (tani jak barszcz) spisuje się nad wyraz dobrze, a drugie primo przy pełnym filtrze można podciągnąć temperaturą barwową. Ważniejszą sprawą (piszę ciągle o systemie cockina) jest podatność na łapanie najprzeróżniejszych blików i flar oraz ogólny spadek jakości.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Coś już napisał

No to może jest jakieś inne magiczne rozwiązanie ?

Coś już napisał Awatar meg83
    Miasto
    Kraków

inwestuj w system cokina - to najtańsze rozwiązanie; holder etc mogą być chińczyki ale filtry już nie - najtańsze bdb to hitechy - na początek spróbuj z ND 1.2 który kupisz za ok 90zł, holder + adapter za ok 25zł

może w przyszłości kupisz inne szkło - dokupisz tylko adapter za kilka złotych i będziesz używać wszystkich filtrów

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Marumi DHL Light Control 8 - mniej niż stówę, 3 przysłony wystarczy do 50/1.4.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Coś już napisał Awatar Rafał K

Polecam filtr nakręcany, w tym budżecie optymalny wybór to mz hoya lub marumi. dobór mocy filtra to już zależy od potrzeb fotografa.

Uprawnienia umieszczania postów