Ostatnio edytowane przez tombas ; 21-10-2012 o 13:37
Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
(R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)
No właśnie, różne takie sytuacje miały miejsca na początku tego roku i wcześniej. Od tamtej pory uważam i myślę kilka razy zanim coś zrobię.
Nie dokonywałem przelewu na jego konto, tylko jakiejś kobiety, nawet nie o tym samym nazwisku. Jak googluję, to nie ma nawet numeru telefonu. Myślisz, że trzymam wszystkie kartony po przesyłkach? Albo chociażby świstki zerwane z paczek? Raczej nikt tego nie robi. A nie mailowałem z nim, tylko wszystko ustalane było telefonicznie.
Ale żeby tak nagle się tak radykalnie rozkalibrowało? Owszem, może mydliło trochę juz wcześniej, ale taki radykalny skok jakości pracy szkła?
Nie ważne, na razie można uznać to za koniec tematu. Dzisiaj wieczorem zapakuję obiektyw z opisem usterki i płytką CD i przekażę zaufanej osobie, która to dla mnie dostarczy. Jak już będę wiedział co i jak, to napiszę.![]()
C60D + Canon EF 24-70mm 2.8 L + Tokina AT-X 11-16mm 2.8 + Canon 50mm 1.8 + Tokina MD 135mm 2.8 + Speedlite 430EX
Rowniez obstawiam niedokladne zlozenie, wyglada to na rozjustowanie ukladu soczewek. Lub jesli nie byl rozkrecany a kupiony jako nowy to moze to jakis fabryczny second? Cholera wie czy typ nie zalatwil go gdzies z fabryki z odrzutu? Dziwna sprawa tak w ogole.
Sent from my BlackBerry 9900 using Tapatalk
5D, stałki, zoomy
nie wiem, czy było: ostrzyłeś przez LV lub ręcznie?
Ostrzenie przy LV lub bez niego wskazywaloby na problem z ukladem AF w puszce. Przy niewlasciwym torze optycznym (rozjustowaniu soczewek) nie bedzie roznicy.
5D, stałki, zoomy
Podobne "efekty" uzyskiwałem moim 50 1.4 kiedy spadło na ziemię z 10 cm i tyłem wyskoczył zespół soczewek, który później wcisnąłem do środka. ;-)
5d2, 33, X100, 35 f/1.4, 85 f/1.8, 17-40 f/4
Odkopię trochę temat. Zdjęcia z mojej tokiny na pierwszy rzut oka wydawały się super ostre (bliskie kadry), jednak jak przyjrzałem się lepiej i obejrzałem wszystkie, to coś mi tu śmierdzieć zaczęło... Możliwe, że pochopnie zdiagnozowałem. Czy body może powodować takie mydlenie? Jeżeli tak, to dlaczego?
Obiektywy, poza pojedynczymi paprochami, są czyste i niezatłuszczone, czyszczone rotinem. Lustro też poza odrobiną kurzu wygląda na czyste, matryca też jest czysta. Zaraz wrzucę zdjęcia poglądowe.
Ostatnio edytowane przez Tolek ; 25-10-2012 o 11:23
C60D + Canon EF 24-70mm 2.8 L + Tokina AT-X 11-16mm 2.8 + Canon 50mm 1.8 + Tokina MD 135mm 2.8 + Speedlite 430EX
Af moze nie trafiac z winy bledow ostrzenia ukladu AF w puszce. Przedmuchaj spod komory lustra, czujniki af znaczy sie. Czasami cos tam wlezie i powoduje bledne dzialanie.
Jesli to nie to, byc moze warto byloby zestaw skalibrowac.
Ostatnio edytowane przez fleder ; 25-10-2012 o 11:46
5D, stałki, zoomy
IMG_1326.JPG - Speedy Share - upload your files here
IMG_1327.JPG - Speedy Share - upload your files here
IMG_1328.JPG - Speedy Share - upload your files here
IMG_1329.JPG - Speedy Share - upload your files here
AF w puszce kalibruje się w serwisie czy samemu? Przedmuchiwałem lustro i matrycę przed zrobieniem tych zdjęć.
Ostatnio edytowane przez Tolek ; 25-10-2012 o 12:05
przetestuj to szkło na innym (nie swoim) body, może coś się wyjaśni
chyba masz jakichś canoniarzy w okolicy?