Na tych zdjęciach jest wszystko ok. z tym obiektywem moim zd. Po co usuwasz Exif'y, skoro chcesz pomocy? Podaj przynajmniej parametry ekspozycji poszcz. zdjęć.
Tamto pierwsze zdjęcie z samochodem jest poruszone (pomijając, ze zapodajesz zrzuty ekranowe).
AF Canona średnio sobie radzi z jasnymi, aberującymi obiektywami (do których np. należy 24-70L, szczególnie na krótkim końcu), o czym można poczytać tu i ówdzie po angielsku. Wychodzi to najczęściej na zdjęciach z większego dystansu. To, że obiektyw ma czerwony pasek i kosztuje kilka tyś. nie znaczy że będzie robił zdjęcia macro z 30m. Nie wiem jakiego body używasz. Ja mam ten obiektyw 2 lata i to jest dobry, ostry zoom reporterski. Nic niepokojącego nie widzę w JPEG'ach zapodanych powyżej. Do mankamentów AF Canona trzeba się przyzwyczaić i nauczyć z tym żyć, albo zmienić system (czy aby na pewno to coś da?), lub ...format. Natomiast do lustrzanek entry-level radziłbym używać obiektywów podobnej klasy co aparat - razem robią ostrzejsze zdjęcia.