Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Zestaw makro

Domyślnie Odp: Zestaw makro

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Po prostu wziąłem linkę z tego samego sklepu co Steeler, ale po przeczytaniu opisu widzę, że mają jakąś dziwną konstrukcję.
    Osobisie szukałbym pierścieni m42 - bo proste i tanie; lub właśnie z przeniesieniem automatyki - bo można zastosowac do wszystkich obiektywów, ale są droższe.
    Mam pierścienie z przeniesieniem automatyki, ale nie wiem czy to nie jest zbędny wydatek. Wszystko i tak robię w manualu.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Ja też, ale akurat ostrość wolę nastawiać przy otwartej przysłonie.
    Pierścienie m42 mają sens przy stosowaniu obiektywów z mocowaniem m42, jak ów Jupiter.

Miasto
    Kielce

Jaką skalę mógłbym uzyskać?

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

W przypadku pierścieni pośrednich skalę odwzorowania obliczasz dzieląc długość wstawionych pierścieni przez ogniskową. Komplet pierścieni m42 ma całkowitą długość 49 mm = 7+14+28, czyli dla Twojego jupitera wychodzi 49:85 = 0,6, przy nastawieniu na ∞.
    Dodatkowo nastawiając na odległość minimalną uzyskasz jeszcze 12-15 mm (tak myślę) - o tyle mniej-więcej wysunie się obiektyw od położenia ∞, sprawdź to, bo tak sobie gdybam. Czyli powinieneś uzyskać maksymalnie około 0,75=(49+15):85.
    Ale na początek Twojej przygody z makro nie ścigałbym większych skal.

Pierścienie z bagnetem EF i automatyką są trochę dłuższe, mój komplet ma 65 mm = 13+21+31.

W przypadku soczewki dodatkowej (drugi obiektyw jest taką bardzo dobrą soczewką) skalę oblicza się na podstawie obu ogniskowych i odległości między obiektywami, dość skomplikowane i lepiej sprawdzać to empirycznie.

Miasto
    Kielce

Dosyyyć dawno mnie tu nie było. Postanowiłem, że sprawdzę i pierścienie i odwrotne mocowanie. Koszta są niewielkie, a spróbować zawsze tego chciałem Dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam. Efektami pewnie się pochwalę.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów