Ja też, ale akurat ostrość wolę nastawiać przy otwartej przysłonie.
Pierścienie m42 mają sens przy stosowaniu obiektywów z mocowaniem m42, jak ów Jupiter.
Jaką skalę mógłbym uzyskać?
W przypadku pierścieni pośrednich skalę odwzorowania obliczasz dzieląc długość wstawionych pierścieni przez ogniskową. Komplet pierścieni m42 ma całkowitą długość 49 mm = 7+14+28, czyli dla Twojego jupitera wychodzi 49:85 = 0,6, przy nastawieniu na ∞.
Dodatkowo nastawiając na odległość minimalną uzyskasz jeszcze 12-15 mm (tak myślę) - o tyle mniej-więcej wysunie się obiektyw od położenia ∞, sprawdź to, bo tak sobie gdybam. Czyli powinieneś uzyskać maksymalnie około 0,75=(49+15):85.
Ale na początek Twojej przygody z makro nie ścigałbym większych skal.
Pierścienie z bagnetem EF i automatyką są trochę dłuższe, mój komplet ma 65 mm = 13+21+31.
W przypadku soczewki dodatkowej (drugi obiektyw jest taką bardzo dobrą soczewką) skalę oblicza się na podstawie obu ogniskowych i odległości między obiektywami, dość skomplikowane i lepiej sprawdzać to empirycznie.
Dosyyyć dawno mnie tu nie było. Postanowiłem, że sprawdzę i pierścienie i odwrotne mocowanie. Koszta są niewielkie, a spróbować zawsze tego chciałemDzięki za odpowiedzi, pozdrawiam. Efektami pewnie się pochwalę.