ze zdjęciami gór jest tak, że identycznie foci góry 95% turystów idących przez szlak. Dla mnie po prostu takie kadry są juz nudne a szczególnie z tak obfotografowanych i znanych mi gór jak Tatry...
ze zdjęciami gór jest tak, że identycznie foci góry 95% turystów idących przez szlak. Dla mnie po prostu takie kadry są juz nudne a szczególnie z tak obfotografowanych i znanych mi gór jak Tatry...
http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...
Dzięki za opinię. Ogólnie sam dość krytycznie podchodzę do swoich zdjęć (jeszcze z żadnego nie byłem naprawdę zadowolony), ale o takim podejściu nie pomyślałem. Zapamiętam.
Tymczasem dodaję kolejny zestaw.
Tym razem znowu Iran, bo to najciekawsze, co mam
Zaszalałem i wrzucam 4 zdjęcia na raz:
10
11
12
13
Od tej pory będą tylko 'świeże' kadry, ale nie od razu :wink:
Krajobrazy wychodzą Ci najlepiej
10. Ten cień na 1/3 kadru psuje efekt.
11. Ta brama, a raczej jej ściany są prześwietlone. Jeśli chciałeś skupić uwagę odbiorcy na bramie to wnętrze powinno być mniej widoczne. Widać tam odbicie światła, trochę kolorowych ścian. Nie wiem na czym skupić uwagę.
13. Szkoda, że osoba w lewej części kadru jest słabo widoczna. Ujęcie jest zbyt ciemne.
Ćwicz dalej, pozdrawiam:smile:
Krajobrazów pewnie od tej pory będzie pewnie najwięcej, więc miło to słyszeć.
Dzięki za opinię. Postaram się zapamiętać.
Faktycznie wypunktowałeś największe problemy, jakie miałem podczas robienia zdjęć w Iranie - bardzo silne światło i kontrast. Z tym walczyłem przy obróbce zdjęcia nr 11. Jak widać nie do końca wyszło.
Co do 13, to miałem drugie, jaśniejsze, ale już bez wzroku skierowanego na żyrandol (taki był początkowy zamysł przy robieniu tego zdjęcia) i cały lewy górny róg był prześwietlony.
Podszedłem jeszcze raz do obróbki tego zdjęcia:
13b
Jak to teraz wygląda?
A ćwiczyć się postaram, jeszcze raz dzięki za opinię.
Ostatnio edytowane przez rysz ; 25-10-2012 o 18:16