Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Ef-s 18-55 II - luzy na tubusie

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

Domyślnie Ef-s 18-55 II - luzy na tubusie

Koledzy i kolezanki, prosze o opinie na bazie waszych doświadczeń w temacie posta. Co prawda google wyrzuca sporo sygnałów od użytkowników tego szkła, że w ich egzemplarzach również tubus rusza sie na boki, ale nie znalazłem nigdzie jasnej opinii czy to juz jest stan alarmujący i świadczący o kwalifikacji do naprawy.
    Ja moj egzemplarz kupiłem w tym tygodniu na.allegro, używany. Sprzedawca określił go oczywiście jako sprawny i w bardzo dobrym stanie.
    Genernie działa, zdjec jeszcze nie miałem czasu przejrzec ale martwi mnie takie ponad milimetrowe kiwanie sie na boki. Przejmować sie tym czy olać to?
    piątka, trochę szkła i gadżety

Coś już napisał Awatar kermiter

Domyślnie Odp: Ef-s 18-55 II - luzy na tubusie

kiedyś miałem takowy i pamiętam, że również miałem luzy, wiec raczej nie warto się tym przejmować...
    Fotografie są jak cebula - mają warstwy. - Shrek

Moje zdjęcia

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

wrzuć na luz

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

postaram się ;-)

--- Kolejny post ---

postaram się ;-)

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Przy tym obiektywie wszelkie luzy to normalna sprawa Rób zdjęcia i jeśli te będą wychodzić OK, to się w ogóle tym nie przejmuj! Za te pieniądze i tak nie znajdziesz nic lepszego.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Coś już napisał
    Miasto
    Śląsk

I u mnie tak było , także jak widać nie masz co się martwić

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

Ok, dzięki za sygnały potwierdzenia.

Pytałem, bo nie byłem pewny czy to już wada wynikła z użytkowania (ukryta?) czy też syndrom TTTM (ten typ tak ma )
    Dokładnie takie szkiełko miałem ok 2 lata temu i tylko na niedługo (w komplecie z 550D) i po prostu nie pamiętałem jak to było. Teraz kupiłem bardzo fajny egzemplarz 40D - dla zabawy oraz w celach edukacyjnych dla rodzinki i dokupuję powoli do niego podstawową szklarnię. I to dlatego chciałem mieć pewność jak to u Was wygląda. Co do zdjęć po prostu z braku czasu nie miałem jeszcze szansy się temu przyjrzeć, ale martwił mnie taki luz, bo spodziewam się, że tak do końca bez wpływu na układ optyczny to nie pozostaje.
    W każdym razie dziękuję za Wasze wpisy.

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

Domyślnie Ku przestrodze - Ef-s 18-55 II - luzy na tubusie, Ef-50 1.8 - tubus krzywy

Dopisuję dalszy ciąg tej historii, być może trochę z chęci podzielenia się żalem, ale też ku przestrodze. Otóż po Waszych uspakajających wpisach bez problemu uznałem, że z obiektywem jest wszystko ok i nie ma się co czepiać sprzedającego. Dopiero dziś, próbując sfotografować obraz problemu z innym szkłem, z ciężkim szokiem odkryłem że w tym 18-55 nie działa stabilizacja. Wydaje jedynie cichutki pisk i szelest i absolutnie nie porusza soczewkami tak jak powinna!

Powiem szczerze, że jestem załamany. Tym bardziej, że aukcja odbyła się jako licytacja, a sama kwota zakupu to na dzień dobry znikoma szkodliwość społeczna. Z drugiej strony nawet nie wiem jakbym miał zareagować w tej sytuacji i jakie mam możliwości. Tak naprawdę odechciało mi się jakichkolwiek zakupów na aledrogo. Dotychczas nie miałem problemów a tu takie coś. Ja sam zawsze sprzedaję rzeczy z pedantycznym przywiązaniem uwagi do detali, szczerym i dokładnym opisem i jeszcze ani tu ani na forum nie było niezadowolonego z moich szkieł czy body, które oddałem w inne ręce. Ok, rozumiem, że zawsze można powiedzieć, że mogłem uszkodzić, czy też sama się uszkodziła stabilizacja u mnie, tylko jak? Po dwóch użyciach w ciągu siedmiu dni od zakupu? W sterylnych warunkach? Kiedy wiem i jest świadom zasad obchodzenia się z tego rodzaju sprzętem? Jestem zniesmaczony

Czarę goryczy przelał fakt, że tak naprawdę wszystko wzięło się z innego, kolejnego zakupu, tez raczej nietrafionego. Idąc za ciosem, do 40D dokupiłem uzupełnienie podstawowej szklarni w postaci 50 1.8II, również na all... I co się okazało? Jakieś bliki, mory i duszki na 1.8-2.2, przekrzywiona płaszczyzna ostrości.. Czegoś takiego nie widziałem jeszcze. Po bliższym przyjrzeniu się obiektywowi zauważyłem to:

Zwróćcie uwagę na to jak prawa strona tubusu wystaje poza płaszczyznę korpusu obiektywu. Widać to i na tym rozmiarze zdjęcia. Przypuszczam, że to jest przyczyna nierównoległości płaszczyzny ostrości i raczej nie jest to normalne, nawet w tak tanim obiektywie

Tak że uważajcie na to co kupujecie. Ja nie twierdzę, że wszyscy wystawiający aukcje próbują coś ukryć lub przemycić, w sumie nawet nie mam 100% podstaw co do moich przypadków aby jakiekolwiek oskarżenia czy podejrzenia wysnuwać. Sam kupiłem kilka szkieł i jedno body i było wszystko ok. Ale sami powiedzcie - coś tu nie gra chyba ... Widać, że im tańszy przedmiot tym bardziej trzeba uważać
    Ostatnio edytowane przez bob_ ; 23-10-2012 o 21:23

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

Będę się niestety dopisywał post pod postem ale jest to konieczne.
    W odniesieniu do wcześniejszych informacji na temat stabilizacji w ob. 18-55 całkowicie się z tego wycofuję i muszę posypać głowę popiołem za zbyt pochopną diagnozę i wypisywanie bzdur na forum bez głębszej analizy.
    Na tamtą chwilę byłem absolutnie przekonany o słuszności swoich racji, niemniej podszedłem z obiektywem do znajomego, który podszedł do tego na spokojnie i wykazał, że stabilizacja jednak działa. Przyzwyczajony do elek, uznałem, że skoro wyraźnie nie słychać mechanizmu a wizjerze też nie widać szybkiej, "gwałtownej" reakcji IS'a to coś jest nie tak. Mi wydało się, że ten cichy szelest-popiskiwanie dokładnie świadczy o usterce. Byłem w błędzie. Najwyraźniej w tych obiektywach stabilizacja jest właściwie niesłyszalna.
    Dlatego wybaczcie niepotrzebny zamęt, a gdyby tu kiedykolwiek trafił sprzedawca, jeśli to czyta, to jeszcze raz przepraszam za nieuzasadnione pretensje.

Niemniej, to co napisałem o 50 1.8 podtrzymuję, bo jest ewidentnie krzywy, a na zdjęciach jest jakaś tragedia w moim przekonaniu. Będę najprawdopodobniej wysyłał go na Żytnią do ekspertyzy.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

pisałem "wrzuć na luz"
    co do 50/1.8. nigdy go nie polubiłem; nie był krzywy, ale...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów