"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Kolega pyta czy ten zestaw da rade wykorzystac zarówno do fotografii jak i wideo. A więc odpowiedź brzmi, że tak, ale z zastrzeżeniami jak wyżej w komentarzach.
Szczerze mówiąc jeżeli miałbym do wyboru tylko jeden statyw i jedną głowicę to najlepszym rozwiązaniem jest statyw foto i głowica wideo - jest to kompromis ale w miarę znośny. Dla porównania odwrotna sytuacja, czyli statyw wideo i głowica foto jest moim zdaniem o wiele gorszym rozwiązaniem.
Manfrotto 501HDV | 055XPROB
Manfrotto 501HDV | 055XPROB Fluid Video Head/Legs Review - YouTube
Jeśli chdzi o wspomniany statyw to jest zupełnie OK i na dobrą sprawę nie ma się do czego przyczepić.
Natomiast głowica bardzo specyficzna - trochę przyciężka i do tego niezbyt uniwersalna.
Osobiście używam Manfrotto z głowicą kulową z zapasem obciążalności i z podziałką - mega uniwersalna.
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Wiesz jak ja filmuję to liczy się to co dla mnie jest dobre i sprawdzone, także nie bierz tego do siebie ale zwyczajnie polecam tylko rozwiązania sprawdzone w boju osobiście. Całe lata męczyłem się z różnymi statywami do foto przy filmie i nigdy nikomu nie będę tego polecał, a że da się - pewnie że się da. I z parasola można statyw zrobić
.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
A, no chyba, że tak. Bo ja raczej to odebrałem tak, że sprawdzałeś i uznałeś, że się nie nadaje i nie polecasz, a nie że "polecasz tylko rozwiązania sprawdzone osobiście".
Kręcę i kręciłem na tych nogach i prawie tej samej głowicy (701HDV - o połowę lżejsza od 501) dziesiątki godzin i złego słowa nie mogę powiedzieć począwszy od stabilności, przez ergonomię po wytrzymałość i na pewno nie tylko "da się", ale "jest do tego przeznaczony".
Oczywiście nie jest to profi filmowy komplet i nie jest "fabrycznie uniwersalny", ale poza tym moim jest wart swojej ceny i u kolegi się sprawdzi.![]()
701 to nie tylko połowa wagi 501 ale też brak regulacji oporów w pionie i poziomie. Ustaw duży opór w 501 w poziomie i doświadczysz tego co ja czyli przesuwających się nóg po podłożu.