Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Manfrotto 055XPROB + 501HDV

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Manfrotto 055XPROB + 501HDV

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Rozumiem, że sprawdzałeś?
    Oczywiście.
    Jest dokładnie jak napisał kolega wyżej. Do tego Frotka robi genialne statywy video - wielokrotnie tańsze od odpowiedników konkurencji wiec po co się męczyć.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna

Kolega pyta czy ten zestaw da rade wykorzystac zarówno do fotografii jak i wideo. A więc odpowiedź brzmi, że tak, ale z zastrzeżeniami jak wyżej w komentarzach.
    Szczerze mówiąc jeżeli miałbym do wyboru tylko jeden statyw i jedną głowicę to najlepszym rozwiązaniem jest statyw foto i głowica wideo - jest to kompromis ale w miarę znośny. Dla porównania odwrotna sytuacja, czyli statyw wideo i głowica foto jest moim zdaniem o wiele gorszym rozwiązaniem.

Początki nałogu
    Miasto
    Kielce/fr

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Oczywiście.
    To ciekawe, bo jak ja filmuję (a filmuję dużo) to nogi są stabilne. Chyba, że REDa wrzucasz, to faktycznie.

Pełne uzależnienie

Jeśli chdzi o wspomniany statyw to jest zupełnie OK i na dobrą sprawę nie ma się do czego przyczepić.
    Natomiast głowica bardzo specyficzna - trochę przyciężka i do tego niezbyt uniwersalna.
    Osobiście używam Manfrotto z głowicą kulową z zapasem obciążalności i z podziałką - mega uniwersalna.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    To ciekawe, bo jak ja filmuję (a filmuję dużo) to nogi są stabilne. Chyba, że REDa wrzucasz, to faktycznie.
    Wiesz jak ja filmuję to liczy się to co dla mnie jest dobre i sprawdzone, także nie bierz tego do siebie ale zwyczajnie polecam tylko rozwiązania sprawdzone w boju osobiście . Całe lata męczyłem się z różnymi statywami do foto przy filmie i nigdy nikomu nie będę tego polecał, a że da się - pewnie że się da. I z parasola można statyw zrobić .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Wiesz jak ja filmuję to liczy się to co dla mnie jest dobre i sprawdzone, także nie bierz tego do siebie ale zwyczajnie polecam tylko rozwiązania sprawdzone w boju osobiście . Całe lata męczyłem się z różnymi statywami do foto przy filmie i nigdy nikomu nie będę tego polecał, a że da się - pewnie że się da. I z parasola można statyw zrobić .
    A, no chyba, że tak. Bo ja raczej to odebrałem tak, że sprawdzałeś i uznałeś, że się nie nadaje i nie polecasz, a nie że "polecasz tylko rozwiązania sprawdzone osobiście".
    Kręcę i kręciłem na tych nogach i prawie tej samej głowicy (701HDV - o połowę lżejsza od 501) dziesiątki godzin i złego słowa nie mogę powiedzieć począwszy od stabilności, przez ergonomię po wytrzymałość i na pewno nie tylko "da się", ale "jest do tego przeznaczony".
    Oczywiście nie jest to profi filmowy komplet i nie jest "fabrycznie uniwersalny", ale poza tym moim jest wart swojej ceny i u kolegi się sprawdzi.

Pełne uzależnienie

701 to nie tylko połowa wagi 501 ale też brak regulacji oporów w pionie i poziomie. Ustaw duży opór w 501 w poziomie i doświadczysz tego co ja czyli przesuwających się nóg po podłożu.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów