Cytat Zamieszczone przez maverick Zobacz posta
[...] Moje problemy z ostrością zaczęły się po przesiadce na 5D MIII. [...] Przy 24-70 f2.8 jest całkiem nieźle przy 50mm, właściwie nieźle jest od 40-70, ale przy szerokim końcu jest taki FF, że można paść.
Tak dokładnie jest z tym obiektywem (w wersji pierwszej) - trzeba się nauczyć robić nim zdjęcia na 5D3 szerokim końcem, bo można to w dużym stopniu opanować, ale idealnie w 100% nie będzie na 24mm. Chodzi głównie o dobieranie właściwych punktów AF i kierowanie ich w nieprzypadkowe punkty kadru - trochę jak wybieranie mniejszego zła. Dlatego pozbyłem się tego szkła (skądinąd bardzo zacnego egzemplarza) i wziąłem następcę - ten pomaga robić zdjęcia i pozwala też na spokojne stosowanie precyzyjnego punktu AF w bardzo wielu przypadkach. Nie chce jednak powiedzieć, że stary 24-70L jest kiepskim szkłem - bynajmniej, to był i jest kawał porządnego szkła.

Dla przykładu: ostrzę na 70mm, żeby było precyzyjniej na gości z odległości jakieś 6-7m, "przekręcam" obiektyw na 24-30mm i na zdjęciu ostrość jest na ścianie, która stoi jakieś 5m za gościem.
Jest prawidłowo, bo w tym przypadku robisz dokładnie wszystko, żeby uzyskać nieostre zdjęcie. W ten sposób równie dobrze mógłbyś wcale nie ostrzyć.

Zakładam, że jeśli kogoś dotykają takie problemy, to jedynym wyjściem jest zakup innego zestawu?
Na przypadek "z gościem i ścianą" nie pomoże zmiana systemu. Pomoże edukacja , bez urazy.

Moja koleżanka fotografuje Nikonem 800 z 24-70 i 70-200. Nie ma za wiele wiedzy o tym co robi, bo albo używa auto albo foci wszystko na 2.8 i nawet nie wiecie jak mnie wkuXXXa, kiedy widzę, że przy 2.8 ma ostre fotki.
Poza studiem w 99,9% używam 2.8 i też mam ostre fotki. Nieostrych nie pokazuję.. Znam innych, którzy też tak mają na Canonie .
Masz przyzwoity sprzęt, tylko hm.. może nad obsługą trochę trzeba popracować . W każdym razie, na 5D3 zielony kwardacik to gwarancja losowej ostrości, a na pewno nie recepta na udane obrazki. Taki aparat.