Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Kalibracja obiektywu pod body

Domyślnie Odp: Kalibracja obiektywu pod body

Witam, Podłączę się z pytankiem do CSI.
    W ubiegłym tygodniu odebrałem z serwisy obiektyw 70-300 is usm po kalibracji do mojego body. Widoczna jest poprawa, bo już przynajmniej w wizjerku obraz wygląda na ostry. Jednak po dokładniejszych testach widać wyraźny FF. Dużo obiecywałem sobie po tym szkiełku, jednak tak naprawdę nie udało mi się wykonać żadnego ostrego zdjęcia, a co dopiero mówić o takich z publikacji reklamowych lub testów tego obiektywu. Nic tak nie rozstraja nerwów jak nieostre zdjęcia z pleneru. Obiektyw testowałem w bardzo dobrych warunkach oświetlenia w pełnym zakresie ogniskowych i rozmaitych czasach i przysłonach (mydło i FF).
    Czy można liczyć na ponowną kalibracje i tak żeby Technik wykonał kilka fotek przez otwarte okno a nie tylko tablicę testową?
    Pozdrawiam JT

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez jacek1708 Zobacz posta
    Witam, Podłączę się z pytankiem do CSI.
    W ubiegłym tygodniu odebrałem z serwisy obiektyw 70-300 is usm po kalibracji do mojego body. Widoczna jest poprawa, bo już przynajmniej w wizjerku obraz wygląda na ostry. Jednak po dokładniejszych testach widać wyraźny FF. Dużo obiecywałem sobie po tym szkiełku, jednak tak naprawdę nie udało mi się wykonać żadnego ostrego zdjęcia, a co dopiero mówić o takich z publikacji reklamowych lub testów tego obiektywu. Nic tak nie rozstraja nerwów jak nieostre zdjęcia z pleneru. Obiektyw testowałem w bardzo dobrych warunkach oświetlenia w pełnym zakresie ogniskowych i rozmaitych czasach i przysłonach (mydło i FF).
    Czy można liczyć na ponowną kalibracje i tak żeby Technik wykonał kilka fotek przez otwarte okno a nie tylko tablicę testową?
    Pozdrawiam JT
    Z mojego doświadczenia ich świat to tablica testowa Choć ja kiedyś spędziłem u nich cały dzień, oddawałem obiektyw nie odchodząc od lady.. W końcu po 18 WYSZEDŁ DO MNIE TECHNIK dowiedziałem się że ten model tak ma... Oddałem szkło do sklepu i wymieniłem na takie które śmiga aż miło

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

wiktor jakie szkło to było?
    Ja ostatnio oddałem dwie piątki mk1 i dwa szkła 35/2 i 85/1.8 - po kalibracji jest o wiele lepiej, szkła częściej i dokładniej trafiają.Oczywiście pierw body pod wzorzec a później kalibracja obiektywów....
    Regulamin pkt 8.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Canon 50/1.4. Początkowo miał spory FF, później minimalny FF, który na bliższych dystansach był do zaakceptowania ale niestety czym dalej tym gorzej. Wziąłem druga sztukę, która była fajna jakościowo ale i tak powyżej 3m lubiła przestrzelić. Ostatecznie wybrałem 35/1.4 i jest ostro tam gdzie chce

Dopiero zaczyna

Witam, podepnę się również - niedawno kupiłem canon 50 f1.8 II, ale okazuje się, że posiada FF, rzadko uda mi się trafić z ostrością, chciałbym wysłać obiektyw z body (550D), ale mam pytanie czy po kalibracji obiektywu widoczne są ślady ingerencji, oraz czy można kalibrować tylko obiektyw, ponieważ posiadam jeszcze inny do tego body.
    Ostatnio edytowane przez samir ; 19-08-2013 o 11:08

Dopiero zaczyna Awatar maverick

Po zakupie 5D skończyły się moje problemy z jakością i ostrością fotek i od tamtego czasu nie chciałem psuć sobie nerwów i czytać historii innych o problemach podobnych do moich z 20D (stare "dobre" czasy). Moje problemy z ostrością zaczęły się po przesiadce na 5D MIII. Może to specyfika matrycy 5D, że odchyłki nie były specjalnie widoczne, ale w MIII wszystkie niedoróbki wychodzą ze zdwojoną siłą.
    Dwa razy wysłane body na Żytnią. Za pierwszym razem kalibracja AF, bo podobnie nie spełniał norm producenta ... i nic. Kolejny raz razem z obiektywem i znów słyszę, że w body wyregulowano AF. Kiedy powiedziałem o tym panu z serwisu, to w słuchawce zaległa cisza, którą sam musiałem przerwać. Już wiem, że na nic nie mogę liczyć. Skalibrowano również obiektyw pod body. I nic specjalnego. Zrobiłem jedną sesję starym body i jest kiepsko. Nie wiem już, czy jest to efekt tej "kalibracji". Chyba złożę reklamację. Przy 24-70 f2.8 jest całkiem nieźle przy 50mm, właściwie nieźle jest od 40-70, ale przy szerokim końcu jest taki FF, że można paść. Dla przykładu: ostrzę na 70mm, żeby było precyzyjniej na gości z odległości jakieś 6-7m, "przekręcam" obiektyw na 24-30mm i na zdjęciu ostrość jest na ścianie, która stoi jakieś 5m za gościem. W domu sprawdzałem z 50cm ostrzyć na przedmiot i przy 70mm obiektyw daje ostry obraz i dajmy 0.5m na podziałce, ale przy ostrzeniu z 70mm nie jest ostro i podziałka na obiektywie minimalnie się przestawi. Im dalej tym różnica wskazań na obiektywie bardziej się różni.
    Z doświadczenia wiem, ze mikroregulacja może i działa, jeśli fotografujemy w podobnych warunkach i przy podobnej odległości do obiektu, w pozostałych na nic się nie zda.

Zakładam, że jeśli kogoś dotykają takie problemy, to jedynym wyjściem jest zakup innego zestawu?

Moja koleżanka fotografuje Nikonem 800 z 24-70 i 70-200. Nie ma za wiele wiedzy o tym co robi, bo albo używa auto albo foci wszystko na 2.8 i nawet nie wiecie jak mnie wkuXXXa, kiedy widzę, że przy 2.8 ma ostre fotki.
    Od początku pracuje na Canonie, czuje się, że jestem w czarnej DXXXX i jeśli mam coś zmieniać, to przykro mi to mówić, ale nie będzie to dalej Canon.
    EOS 5D MIII, MI | 17-40/4L + 24-70/2.8L + 70-200/4L | 600EX-RT + 550EX

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez maverick Zobacz posta
    Dla przykładu: ostrzę na 70mm, żeby było precyzyjniej na gości z odległości jakieś 6-7m, "przekręcam" obiektyw na 24-30mm i na zdjęciu ostrość jest na ścianie, która stoi jakieś 5m za gościem. W domu sprawdzałem z 50cm ostrzyć na przedmiot i przy 70mm obiektyw daje ostry obraz i dajmy 0.5m na podziałce, ale przy ostrzeniu z 70mm nie jest ostro i podziałka na obiektywie minimalnie się przestawi. Im dalej tym różnica wskazań na obiektywie bardziej się różni.
    Opisałeś to tak jakbyś ustawiał ostrość na jednej ogniskowej a potem robił fotkę na innej ogniskowej bez powtórnego ustawienia ostrości.
    No jest to gwarancja uzyskania nieostrego zdjęcia większością zoomów.
    Ostatnio edytowane przez marfot ; 07-12-2013 o 11:17
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Początki nałogu
    Miasto
    Kielce/fr

maverick Na twoim miejscu juz danwo bym zmienil marke , skoro twoja kolezanka nie ma zadnych problemow to masz konkretny przyklad ze nei warto siedziec dluzej w canonie.

Uzależniony

[...] Moje problemy z ostrością zaczęły się po przesiadce na 5D MIII. [...] Przy 24-70 f2.8 jest całkiem nieźle przy 50mm, właściwie nieźle jest od 40-70, ale przy szerokim końcu jest taki FF, że można paść.
    Tak dokładnie jest z tym obiektywem (w wersji pierwszej) - trzeba się nauczyć robić nim zdjęcia na 5D3 szerokim końcem, bo można to w dużym stopniu opanować, ale idealnie w 100% nie będzie na 24mm. Chodzi głównie o dobieranie właściwych punktów AF i kierowanie ich w nieprzypadkowe punkty kadru - trochę jak wybieranie mniejszego zła. Dlatego pozbyłem się tego szkła (skądinąd bardzo zacnego egzemplarza) i wziąłem następcę - ten pomaga robić zdjęcia i pozwala też na spokojne stosowanie precyzyjnego punktu AF w bardzo wielu przypadkach. Nie chce jednak powiedzieć, że stary 24-70L jest kiepskim szkłem - bynajmniej, to był i jest kawał porządnego szkła.

Dla przykładu: ostrzę na 70mm, żeby było precyzyjniej na gości z odległości jakieś 6-7m, "przekręcam" obiektyw na 24-30mm i na zdjęciu ostrość jest na ścianie, która stoi jakieś 5m za gościem.
    Jest prawidłowo, bo w tym przypadku robisz dokładnie wszystko, żeby uzyskać nieostre zdjęcie. W ten sposób równie dobrze mógłbyś wcale nie ostrzyć.

Zakładam, że jeśli kogoś dotykają takie problemy, to jedynym wyjściem jest zakup innego zestawu?
    Na przypadek "z gościem i ścianą" nie pomoże zmiana systemu. Pomoże edukacja , bez urazy.

Moja koleżanka fotografuje Nikonem 800 z 24-70 i 70-200. Nie ma za wiele wiedzy o tym co robi, bo albo używa auto albo foci wszystko na 2.8 i nawet nie wiecie jak mnie wkuXXXa, kiedy widzę, że przy 2.8 ma ostre fotki.
    Poza studiem w 99,9% używam 2.8 i też mam ostre fotki. Nieostrych nie pokazuję.. Znam innych, którzy też tak mają na Canonie .
    Masz przyzwoity sprzęt, tylko hm.. może nad obsługą trochę trzeba popracować . W każdym razie, na 5D3 zielony kwardacik to gwarancja losowej ostrości, a na pewno nie recepta na udane obrazki. Taki aparat.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

5D3

Proponuję przeczytać instrukcję obsługi, strony 104-110

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów