Zapomniałem dodać:
DSN - Dałeś Się Nabrać
ZPNO - Zacznij Patrzyć Na Oczy
to tak gdyby ktoś szukał![]()
Zapomniałem dodać:
DSN - Dałeś Się Nabrać
ZPNO - Zacznij Patrzyć Na Oczy
to tak gdyby ktoś szukał![]()
Sęk w tym że te Sony nie ma matrycy 1/1.7'' a znacznie większą:
Oczywiście nie tak dużą jak micro43 czy APS-C, ale dużo większą od 1/1.7''
Pewnie że testy DxOMark nie są świętością, ale mogą być jakimś punktem odniesienia.
PS.
Swoją drogą, podobnej wielkości sensor co RX100 ma też smartfon Nokia 808 Pure View.
--- Kolejny post ---
I jeszcze uwaga - na obrazku jest porównanie do APS-C standard, czyli było nie było matryc z cropem x1,5 a nie x1,6 jak u Canona. Różnica między rozmiarem matrycy RX100 a APS-C Canona będzie nieco mniejsza niż na obrazku.
To nadal jest ok. 3x większa matryca. Nie ma szans żeby osiągnąć ten sam obrazek i nie mówię tu o głębi ostrości tylko ogólnej jakości obrazka.
Założę się, że bracia Wright też wielokrotnie słyszeli, że to coś przecież nie poleci :-)
Nie chcę wyjść na fanboja, ale RX100 ma naprawdę fajny obrazek - w sensie prosto z puszki, w porównaniu do obrazka prosto z puszki z mojego 5D. Tyle, że RAW-y z lustrzanki są dalece bardziej "edytowalne", natomiast w przypadku RX100 nie jestem już tak bardzo zadowolony z kolorystyki, etc. Niemniej jednego nie sposób RX100 odmówić - jak na swoje rozmiary i przeznaczenie jest urządzeniem o ponadprzeciętnej jakości obrazu. Co można niby powiedzieć o tym co robią nowe większe puszki Canona, ale z jakimś takim mniejszym przekonaniem w głosie.
Ale widocznie w tym przypadku jest duża róznica technologiczna.
Podobnie różnica jest pomiędzy micro43 a FF, i co prawda micro43 ma niższe oceny niż najnowsze FF (szczególnie w wykonaniu Sony), ale poziom FF sprzed kilku lat (czyli 5DmkI) dogoniło.
Podobnie lepsza technologicznie matryca rozmiarów 1 cala może dogonić osiągami przestarzałą technologicznie matrycę APS. Oczywiście najlepsze APS biją spokojnie matrycę 1'', ale widać Canon takimi nie dysponuje.
Patrząc na to inaczej. Jeśli komuś wystarczał obrazek z takiego np. 50D, to powinien go zadowolić obrazek z najnowszego RX100. Przynajmniej jeśli chodzi o kombinację którą ocenia DxOMark (ISO, DR, rozdzielczość, kolory). Oczywiście tak płytka GO jak z APS jest z 1-calowej matrycy nie do osiągnięcia, pod warunkiem że do APS przyponiemy coś lepszego niż kitowy f/3.5-5/6.
Podobnie jeśli kogoś satysfakcjonował obrazek z 5DmkI dziś może mieć to samo ze znacznie mniejszego micro43 (z najnowszymi matrycami Sony). Oczywiśćie oprócz tak płytkiej GO (choć porównywalnej do tego co możemy dostać z APS - różnica 2/3EV).
Jak widać, smartfony zmuszają kompakty do używania większych matryc. Kompakty z matrycą 1/2.5'' nie dają nic więcej niż bardziej uniwersalny smartfon. A niektóre smartfony zapuszczają się w rejony matryc 1/1.7'' (choćby Nokia N8) czy nawet okolice 1-cala (Nokia 808). Kompakty uciekają smartfonom i podgryzają aparaty ze starszymi matrycami micro43 (z technologicznie słabszymi matrycami Pansonica) czy APS (ze słabszymi technologicznie matrycami Canona). Oczywiście większe matryce na tym samym poziomie technologicznym (micro43 z matrycami Sony czy APS z matrycami Sony albo Fuji) ma lepsze wyniki w testach.
Skok jakości technologicznie widać szczególnie, gdy porównamy matryce o tych samych rozmiarach, np. EP3 z matrycą Pansonica i OM-D z matrycą Sony.
hmm, krytycy dxo nie przedstawiają argumentów i nie pokazują jak czytać te testy. RX 100 dogonił puszki klasy 7d na iso 100-200. Na wyższych iso przegrywa tylko i 1 EV, co uważam za deklasację matryc aps-c. Jak się nie mylę to technikę testu z dxo przejęło fotpolis i dpreview, więc nie ma co szukać dziury tylko pogodzić się z faktem, że canon odstaje.
Niedługo dxo pokaże podstronę z testami komórek i tak naprawdę będzie się liczyć w świcie kompaktów RX100 i Nokia 808. Jak do Nokii dodadzą tryby PASM to będzie sprzęt idealny.
=============
www.fotolux4.blogspot.com/
nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
Tak jak już pisałem, powtórzę:
1. Nie patrzeć na punkty DXO, tylko na wyniki konkretnych "pomiarów". Inaczej można dojść do bzdurnych wniosków typu Canon 5d = Olympus OM-D (w tym przypadku proszę zacząć oglądanie od wykresu ISO Sensitivity...)
2. Same pomiary to też nie jest żadna naukowa metodologia, tylko zastosowanie DXO Analyzer to zdjęć zrobionych w niewiadomych warunkach w niewiadomy sposób. Do czego to prowadzi można zobaczyć na przykładach wykresów uzyskanych przez DXOMark i techradar dla 650d. Puszka teoretycznie ta sama, "metoda" ta sama, a wyniki inne...
3. Punktu 3. na razie nie będzie![]()
Czyli co, jak test pokazują coś co nam nie odpowiada, to tym gorzej dla testów? Chyba jednak postęp technologiczny jest... Trzeba do nich podchodzić z rezerwą, ale są jakimś punktem odniesienia.
Na czym mamy się opierać porównując aparaty? Własnych testów z dziesiątkami modeli nie będziemy przecież robić.
Kompakty uciekają smartfonom w większe rozmiary matryc. 1-calowe matryce mają uratować ten rodzaj aparatów. Wywiad na ten temat na preview:
1" sensors could save the compact camera says Aptina's Sandor Barna: Digital Photography Review