Dzięki za test! Choruję na to szkło, nawet pisałem do Ciebie pytając o nie![]()
Byłem ostatnio na warsztatach Zeissa w Proclubie gdzie miałem okazję obejrzeć go i potestować. Robiliśmy zdjęcia w studio, a więc porównanie kontrastu, koloru czy bokehu było trudne. Dla porównania zrobiłem kilka zdjęć Sigmą 85mm (ostrząc ręcznie) i ani ja, ani moi koledzy nie mogli rozróżnić, które zdjęcia które szkłem jest zrobione. No może... Zeiss pokazywał ciut bardziej widoczne żyłki w białku oka modelki przy powiększeniu do 100%. Może
![]()
Panowie na warsztatach mówili,że to szkło makro więc do portretu może być za ostre. Takie też opinie spotkałem na zagranicznych forach, że jednak do portretu to 85L. Niby CZ produkuje filtry zmiękczające Softara, ale kosztują one 400zł+, poza tym jakoś do mnie nie przemawia opcja zmiękczania obrazu za kilkaset złotych. Zwykle jednak płacimy za wzrost ostrości
Ja chcę go używać w 80% do portretu właśnie. Studio + przygotowania + ślub + plener. Pozostałe 20% landszafty/makro dla własnej przyjemności. Ty masz duże doświadczenie w fotografii ślubnej, z pewnością korzystasz z 85L. Powiedz, które Twoim zdaniem będzie lepsze do fotografii typowo portretowej?