Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Który obiektyw do fotografowania obiektów w ruchu?

Bywalec Awatar DarekB
    Miasto
    Działdowo

Domyślnie Odp: Który obiektyw do fotografowania obiektów w ruchu?

Jeżeli T 70-300 USD, to do szybkich zwierzaków musi być dobra puszka, C-AF i seria. Foce trochę piłkę nożna tym szkłem na 1dynce i gdyby nie szybka seria, to byłaby kicha. Najważniejsze w tym wszystkim to jednak praktyka i... praktyka ;-)

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

24-105 bardziej uniwersalne na codzien, moim zdaniem szybsze od 70-200 a i na konie myślę ze wystarczy.

Coś już napisał Awatar MacRo
    Miasto
    Stargard Szczeciński

Cytat Zamieszczone przez madamep Zobacz posta
    posiadam Canona 400d
    Szczerze powiedziawszy, przy tym body będzie Ci ciężko fotografować obiekty w ruchu i to w zasadzie bez względu jak bardzo "hiper - ultra" obiektyw do niego przypniesz.
    Ograniczenie rejestracji obrazu do 3 klatek na sekundę już w znacznym stopniu zmniejsza prawdopodobieństwo ustrzelenia odpowiednio ostrego zdjęcia podczas śledzenia w wizjerze poruszającego się obiektu.
    Kolejna sprawa to nie zbyt (że tak powiem) wyrafinowany czujnik autofocusu. Przy statycznych obrazkach daje rade, ale przy szybkich ruchach jest zbyt wolny. Oczywiście cały czas mam na myśli środkowy, krzyżowy punkt AF, bo o bocznych szkoda cokolwiek pisać . Jeszcze ten shutter lag wynoszący równiutkie 100 ms
    400D jest małą puszką i momencie gdy podepniesz do niego obiektyw pokroju Xmm-300mm, twoja prawa dłoń odmówi posłuszeństwa w bardzo krótkim czasie

W mojej osobistej opinii, 400d jest świetną puszką gdy zamontuje się ją na statywie i wykonuje statyczne ujęcia. Pewnie i da się tym aparatem rejestrować "ruch", ale możma to porównać do jedzenia zupy widelcem. Niby się da, ale istnieją lepsze narzędzia do tego . Po zdemontowaniu filtra IR, idealnie nadaje się do zdjęć w podczerwieni i astrofotografii.
    Ostatnio edytowane przez MacRo ; 15-10-2012 o 19:50
    FotoMaciej
    C 7D (Magic Lantern)| C 400D (400plus mod + IR MOD) | Sigma 17-50 f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 | C ex430 II | Nissin 866 Mark II

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez MacRo Zobacz posta
    W mojej osobistej opinii, 400d jest świetną puszką gdy zamontuje się ją na statywie i wykonuje statyczne ujęcia. Pewnie i da się tym aparatem rejestrować "ruch", ale możma to porównać do jedzenia zupy widelcem.
    Jakieś tam ukryte możliwości drzemią w tym AF zapożyczonym wprost z 20D/30D. Powstało sporo "ruchliwych" zdjęć tym sprzętem:
    F-20 Eagle missille: Photo by Photographer Dean Bertoncelj - photo.net

Uważam, że próba skojarzenia 400D z C70-200/4L za 1600 PLN(używany) może dać zadowalający rezultat.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Widzę, ze dyskusja o tanim zoomie przeszła w kierunku wymień aparat na drogi i do tego dokup jeszcze droższy obiektyw ...
    Myślę, że nie o to koleżance chodziło, podejrzewam, że nie robi zdjeć do NG, ani do innej prasy, lecz raczej dla włanego hobby i przyjemności - generalnie do 400d (miałem przez 5 lat) szukaj w Twoim zakresie budżetowym obiektywu jak najjaśniejszego na obydwu końcach czyli jeśli masz w opcji wymieniony przez Ciebie np. SIGMA AF ZOOM MACRO 28-300mm 1:3,5-6,3 będziesz miała minimalną przysłonę 3,5 dla 28mm oraz 6,3 dla 300. Stąd koledzy proponowali 70-200 f4, gdyż on dla kazdego przybliżenia jako minimum ma 4. Jeszcze lepiej byloby mieć 2.8, ale to nie ten budżet. Im niższa wartość przysłony szczególnie na długim końcu, tym niższy czas - ostrzejsze zdjęcia. Poszukaj w używanych, czasami można znaleźć naprawdę okazyjnie całkiem dobrą sztukę. Póki co robiąc zdjecia na dworze, przy dobrym świetle przestaw sobie ISO na np 400 max 800 - wyzej bedzie bardzo słaba jakość, na kółku ustaw priorytet czasu i nie schodź poniżej 1/500s - sprawdź jak wychodzą ujęcia z kita, potem spróbuj 1/250, 1/1000, porównaj, znajdź różnice - zanim nabedziesz nowy tele, uzyskasz doświadczenie szczególnie jeśli przyszłe tele będzie długie.
    ... Potem z czasem jak sie spodoba wymienisz i puszke i obiektyw (chyba, że od razu pójdziesz w C 70-200 f4, jescze lepiej IS, lub jeszcze wyzej w 2.8 ?) ....
    Ostatnio edytowane przez andymis ; 18-10-2012 o 07:59

Coś już napisał Awatar Rafał K

Cytat Zamieszczone przez madamep Zobacz posta
    Witam!
    Nawiązując do tego, iż dopiero wgłębiam się w świat fotografii (posiadam Canona 400d i kita EF-S 18-55, który niestety nie daje sobie rady podczas fotografownaia obiektów w ruchu- a może to ja nie potrafie). Naszła mnie zatem myśl, by zakupić teleobiektyw. Niestety mój budżet jest skromny a do wyboru mam takie obiektywy:
    SIGMA UC APO 4 - 5.6 / 70-210
    SIGMA AF ZOOM MACRO 28-300mm 1:3,5-6,3 ; 62mm
    Tamron 80-210
    Tamron 28-200

Głównie chodzi mi o fotografowanie koni, zwierząt. Bardzo proszę o pomoc w wyborze odpowiedniego tudzież najlepszego obiektywu. Z góry dziękuję za pomoc
    Hej. Polecam poszukać używki canona 55-250 IS, ewentualnie tamrona 70-300 VCD - ale ten ostatni brałbym nową sztukę. Skromny budżet to przy zakupach foto norma - lepiej poczekać i odłożyć kaskę niż zrobić nie przemyślany zakup.

Cytat Zamieszczone przez p0lish Zobacz posta
    C70-200
    szybki i celny a to przy ruchu podstawa
    szybki, celny i DROGI

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów