Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Który obiektyw do fotografowania obiektów w ruchu?

Domyślnie Który obiektyw do fotografowania obiektów w ruchu?

Witam!
    Nawiązując do tego, iż dopiero wgłębiam się w świat fotografii (posiadam Canona 400d i kita EF-S 18-55, który niestety nie daje sobie rady podczas fotografownaia obiektów w ruchu- a może to ja nie potrafie). Naszła mnie zatem myśl, by zakupić teleobiektyw. Niestety mój budżet jest skromny a do wyboru mam takie obiektywy:
    SIGMA UC APO 4 - 5.6 / 70-210
    SIGMA AF ZOOM MACRO 28-300mm 1:3,5-6,3 ; 62mm
    Tamron 80-210
    Tamron 28-200

Głównie chodzi mi o fotografowanie koni, zwierząt. Bardzo proszę o pomoc w wyborze odpowiedniego tudzież najlepszego obiektywu. Z góry dziękuję za pomoc

Początki nałogu
    Miasto
    022

Domyślnie Odp: Który obiektyw do fotografowania obiektów w ruchu?

C70-200
    szybki i celny a to przy ruchu podstawa

Początki nałogu Awatar Adam71
    Miasto
    Pruszków

Budżetowo to tylko C 55-250 IS.

Coś już napisał Awatar pathar
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez madamep Zobacz posta
    ...kita EF-S 18-55, który niestety nie daje sobie rady podczas fotografownaia obiektów w ruchu- a może to ja nie potrafie...
    Domyślam się, że chodzi o nieostre i poruszone zdjęcia. Cóż, przydałaby się podstawowa wiedza z zakresu fotografii, to znaczy znajomość zależności między przysłoną, czasem naświetlania i czułością ISO. Używając trybów automatycznych de facto nie my decydujemy co chcemy na zdjęciu osiągnąć, a trudno, żeby aparat sam się domyślił Wszystkie wymienione obiektywy poza tym, że dadzą Ci lepsze przybliżenie, są ciemne, tzn. w trudniejszych warunkach wymagają wysokiego iso i dłuższego czasu naświetlania. Jeśli robisz zdjęcia koni to domyślam się, że głównie na dworze i nie w nocy. Użytkownik p0lish podał obiektyw raczej z wyższej półki cenowej, chociaż używanego Canona 70-200/4 można dostać już w granicach 2000zł, ale to i tak za drogo, prawda?
    Piotr Dejneka

Canon 6D, 5D, C 70-200/2.8, C 50/1.8 STM, S 35/1.4, C 17-40/4, S 85/1.4

piotrdejneka.pl

Niestety trochę za dużo.,.. Przyznam się, że mało wiem o przysłonie, czasie naświetlania - jednak trochę czytając próbowałam bawić się podczas robienia zdjęć ale z marną korzyścią...

Początki nałogu
    Miasto
    022

przekręć kółko na tryb sportowy albo poczytaj instrukcję zatem
    nawet szkłem za 10k nie zrobisz ostrego zdjęcia jak nie masz pojęcia o świetej trójcy - czas/przysłona/iso

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez p0lish Zobacz posta
    przekręć kółko na tryb sportowy
    Dlaczego namawiasz go do złego.

Poczytaj trochę o podstawach fotografii. Jest tego w sieci mnóstwo np.: Kurs fotografii online ? Poradnik fotograficzny ? Szeroki Kadr
    Co do obiektywu to przez 1,5 roku miałem C 55-250 IS fajny ostry obiektyw jednak AF słaby.
    Teraz mam C 70-210 3,5-4,5 USM Jest trochę bardziej mydlany w porównaniu do powyższego, ale za to AF dużo lepszy. Z tanich obiektywów mogę go szczerze polecić.

Pamiętaj wiedza to podstawa.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Dlaczego namawiasz go do złego.
    nie go ale ją
    próbowałam w trybie sportowym haha:P
    oki oki dzięki bardzo za stronkę zabieram się zatem do lektury

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Przy bardzo dynamicznych obiektach jak ptaki, to niestety przydała by się przede wszystkim odpowiednia puszka.
    Obiektyw obiektywem, każdy z ultrasonic da radę bardziej lub mniej, ale puszka może nie dawać rady.
    Co z tego, że wycelujesz złapiesz ostrość jak obiekt się porusza i za ułamek sec. jest gdzie indziej?
    W takiej sytuacji pozostaje focić z przymkniętą przysłoną i wysokim iso aby zdjęcie bło ostre i nieporuszone...

przy koniach, przy odpowiedniej wiedzy, nawet C18-55 da radę.

Miałem przyjemność focić ptaki 7D i jednocześnie swoim... przepaść... (dodam, że tym samym obiektywem C17-55 2.8)
    7D jest stworzony do takiej dynamiki.
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

A ja proponuję, w międzyczasie czytania i zgłębiania tajników fotografii, dozbierać kasę do wiosny i kupić Tamrona 70-300 VC USD.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów