Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: lightroom loading... restart ustawień

  1. #1
    Dopiero zaczyna
    Dołączył
    Feb 2006
    Posty
    25

    Domyślnie lightroom loading... restart ustawień

    Witam,
    jestem początkującym użytkownikiem ligtrooma (po przesiadce z ACR). I mam jeden problem. Po imporcie zdjęć, na etapie przeglądania (w module library), po stanięciu na każdym zdjęciu pojawia się napis "loading..." po czym zdjęcie blaknie, staje się płaskie.

    Pytanie: co jest tego przyczyną? Czy da się to jakoś wyłączyć? Nie dość że efekt mi się nie podoba, to jeszcze to bardzo spowalnia pracę i przy setkach zdjęć to "loading..." samo ich przejrzenie zajmuje mnóstwo czasu.

    Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź
    (mam wersję 4.1, w ACR nie zauważyłem takiego problemu, nie widziałem go również na poziomie moich testów LR 4.0).

    Z góry dziękuję za pomoc

  2. #2
    Początki nałogu
    Dołączył
    Oct 2007
    Miasto
    Lębork
    Posty
    378

    Domyślnie Odp: lightroom loading... restart ustawień

    "Problem" opisywany milion razy. Bezpośrednio po wczytaniu rawa do LR widzisz podgląd jpg utworzonego przez aparat. LR jednak woli swoje podglądy i je tworzy. Nie potrafi zinterpretować tego w jaki sposób aparat utworzył podglądowego jpg i stosuje swoje ustawienia. Z tego co wiem, musisz się z tym pogodzić. Wyłączyć się nie da.
    Marki trzy.

  3. #3
    Początki nałogu Awatar marcinstanczak
    Dołączył
    Jul 2012
    Miasto
    Warszawa/Żuromin
    Posty
    299

    Domyślnie Odp: lightroom loading... restart ustawień

    Ja akurat nie mam z tym problemu ale może to Cię zaciekawi: Optymalizacja wydajności Adobe Lightroom (część 2) - Sekrety Lightroom : Sekrety Lightroom
    Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kase, a mistrz martwi się o światło.

  4. #4
    Dopiero zaczyna
    Dołączył
    Feb 2006
    Posty
    25

    Domyślnie Odp: lightroom loading... restart ustawień

    Dzięki za odpowiedzi.

    Ale pytanie jest następujące: czy ACR działa inaczej? Używałem ACR przez kilka lat i odnoszę wrażenie, że tam tak nie było.

  5. #5
    Moderator Awatar Bangi
    Dołączył
    Jun 2010
    Miasto
    Kraków
    Wiek
    37
    Posty
    3 469

    Domyślnie Odp: lightroom loading... restart ustawień

    Było i jest, tam też są "wypłowiałe i płaskie" kolory
    Lightroom to właściwe taki ACR, tylko inaczej podany.

  6. #6
    Dopiero zaczyna
    Dołączył
    Feb 2006
    Posty
    25

    Domyślnie Odp: lightroom loading... restart ustawień

    Wiem, że ARC to to samo co LR, no ale musi coś być inaczej bo przecież zauważyłbym gdyby ACR zmieniał mi podgląd. Na pewno nie trwało to tyle ile w LR jak stawałem na zdjęcie to od razu wyświetlał się podgląd. Teraz mieli mi kilka sekund na każdym.

  7. #7

    Domyślnie Odp: lightroom loading... restart ustawień

    Witam, ja sie moze troszkę podepnę bo pewnie pytanie jest dla was na tyle banalne, zę to wstyd otwierać nowy wątek.

    Lightroom i bridge ładuje mi na zadjęcia jakiś preset, lightroom traktuje jego ustawienia jako defaultowe. męczące jest najpierw resetowanie wszystkich ustawień. ktoś wie jak się tego pozbyć, żeby otwierał się czysty raw?
    Gdzieś wyczytałem, że to jest jakiś "preset na import" ale nic więcej nie znalazłem...

  8. #8
    Dopiero zaczyna Awatar TomiCan
    Dołączył
    Jul 2010
    Miasto
    Opole
    Wiek
    42
    Posty
    49

    Domyślnie Odp: lightroom loading... restart ustawień

    Aby zminimalizować czas oczekiwania opcji ladowania zdjęć "loading", ustaw przy imporcie tworzenie podglądów 1:1, wtedy podczas przeglądania loading trwa krócej, jeżeli chcesz całkowicie wyeliminować czas oczekiwania pomaga procesor i7 i 16GB ram, nie ma żadnego opóźnienia wszystkie operacje lightroom wykonuje na bieżąco.

  9. #9
    Bywalec Awatar teo5ooD
    Dołączył
    Aug 2009
    Miasto
    Świdnica
    Posty
    144

    Domyślnie Odp: lightroom loading... restart ustawień

    Miał ktoś problem resetowania się Lightrooma od wczoraj mi się sam resetuje, gubi moje presety, i wyskakują poradniki po poruszaniu się po LR... co może być przyczyną?
    Canon 5D MK IV+grip|Canon 17-40L f/4|Canon 50 f/1.4|Canon 85 f/1.8|Canon 70-200L f/2,8|Canon 600EX-RT|Canon 430EXII|Transmiter Canon ST-E3-RT|Sigma 100 f/2.8|

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •