Szczerze mówiąc nigdy średni format do mnie nie przemawiał, lecz miałem przyjemność robić zdjęcia Mamiyami, chyba pierwszą jaką złapałem w łapy był model 645AFd, byłem zaskoczony szczerze mówiąc jakością obrazka, jaki wypluwa, tak samo byłem zaskoczony, że pod Mamiye można podpiąć ściankę cyfrową, co daje bardzo duże pole do popisu choć pliki z niej przekraczają 200 mega : ))
Drugą Mamiykę którą dopadłem był model RZ 67 PRO IID już z ścianką cyfrową M31 tu już było WOW i nic więcej nie muszę dodawać, kolory, głębia dosłownie WOW, robiliśmy zdjęcia po zmroku z lampami światła stałego, "kępki" trawy, których nie zauważyłem na żywo pod modelką były widoczne na komputerze, dla mnie bardzo duże zaskoczenie jeśli chodzi o zdjęcia, niestety nie pamiętam jakie obiektywy były podpięte...
Jeśli miałbym teraz kupić średni format to tylko Mamiye, ze względu, że Hasselblad jest za drogi : P
Według mnie ja bym się skłaniał ku RZ67 choć w tej cenie możesz coś znaleźć lub dołożyć i kupić np taki zestaw : ) MAMIYA RZ67 50mm, 110mm, 150mm, oryginalne pudełko (2702893199) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Pozdrawiam!