Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Psujące się drukarki Canon'a

Domyślnie Psujące się drukarki Canon'a

Niedawno spotkała mnie przykra niespodzianka. W drukarce pixma ip5200 padła mi głowica. Chciałem kupić używaną i zauważyłem, że nie tylko ja mam taki problem. W drukarkach, a także urządzeniach wielofunkcyjnych Canon'a z głowicą QY6-0061 (ip4300, ip5200, mp600, mp800, mp830) sypie się dosłownie wszystko. Bez problemu można znaleźć aukcje urządzeń z uszkodzonymi głowicami (tych najwięcej) ale także z uszkodzonymi płytami głównymi czy zasilaczem. Kogoś na forum też to spotkało?
    W związku z powyższym mam zamiar przesiąść się na Epsona. Proszę właścicieli Epsonów o opinie na temat żywotności tych drukarek, najlepiej 6+ letnich.
    Pozdrawiam.

Bywalec Awatar arekhit
    Miasto
    SANOK

Domyślnie Odp: Psujące się drukarki Canon'a

mp 630 - tez glowica padla
    Canon

Cytat Zamieszczone przez arekhit Zobacz posta
    mp 630 - tez glowica padla
    Po ilu latach około? Zaufałeś drugi raz canonowi czy inny wybór?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

stosowałeś oryginalne tusze, czy zamienniki?

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Tak z ciekawości - jakie to ma znaczenie przy drukarce za 300-400 złotych? Eksploatacja jest na tyle droga, że kosztem urządzenia nie przejmowałbym się w ogóle. Ot, wyrzucić i kupić nowe.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec Awatar arekhit
    Miasto
    SANOK

mam canona dalej mp5250 , stosowalem zamienniki - podobno to przez to , naprawa w canonie 300 zl - ale nie naprawialem
    Canon

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Tak z ciekawości - jakie to ma znaczenie przy drukarce za 300-400 złotych? Eksploatacja jest na tyle droga, że kosztem urządzenia nie przejmowałbym się w ogóle. Ot, wyrzucić i kupić nowe.
    Też do takiego wniosku doszedłem jak zobaczyłem koszt nowej i używanej głowicy. Sens pytania jest taki, że teraz stać mnie na coś lepszego niż 6 lat temu, dlatego chciałbym wybrać producenta, który ma bardziej bezawaryjne urządzenia. Nie mam ochoty przeznaczać dużej kasy na coś co i tak się znowu rozleci po paru latach.
    Ja również używałem zamienników, ale o wysokiej jakości. Problemem jest jednak nie zaschnięcie, a zepsucie elektroniki głowicy. Dotyczy to tylko pigmentowego czarnego, fotograficzne są wszystkie w porządku. Zdjęcia nadal wychodzą ekstra, tylko tekst jest parę linii ok i parę linii za jasny.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Opa_Apo Zobacz posta
    Też do takiego wniosku doszedłem jak zobaczyłem koszt nowej i używanej głowicy. Sens pytania jest taki, że teraz stać mnie na coś lepszego niż 6 lat temu, dlatego chciałbym wybrać producenta, który ma bardziej bezawaryjne urządzenia. Nie mam ochoty przeznaczać dużej kasy na coś co i tak się znowu rozleci po paru latach.
    Pytanie - czy da się w ogóle coś takiego kupić w obecnych czasach i nie będzie kosztować 20 tysięcy?
    Sześć lat na taki sprzęt to całkiem sporo, dziś się robi "byle do końca gwarancji przechodziło"...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Pytanie - czy da się w ogóle coś takiego kupić w obecnych czasach i nie będzie kosztować 20 tysięcy?
    Sześć lat na taki sprzęt to całkiem sporo, dziś się robi "byle do końca gwarancji przechodziło"...
    No niestety, mimo wszystko jeszcze poczekam na odpowiedzi posiadaczy Epsonów. Arekhit dzięki za info.

Coś już napisał Awatar MacRo
    Miasto
    Stargard Szczeciński

Czy to nie jest tak, że producenci (w szczególności jeśli chodzi o drukarki) robią na dzień dzisiejszy wszystko by drukarka posypała się w sposób, który wykluczył by ją z opłacalnej naprawy?
    Teraz już wszyscy montują chipy zliczające ilość wydrukowanych stron i po przekroczeniu pewnej granicy drukarki wywalają błąd "pełnego pampersa" (czyli pełne nasączenie materiału pochłaniającego tusz podczas każdego uruchomienia drukarki), co oznacza odesłanie drukarki do serwisu albo na śmietnik. Wszystko po to, by kupić następne urządzenie i tym samym napędzać gospodarkę.
    Ostatnio edytowane przez MacRo ; 10-10-2012 o 21:34
    FotoMaciej
    C 7D (Magic Lantern)| C 400D (400plus mod + IR MOD) | Sigma 17-50 f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 | C ex430 II | Nissin 866 Mark II

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów